23.12.2014

Rentoa jouluaJoka vuosi otan joulusta vähemmän ja vähemmän stressiä. Minulle se on vain yksi juhlapyhä toisten joukossa, enkä lataa siihen kuvitelmia täydellisestä perheidyllistä kiiltävässä kodissa upeasti katetun joulupöydän notkuessa taustalla. Minun jouluni lasketaan onnistuneeksi jos pöydässä on mitä tahansa lämmintä ruokaa ja lapsi saa vähintään yhden lahjan. Kaikki muu on bonusta.

Lasken itseni kyllä kaikesta huolimatta jouluihmiseksi, mutten viitsi hössöttää sen takia. Useimmiten minullakin on monenlaisia joulusuunnitelmia ja visioita, joita olisi kiva toteuttaa, mutta jos en jostain syystä ennätä tai vain jaksa, ne voi aina jättää tekemättä tai tehdä vaikka joulun jälkeen, jos siltä tuntuu. En halua joulun olevan suorittamista tai stressaamista tai hermojen kiristelyä.
Jouluna tahdon laittaa rauhassa ruokaa, istuksia puuhaillen kiireettömästi ihan mitä vain mieleen juolahtaa, pelailla lautapelejä tyttären kanssa ja keskittyä perheeseen ja omaan hyvinvointiin.
Jouluperinteitä minulla on tasan yksi ja se on pipareiden leivonta omatekoisesta taikinasta. Ajankohta vaihtelee ja yleensä viimeistään aattona pistetään piparit paistellen. Ei ole niin justiinsa.
Joulupöydässä on tärkeintä se, että ruokaa on eikä se, millaista se on. En onnekseni ole joutunut ikinä kokemaan nälkäistä joulua, mutta tiedän todella hyvin mitä on miettiä, riittääkö raha ruokaan vai lahjoihin, sillä molempiin ei todellakaan. Lahjat voi aina improvisoida tyhjästä, ruokaa ei niinkään. Tänä vuonna syömme aattona yhtenä ateriana riisipuuroa ja toisena itsetehtyjä hampurilaisia. Koska minulle itselleni perinteiset jouluruoat ovat parhaimmillaankin aika yhdentekeviä ja tyttäreni ei niistä pidä lainkaan, päätin kysyä suoraan tytöltäni, onko jotain ruokaa, mitä hän tahtoisi jouluna erityisesti syödä. Kuulemma riisipuuroa ja hampurilaisia, joten niillä mennään.

Muutenkin joulu sujuu meillä aika kieli poskessa rennolla asenteella. Joulusiivousta on meillä se, että kerätään lahjapaperit ja karkkipaperit sitten joulun jälkeen roskiin. Toki siistimme paikkoja, mutta emme yhtään normaalia viikkosiivousta enempää. Aikataulupaineita emme ota ja kyläreissuja emme harrasta. 

Jonkun mielestä joulumme voi tuntua kovinkin paljaalta ja arkiselta, mutta minulle itselleni on juhlaa voida rauhoittua ilman suorituspaineita ja keskittyä kiireettömään yhdessäoloon oman perheen seurassa. Voin ymmärtää sen, että monille jouluun kuuluu huomattaviakin määriä tiettyjä ruokia, ohjelmanumeroita tai rutiineja, mutta huokaisen tyytyväisenä helpotuksesta oman listani ollessa niin lyhyt ja ytimekäs. Menen jopa niinkin pitkälle, että väitän olevani keskivertoihmistä tyytyväisempi jouluni sujumiseen, kun onnistumisen edellytyksenä ei ole miljoonapitkä lista kaikenlaisia asioita mattojen tamppaamisesta tietynmerkkiseen sinappiin jouluaterialla.

Lämmintä ruokaa pöydässä ja lahja lapselle. Kaikki muu on bonusta.
Rentoa Joulua!
. . .

2 kommenttia:

Maarit kirjoitti...

Tähän tekstiin on helppo yhtyä :)
Hyvää Joulua!!

Paha Kakku kirjoitti...

@Maarit: Kiitos! Ja oikein mukavaa joulua myös sinulle! Meillä syötiin jo riisipuuro ja avattiin lahjat puoliltapäivin. Nyt hengaan ketarat ojossa lapsen touhutessa uusien lahjojensa parissa. Kohta vähän lisää ruokaa ja sitten lautapelejä. Onni on pienissä asioissa. <3