8.5.2013

whooping for whoopie?

Ensin hypetettiin cupcakeista, sitten macaronleivoksista. Nyt macarons-buumi on kallistumassa hiljaisempaan suuntaan ja uusi kuu - whoopie-leivokset - on nousemassa taivaalle. Tai ainakin melkein.
Whoopiet ovat aivan mahtavia monessa mielessä ja pidän niistä niiden helppouden, tajuttoman hyvän maun sekä kivan rakenteen vuoksi paljon, mutta jotenkin en usko whoopien olevan yhtä suuri menestys kuin cupcake tai macaron ovat olleet.
Ja saatan ehkä osata arvata myös yhden tekijän siihen, miksei näin käy.


Ulkonäkö.


Leivosten tärkein tekijä on houkutteleva ulkomuoto. On loppupeleissä aivan sama, onko kakku maailman parhaan makuista vai ei, sillä jos se näyttää maailman rumimmalta, se jää nätimpien kanssasisartensa varjoon 6-0.
Whoopie voi olla mehevämpi, täyteläisempi tai täyttävämpi kuin macaronleivos on, mutta koska se ei ole kovin kaunis, sen kohtalona lienee jäädä siksi tosi kivaksi kaveriksi, jonka tiedät olevan mahtava tyyppi, mutta jolle et kuitenkaan oikein koskaan muista soittaa, ellei hätä/nälkä ole suuri.
Macaronleivokset ja cupcaket sen sijaan ovat kauniita. Cupcake on mahdollista koristella; sen päälle voi pursottaa hyvänmakuista ja silmää hivelevää kuorrutetta upeisiin kiehkuroihin, sen pinnalle voi ripotella nonparelleja, sen voi valmistaa kauniisti kuvioituihin paperivuokiin ja siihen voi tökätä kiinni tikun päähän askarrellun koristeen tai vaikka sokerimassakukkasia.

Sama seikka pätee macaronleivoksiin. Macaronit ovat värikkäitä; ne ovat kuin pieniä koruja. Diivan maineen saaneet leivokset ovat keränneet ympärilleen bändäreitä ja hypettäjiä kaikkialta maailmasta. Arvostukselle on paljon hyviä ja päteviä perusteita.
Paitsi että ne näyttävät hyvältä, ne myös maistuvat hyvältä. Marenkipohja on erittäin muuntautumiskykyinen ja mahdollistaa uskomattoman paljon variointia sekä maun että muodon kanssa.
Taipuuko whoopie siihen? Ei. Whoopie on whoopie, eikä sen ole välttämätöntä kokea suurta muutosta tai olla loputtomasti muunneltavissa ollakseen hyvä tai maistuva leivonnainen.
Minusta se kuitenkin laittaa aika tavalla kapuloita rattaisiin, jos tarkoituksena olisi valloittaa maailma ja pyrkiä kirjaimellisesti kaikkien huulille.
sisäinen kauneus ei aina riitä

Soisin whoopie-leivosten löytävän tiensä suuren yleisön ulottuville esimerkiksi kahviloiden valikoimissa ja kotikeittiöissä. 
Asiakas äänestää lompakollaan, joten tilanne saattaa vielä muuttua. Tällä hetkellä innostus tuntuu kuitenkin sangen laimealta ottaen huomioon median pro-whoopie-promon määrän. Väkisin väännetyn makuista, sanoisin.

. . .

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Upea postaus macaron-leivoksien valmistukseen liittyvästä problematiikasta. Jatka ihmeessä samaan malliin. Valmistatko muuten kakkuja myyntiin asti?

Tekisitkö jonkinlaisen postauksen joskus siitä, millaisia välineitä suosittelet tai joista sulla on positiivisia käyttökokemuksia koulusta (ovat ne sitten kalliita tai halpoja).

Paha Kakku kirjoitti...

@ anon.
Kiitän kehusta. Mukava kuulla, että aihevalinta kolahti.
Ehdotuksesi työvälinemietelmistä kuulostaa kivalta. Täytyy laittaa työn alle.

Tällä hetkellä valmistan kakkuja lähes poikkeuksetta ainoastaan oppilaitoksemme kautta tulleina tilauksina, jotka toteutan oppituntien aikana muiden töiden lomassa. Kotini on avokeittiöllinen ja kissallinen, niin en varsinaisesti luokittelisi sitä myyntikuntoisten tuotteiden valmistukseen sopivaksi, vaikka kissa (ainakaan minun ollessa kotona) ei pompikaan pöydillä. :)