8.11.2014

Suklaafestarit Wanhassa SatamassaTänään oli Suklaafestarit Helsingissä Wanhassa Satamassa ja kävin siellä koluamassa pitkän kaavan kautta. Olin saanut kaksi vapaalippua Suklaafestareille, kun sijoituin viiden parhaan joukkoon siinä Fazerin reseptikisassa aiemmin tänä syksynä. Oli kiva käydä katsastamassa tapahtuma, jonne en välttämättä olisi muuten raatsinut lähteä. 
Otin festariseuraksi mukaan tyttäreni sekä tytön isän, mikä osoittautui nappivalinnaksi. Tytärkin jaksoi olla todella kauniisti koko sen parituntisen, minkä kiertelimme paikan päällä.

Suklaafestareiden suurin yhteistyökumppani taisi olla Fazer. Messuosastolla oli myynnissä melkolailla niitä samoja perustuotteita, mitä kaupastakin saa, vaikka olin näkevinäni yhdessä tiskissä muovikääreisiin pakattuja artesaanisuklaalevyjäkin.

Messuilla oli ohjelmana suklaatastingeja, puheenvuoroja liittyen suklaaseen ja sen valmistusprosesseihin sekä työnäytöksiä. Yksipäiväisiksi messuiksi tapahtumia oli mielestäni aika kivasti ja väkeäkin riitti.
Löysin yhdeltä osastolta raakasuklaamulpereja, joihin ihastuin toden teolla. Valitettavasti budjetti ei antanut myöten hankkia niitä. Olivat erinomaisia. Osaston nimeä en nyt millään enää muista. Ruohonjuuresta näköjään saisi niitä samoja (linkki tässä). Maistelin viereisellä osastolla myös Puhdistamon appelsiininmakuista tummaa raakasuklaata ja se oli aivan käsittämättömän hyvää. Jos se ei ole tuttu tuote vielä, niin Ruohonjuuressa on sitä ainakin tällä hetkellä myynnissä. Linkki tuotteeseen tässä.
Muutenkin raakasuklaa ja sen valmistus olivat kovasti tapetilla koko festareiden läpi. Raakasuklaata ja Superruokaa-kirjan kirjoittaja Matleena Lahti piti työnäytöksiä raakasuklaan valmistuksesta kahden avustajansa kanssa.
Seurasin yhtä työnäytöksistä ja täytyy todeta, että mielenkiintoni raakasuklaata kohtaan heräsi sen myötä. Raakasuklaan valmistus taitaakin olla kohtalaisen helppoa, kunhan vain raaka-aineet ovat kohdillaan.
Yksi päivän kiinnostavimmista toimitsijoista festareilla oli Enter Ventures oy, joka muun muassa tuo Suomeen elintarvikkeita muista maista. Suklaafestareilla he olivat tuomassa näkyvyyttä Ecuadorilaiselle Pacari-suklaalle, jota he maahantuovat. Pacari-suklaat ovat luomutuotettuja makeisia, jotka on valmistettu alusta loppuun asti Ecuadorissa. Tuotteilla ei ole pitkää tuotantoketjua tai valtavaa määrää välikäsiä tuottajan ja kuluttajan välissä.
Pacari-suklaat valmistetaan kestävän kehityksen periaatteita noudattaen ja pienviljelijöitä tukien.
Hommasin heiltä 50g levyn tummaa viikunasuklaata, johon ihastuin kovin.

ChocoMe:n ständillä oli myös kuolattavan hyvännäköisiä levyjä, vaikken uskaltanut mennä sinne niin hirveästi tutkimaan. Noita chocoMe:n levyjä mainostettiin siellä enemmänkin yrityslahjoiksi, mitä en ihmettele yhtään. Hinnat olivat kohtalaisen suuret, mutta näyttäviä olivat kyllä levytkin. Jos olisi ollut varaa, niin olisin hankkinut ensin silmänruoaksi ja sitten siitä suuhunlaitettavaksi.

Ihan parasta! 
Makutaivas oy:llä oli myös oma osastonsa paikan päällä. Heillä oli tarjolla mm. Emils Gustavs Chocolate-levyjä ja konvehteja sekä iki-ihania ChocStars-levyjä.
Makutaivas avaa myöhemmin joulumyyntiä varten verkkokaupan osoitteeseen www.herkkunetti.fi. Sieltä voi kuulemma sitten tilata yksityisasiakkaanakin suoraan esimerkiksi näitä ylläolevia suklaalevyjä. 
Normaalisti heidän tuotteitaan on saatavilla Karkkigalleriasta, vaikkakin valikoima siellä on kovin suppea niiden suhteen.
Haksahdin hankkimaan yhden levyn Emils Gustavs Chocolate-suklaata. Kyseessä on Dark Chocolate Sparkling Wine-suklaa, eli tummaa kuohuviinillä maustettua suklaata. Maku on hyvin hedelmäinen ja makea ja levyn kaakaopitoisuus onkin vain 53%. Kuohuviini maistuu suklaassa selkeästi ja hauskan kuplaefektin tuovat poprock-rakeet, joita on käytetty suklaan seassa.
Muutkin levyt vaikuttivat kovasti houkuttelevilta, mutta oli pakko raakata mukaan vain yksi.
Sitten ehkä uusi suosikkini, mitä tulee innovatiivisiin suklaakonvehteihin: Chjoko. Chjoko toimii Helsingissä Liisankatu 9:ssä ja heillä on valikoimassa muun muassa praliineja, suklaalevyjä, macaronleivoksia, kakkuja sekä leivoksia.
Ostin neljä konvehtia mukaani Chjokon ständiltä ja hyvä että maltoin odottaa tämän kuvan ottamiseen saakka ennen maistelua. Kuvassa on sitruuna-basilika, mustikka-timjami, mansikka-lime sekä cuba 70%. Cuba 70% oli aika perinteinen tumma tryffeli suklaakuorella. Maku oli hyvä. Suosikkini oli mansikka-lime, jossa maut olivat täydellisessä tasapainossa. Sitruuna-basilika ja mustikka-timjami olivat mainioita konvehteja nekin. Mustikka-timjamissa timjami maistui todella kauniisti, mutta mustikka jäi vähän hailakaksi. Sitruuna-basilikassa sitruuna olisi saanut olla aavistuksen ärhäkämpi minusta. Nyt se oli kesytetty melkein liiankin makeaksi. Mutta hyviä ne olivat silti ja joudun ehkä käymään ennen joulua Liisankadulla poikkeamassa vielä.
Nämä ihanuudet olivat vielä Petris Chocolate Roomin tuotevalikoimassa. 
Heidän pääasiallinen myymälänsä on Fiskarsissa, mutta Helsingistä löytyy kaksi myymälää (Museokatu 11 Töölössä sekä Vanhassa Kauppahallissa Eteläranta 2:ssa) ja Espoon Tapiolassa on myymälä kaupunkikeskus Ainoassa vielä tämän vuoden loppuun.
Mahtavan kiva reissu kyllä ja ihana tapahtuma. Nyt riittää suklaa ties miten pitkäksi aikaa.


I visited the Suklaafestarit-chocolate festival today and it was so much fun. I'd won two tickets to the festival, when I took part in that Fazer recipe contest earlies this autumn.
There were talks, tastings and demonstrations. I took the opportunity to have a look on how raw chocolate bars are made and was surprised how easy it seemed to be. Raw chocolate seemed to be "the thing" this year.
There were also lots of exhibitors and I made a few purchases. My favourite one was the small paper bag with four pralines from Chjoko. They were so tasty!
It was a fun fair and I'm happy I got the opportunity to go. Tätä viestiä ei ole sponsoroitu millään tavoin. Mielipiteet ovat omiani ja mahdolliset tuotenostot omasta tyytyväisyydestäni kumpuavia.
This is not a sponsored post. All opinions are my own and I was not compensated in any way.

. . .


Ei kommentteja: