24.5.2014

Elintarvikevärit testiin (myöhemmin kesällä)





Mieltäni alkoi kutkuttaa vertailla eri elintarvikevärivalmisteita toisiinsa.
On yleistä tietoa, että eri valmistajien värit eroavat toisistaan, mutta haluan kokeilla sen itse. Löydän sillä tavoin ehkä minulle parhaiten sopivan valmistajan helpommin, kuin kokeilemalla sinne tänne eri värejä toisistaan poikkeavissa tilanteissa.

Aloin tänään suunnitella koetta, jonka toteutan myöhemmin tulevana kesänä. Joudun ensin tilaamaan osan testaamistani väreistä ulkomailta ja odottamaan niiden saapumista Suomeen, joten en voi toteuttaa testiäni vielä, vaikka haluaisinkin. Joudun myös rajaamaan testaamani värit kohtuulliseen otokseen, sillä värien hankinta ei tule olemaan halvimmasta päästä.

Aion vertailla jauhemaisia värejä, geelimäisiä värejä sekä nestemäisiä värejä. Päätin ottaa sävyksi punaisen, sillä sitä väriä minulla kuluu eniten. En sitten jumita väripullojen kanssa ikuisuutta. Ajattelin hyödyntää testeistä ylijääneitä värejä leipomalla vihdoin red velvet-kakun, johon uppoaa punaista väriä ihan poskettomasti. Onneksi en ahdistu väriaineiden käytöstä ruoassani.

Testin osiot ovat suunnilleen seuraavanlaiset:

  • Liukenevuus
  • Värjäävyys
  • Lämmönkestävyys

Liukenevuuden testaan liuottamalla värejä vesilasilliseen. Sitten annan värilienten seistä hetken ja dokumentoin tulokset, kuten värin painumisen tai mahdolliset värihiput lasin pohjalla.

Värjäävyyden kokeilen kolmella erilaisella massalla. Värjään kermavaahtoa, voikreemiä sekä sokerimassaa. Punnitsen jokaiselle värille saman määrän massaa värjättäväksi ja katson, kuinka käy. Aion ottaa paljon valokuvia näistä työvaiheista, jotta voin näyttää täällä blogissakin sitten saamani tulokset.

Viimeisenä kokeena on lämmönkestävyys, eli kuinka värille käy uunissa. Toteutan kokeen värjäämällä macaronleivosmassaa ja paistamalla pohjat täsmälleen samoin asetuksin ja ajoin. Värin koostumus voi myös vaikuttaa lopulliseen rakenteeseen, joten kokeesta voi seurata toisenkinlaista hyötyä. Näen sitten suoralta kädeltä, miten esimerkiksi nestemäinen väri vaikuttaa macaronien rakenteeseen verrattuna geeliväreihin tai jauheeseen.

Kokeeni on toteutukseltaan kotikeittiötasoa, joten mitään supertarkkoja mittaustuloksia ei voi odottaa. Pikemminkin toivon saavani hyvän suuntiman eri värien käyttäytymisestä eri tilanteissa. Siitä voi olla hyötyä myös muillekin.


Toistaiseksi olen ajatellut hankkia seuraavanlaisia värejä:

Jauhemaiset:
  • Roberts (jos vain saan sitä käsiini. Muutoin mikä tahansa perusmarketin jauheväri)
  • Squires Kitchen

Geelimäiset:
  • Squires Kitchen
  • Wilton no-taste
  • Confetin atsoväritön pastaväri
  • PME
  • Sugarflair
  • (Americolor -hankin ehkä)

Nestemäiset:
  • Spice & Aroma (perusmarkettiväri)
  • Dr. Oetker
  • PME


Palaan takaisin asiaan, kunhan kokeeni edistyy ja valmistuu.

. . .

Ei kommentteja: