5.11.2014

Makeita ajatuksia pikkujouluunOllaan marraskuun puolella ja pikkujoulukausi on virallisesti alkanut.
Minulle pikkujoulut (silloin harvoin, kun niitä vietän) ovat ennen kaikkea hyvä tilaisuus viettää aikaa ystävien seurassa maistuvien natusteltavien ääressä.
Tänä vuonna ajattelin kehitellä parhaan ystäväni pään menoksi skumppaa, glögiä ja erilaisia pieniä makupaloja.
Suolainen puoli on melko selvä, sillä mietin meille sellaista "kasaa oma bruschettasi"-tyylistä pöytää, jossa olisi erilaisia päällisiä ja sitten valmiiksi uunissa paahdettuja leipäsiivuja. Suunnitelma saattaa muuttua, jos keksin jotain vielä kivempaa, mutta luulen, että tuolla mennään.

Makeat tarjottavat aiheuttavatkin sitten enemmän päänvaivaa. Haluan pysyä pienissä, annoskokoisissa herkuissa, joita voisi olla muutamaa erilaista. Joulutortut tai vastaavat olisivat klassikko, mutta pitää vielä miettiä, miten niistä aineksista saisi aikaan jotain kooltaan pienempää.
Keräsinkin tähän osittain omaksi inspiraatiokseni ja puoliksi teidänkin iloksi joitakin pieniä makeita, joita voisi olla hauskaa maistella pikkujoulun riennoissa.


It's November and the pre-christmas party season is officially on.
On those rare occasions when I actually have a pre-christmas party, I think of it mostly as an opportunity to spend time with my friends sharing good food. This year I've been thinking to have a girls night with my best friend with some bubbly, glögi and tasty treats.
For the savories I was thinking a sort of "build your own bruschetta"-thing with different toppings and a big pile of oven-toasted bread.

The sweets are proving to be more of a problem as I have a hard time deciding what to do. I want those treats to be bite-size too. Joulutorttu (a puff pastry star with plum jam) would be a traditional choice, but I have to think of a way to make them smaller.
Here's some inspiration for me (and for you too) for the pre-christmas party season.
Pienet pavlovat voisivat olla aika nappi ratkaisu. Tosin tekisin näistä vielä pienempiä, sellaista coctailkokoa. 
Dominokekseistä valmistetut keksitryffelit voisi pikkujouluja varten tehdä piparinmakuisista dominokekseistä tai sitten maustaa tavallisen massan vaikka piparkakkumausteella.
Esittelin nämä kerroksittaiset herkkukipot keinona, jolla ylijäämämousset muuntuvat helposti seuraavan aterian jälkiruoaksi, mutta mikäpä estäisi tekemästä pieniä moussekuppeja sellaisenaan nautittavaksi. Kolmen suklaan mousseihin resepti täältä.


Valkosuklaa-kookostarteletit ovat käytännössä jo valmiita coctailpaloja, jos tarteletit tekee esimerkiksi bebevuoissa tai muffinipellin koloja hyödyntäen. Samaten toimisivat kirsikka-suklaatarteletit.
Mustikkamarenki on vain niin hyvää.
Valmistaisin itse ehkä kinuski-puolukkamoussekakun sijaan samoilla massoilla leivoksia.
Olen himoinnut tuulihattuja jo pidemmän aikaa ja nyt voisi olla hyvä tekosyy tehdä niitä taas. Tuulihatut ovat siitä hyviä, että ne voi tehdä joko suolaisiksi tai makeiksi riippuen ihan fiiliksestä.
Valmistin valmistujaiskahveilleni tällaisia piparkakkutarteletteja, joissa oli suklaaganachea ja valkosuklaamoussea. Nämä menisivät pikkujouluihin kuin nokka päähän.
Kuinka kauniit tähtitortut tehdään. Koulukuntia on selkeästi kaksi, mutta minä kallistun tämän leirin piiriin.  Niin paljon nopeampaa ja siistimpää. Ei tule tahraisia torttuja ja irtipäässeitä sakaroita.
Modernit pikeerikoristelut piparkakkuihin tai piparkakkumausteella maustettuihin murokekseihin.  Vaikka joulupossut ja tähdet ovatkin perinteisiä malleja, joskus tykkään kokeilla jotain uutta.
Loppuun vielä tietenkin piparkakkutaikinan ohje, sillä eihän pikkujoulut ole mitään ilman pipareita.


Toivottavasti inspiraatio käy. Minulla ainakin alkoi mielessä raksuttaa tämän kirjoituksen kasattuani.

. . .

Ei kommentteja: