3.3.2014

TartelettivuoatTykkään tarteleteista kaikin puolin. Niiden valmistaminen on mukavaa ja niiden syöminen vieläkin parempaa.
Jotta tarteletit onnistuisivat, niiden valmistukseen tarvitaan muotteja.

Nykyään markkinoilla on tarjolla monenkokoista ja -muotoista vuokaa tartelettien valmistukseen. Tilanne on mahtava, sillä vuoat voi hankkia oman käyttötarpeensa mukaan ja ostaa vaikka pienenpieniä ja suuria molempia. Suuremmat vuoat ovat yleensä irtopohjaisia irroittamisen helpottamiseksi.

Omat tartelettivuokani sain lahjaksi. Ne ovat Clas Ohlsonin peltisiä vuokia ja kooltaan kymmensenttisiä. Olen ollut tyytyväinen näihin vuokiin, sillä ne paistavat kauniisti ja tasaisesti.

Huollan vuokiani lähinnä välttämällä niiden turhaa pesua. Pinnassa oleva rasva suojaa vuokia ruostumiselta ja estää tarteletteja tarttumasta kiinni paistossa. Jos vuokia jostain syystä tarvitsee pestä, koitan tehdä sen mahdollisuuksien mukaan ilman astianpesuainetta pelkällä kuumalla vedellä ja kuivata vuoat sen jälkeen huolellisesti.

Tartelettivuokien puutteessa voi korvikkeena käyttää silikonisia muffinivuokia tai metallista muffinipeltiä. Silloin ota kaulitusta murotaikinalevystä muotilla ympyröitä, jotka painelet vuokien pohjalle. Tällä tekniikalla saa tosin vain pieniä tarteletteja, jotka sopivat esim bebe-leivoksiin tai coctailpaloihin.

Tarteletista puhuttaessa voidaan tarkoittaa joko pelkkää esipaistettua murokuppia tai sitten koko leivosta. Tartelettien koko vaihtelee useimmiten pikkuruisesta halkaisijaltaan lähes kolmekymmensenttisiin. Ne voivat olla pyöreitä, soikeita tai suorakaiteen mallisia riippuen täysin vuoan muodosta.

Tartelettileivokset valmistetaan usein esipaistamalla murotaikinapohja tai -pohjat ja täyttämällä kypsät pohjat hillolla, kiisselillä, vaahdolla, marjoilla, hedelmänpaloilla, suklaahippusilla tai millä tahansa. Tarteletit voivat olla myös suolaisia. 
Klassinen sitruunatarteletti valmistetaan hyydyttämällä uunissa eräänlaista sitruunakiisseliä esipaistettuun tartelettipohjaan. Vaihtoehtoja on lukemattomia. 
Tarteletit ovat aikamoisia.

. . .

Aiemmin tein:. . .

Ei kommentteja: