29.12.2014

Vuosi 2014 pakettiin

Wau. Vuoteen 2014 on mahtunut kaikenlaista mielenkiintoista. Omalla tavallaan kulunut vuosi on ollut melko rankkakin, mutta myös antanut paljon. Olen päässyt tekemään ja kokeilemaan monenlaista kivaa, mutta valitettavasti stressi ja taloudellinen epävarmuus ovat myös tulleet todella tutuiksi.

Olin joitakin vuosia työkyvyttömyyseläkkeellä ja osana kuntoutumisprosessiani opiskelin itseni leipuri-kondiittoriksi. Valmistuin hieman päälle vuosi sitten ja olin todella onnekas ja työllistyin kiireapulaiseksi erääseen pitopalveluyritykseen. Valitettavasti tunteja ei ole nyt riittänyt ja kuntoutustukeni päätyttyä siirryin työmarkkinatuelle ja leipäni paitsi kapeni, myös muuttui epävarmemmemmaksi.
Koitan tässä samalla etsiä oikeasti tämän alan töitä, mikä nykyisessä taloustilanteessa on haastavaa.

Olen mennyt niinkin pitkälle, että hetken aikaa pohdin sivutoimista yrittäjyyttä, mutta se polku käytännössä katkeaa siihen, ettei asunnostani pohjaratkaisullisista ja tilanpuutoksellisista syistä oikein voi tehdä elintarvikehuoneistoa. Tämä on siis oma tulkintani Eviran ohjenuorista, ei mikään viranomaisen virallinen kanta. Luulen tosin myös, ettei keittokomeroni oikein taipuisi riittävän suureen tuotantomäärään, jotta koko toiminta olisi oikeasti kannattavaa.
Voihan toki olla, että joskus tulevaisuudessa lähtisin kokeilemaan pienyrittäjän polkua uudelleen, mutta nyt toistaiseksi annan sen olla.

Mutta käytetään hetki vielä sylkirauhasten herättelyyn ja muistellaan yhdessä mitä kaikkea vuosi 2014 tarkoitti leivonnaisten  ja tekemisen merkeissä.





Tammikuussa kokeilin ekaa kertaa strösselien valmistusta itse, kanavoin nörttienergiaani Taru Sormusten Herrasta-fanikakun voimin (go Sauron! :P), tein whoopieita, innostuin marengeista, maistelin minttukakkua ja leivoin ihania tarteletteja.  Fanitan suomalaista taiteilijaa Taina Koskista, jonka upeista piirroksista inspiroiduin tekemään maalattuja keksejä ja marsipaanipöllön. Runebergin päivää varten pyöräytin ison yksittäisen runebergintortun ja käytin myös hetken aikaa pohtiakseni leivontatarvikearsenaalien tarpeellisuutta.



Helmikuussa jaoin kokemuksia elintarvikeväreillä maalaamisesta, harjoittelin voileipäkakun tekoa muuten vaan, leivoin vehnäleipää ja kinuski-puolukkamoussekakkua. Valmistin yhdelle ystävälle sekä Batman-kakun että Nalle Puh-kakun ja autoin erästä toista ystävääni hänen tyttärensä Monster High-teemaisissa synttäreissä. Marenkibuumini keräsi lisää pontta ranskalaisen marengin muodossa. 




Maaliskuu sujui sekin aktiivisena. Askartelin kokeilun suklaajäätelöiden parissa, piirtelin kakkuja, leivoin isoja suklaahippukeksejä ja marengit pitivät minua edelleen tiukasti otteessaan. Kokeilin mangon makuisia marenkeja ja ruusumarenkeja. Keskityin myös erikoisruokavalioleivontaan gluteenittomien browniesien ja kananmunattoman murotaikinan muodossa. Jaoin myös niksin, kuinka hyödyntää pilalle menneitä macaronleivospohjia uudessa tuotteessa. 
Teoriaa ja välinetietoutta unohtamatta harjoittelin kukkasten tekoa, pohdin keittiövaa'an tarpeellisuutta, esittelin kukkienvalmistuskirjan hyllystäni ja rakkaat tartelettivuokani. Kiireinen kuukausi!



Huhtikuu oli virkeä ja aktiivinen. Olin vasta aloittanut työpaikassani ja sain hyvän syyn hankkia uudet työkengät. Olen ollut niihin todella tyytyväinen.
Leivoin ihanaa ciabattaa, pullaa, vadelmajuustokakkua, pekoni-kasvisquichea sekä mustikkamarenkeja. Lautapelaavien tovereideni iloksi vein kirsikka-suklaatarteletteja ja valkosuklaa-kookostarteletteja ja kehittelin gluteenittomien pursotettavien pikkuleipien ohjeen. 
Ystävilleni pyöräytin pari maalattua keksiä ja yhden niittivyötetyn suklaakakun. Mietin erilaisia tapoja käyttää kakkurenkaita ja vilautin whoopie-leivoksista kertovaa kirjaa. Vappua odottaessani paistelin french crullerseja, eli käytännössä fritattua tuulihattutaikinaa.



Toukokuussa vapusta selvittyäni intoilin toukokuun neljäntenä vietettävää Tähtien Sota-päivää, keittelin erinomaista toffeeta ja valmistauduin Ravintolapäivään. Äitienpäiväksi leivoin itselleni kakun. Se oli suklaakakkua kreemitäytteillä. Minttusuklaawhoopieiden lisäksi mietiskelin hyvän kaulimen anatomiaa, jaoin pari niksiä pursotinpussien käyttöön ja kerroin tyypillisestä työpäivästäni.



Kesäkuussa keskityin varsinkin moussekakkujen ja -leivosten tekoon. Kolmen suklaan kakku sai rinnalleen valkosuklaa-limeleivoksia ja suklaa-lakritsapommeja. Kerroin myös niksin ylijäämämousseja ajatellen ja kokeilinpa myös valmistaa italianmarenkia karppisokerilla.



Heinäkuu meni sekin hieman hiljaisemmin ja pidin hieman epävirallista kesälomaa. Leivoin leipää, kinuskista pekaanipähkinäpiirasta ja tein parikin kakkua. Toisen tyttäreni Frozen-teemaisille syntymäpäiväkekkereille ja toisen äitini syntymäpäiväkakuksi. Testailin myös eri elintarvikevärien ominaisuuksia. Testistä jäi vielä toistaiseksi uupumaan toinen osa, jonka toteutus siirtyi valitettavasti myöhemmäksi. Kunhan valoisan aika taas palaa, on parempi ottaa vertailevia kuvia, eli en todellakaan ole testin loppuunsaattamista unohtanut.




Elokuu oli kiireinen kuukausi. Muutin uuteen (pienempään) kotiin ja jouduin pohtimaan tarkkaan, mitä säilyttää ja mitä laittaa pois. Tavarankarsintavinkkien lisäksi listasin muutamia peruskohtia aloitteleville leipureille ja leivoin vaikka mitä. Kookoslastuja, maapähkinävoi-suklaacupcakeja, kevyempää mustikkapiirakkaa, dominotryffeleitä ja minibageleita. Lisäksi keittelin chai-toffeeta ja paistelin täysjyväisän porkkanakakun. Reseptiarkistoa kerryttivät muutamat erilaiset valkosuklaaganachereseptit ja kuivakakkuohjeet.



Syyskuussa valmistin sekä makeita että suolaisia herkkuja. Pyöräytin upean omena-vuohenjuustopiiraan, leivoin hampurilaissämpylöitä, tein pikkuisia pavlovaleivoksia ja luumuista tarte tatinia.  Kerroin ammattilaisniksin siistimpien digestivepohjien valmistukseen ja jaoin kolme erilaista digestivemurun reseptiä. Keittelin myös omena-calvadoshilloa, jota maistelin muun muassa jenkkityylisten pikkulettujen päällä. Erikoisruokavalioita unohtamatta uunista putkahtivat vielä nämä gluteenittomat ja maidottomat suklaakeksit.



Lokakuun  pyörähdettyä käyntiin järjestin tyttären toiveesta meille tuparit ja esittelin voitaikinapohjaisen porkkana-vuohenjuustopiiraan ohjeen. Sain aivan ihanan lahjan ystävältäni, kun hän valmisti minulle uniikin patalapun, jossa toistui blogin uusi Paha Kakku kuva-aihe. Se on vain upea!
Olin myös osallistunut Fazerin järjestämään reseptikilpaan kahdellakin ohjeella, eli vadelmasuklaamarengeilla ja vadelmatryffeleillä. Sijoituin marengeillani viiden parhaan joukkoon, mistä olin todella iloinen.
Kävin pyörimässä Nuuksiossa aamutuimaan, sairastin sitkeää flunssaa, jota lääkitsin perunasalaatilla ja kerroin hieman enemmän kiinnostuksestani erikoisruokavalioita kohtaan. Leivoin tyttäreni kanssa myös valkosuklaista mutakakkua ja helppoja kissakeksejä. Kissakeksit menivät tarjolle erään ystäväni kanssa järjestämiimme Halloweenkekkereihin. Kestit olivat onnistuneet ja todella hauskat!



Marraskuu sujahti ohitse vauhdilla. Pyöräyttelin herkkuja monenlaisia, mutta ehkä mieluisin kokemus marraskuulta oli Wanhassa Satamassa järjestetyt Suklaafestarit, jonne olin voittanut kaksi vapaalippua. Sitten keittelin kookostoffeeta, frittailin maailman parhaita kurpitsadonitseja ja tuskailin panna cottan kanssa. Jaoin kanssanne myös hasselpähkinämacaronsien reseptin ja pohdiskelin sitä, paljonko astioita on sopivasti. Piirtelin huvikseni myös leivonnaisaiheisia värityskuvia ja pääsin maalaamaan elintarvikeväreillä, kun valmistin jousimieskakun perhepiiriin.




Joulukuu se vasta kiireen mukanaan toi! Tuntuu, että olen ollut koko ajan tekemässä sitä sun tätä. Olen muun muassa osallistunut leivontafoorumin haasteisiin marraskuun puolella iloisen värisellä pallokakulla ja joulukuun puolella piparkakkuisilla paikkakorteilla. Sitten järjestin ystäväni kanssa kahden hengen pikkujoulut Itsenäisyyspäivänä ja keittelimme cinder toffeeta ja makustelimme muiden herkkujen ohella näitä minikokoisia tähtitorttuja.
En tehnyt tänä vuonna piparkakkutaloa, mutta leivoin tavallisten pipareiden lisäksi ruispiparkakkuja. Lisäksi keittelin omenavoita , testailin maapähkinävoi-kauranamuja ja erään lukijan toiveesta jaoin kanssanne kaakaokiilteen reseptin.
Vaikka olenkin jouluihminen, en ota siitä enää nykyisin stressiä, vaan vietän rentoa joulua. Tänäkin vuonna joulu sujui onnistuneesti ja päällimmäiseksi tunteeksi jäi rauhallinen tyytyväisyys. 
Aloitin myös näin vuoden viimeisillä hetkillä uuden juttusarjan, jossa keskityn antamaan pieniä vinkkejä leipien reseptiikasta, aineksista ja leivänteon eri vaiheista. Sarja jatkuu viikoittain ja toistaiseksi ilmestyneet osat kertovat suolasta ja taikinanesteistä. Vähän niinkuin sarjaan ja kuluvaan vuodenaikaan liittyen kirjoitin ylös myös joululimpun reseptin.


Luulen, että vuosi 2015 tulee olemaan aivan yhtä mielenkiintoinen kuin mitä kuluva vuosi on ollut. Minulla ei ole sen suhteen lainkaan odotuksia, mutta muutama toive kylläkin. Toivon löytäväni sen työpaikan, jossa saisin tehdä sopivasti tunteja (en liikaa) ja jossa viihtyisin hyvin tai sitten saavani nykyisestä paikastani enemmän työtunteja, sillä se on paikka, jossa viihdyn hyvin ja jossa tahtoisin pysyä jos mahdollista. Lisäksi toivon pääseväni kokeilemaan uusia ja mielenkiintoisia reseptejä ja oppivani paljon uutta ammattini saralla. Toivon myös mahdollisuutta tavata uusia, inspiroivia ihmisiä sekä tehdä jo elämässäni olevien rakkaiden arjesta vähän makeampaa kakkupalalla tai kahdella.

Kiitos hyvästä vuodesta 2014 ja onnea sekä menestystä vuodelle 2015!




It has been quite a year. Tiring and giving at the same time.
A year ago I graduated after a few years of studying and being  on disability pension. My studies were a part of  my rehabilitation.
I got a job, although I'm only called to work when extra hands are needed and this makes my life a bit unpredictable. Currently I'm looking for another jobs, unless there's a small miracle and they give me more hours at my current one.
The current job situation is rather sad and there aren't that many available spots on the market at the moment, giving the depression and all that. But I try  to remain optimistic.

I also moved to a new apartment and have been trying to get used to having only a small kitchen nook rather than a real kitchen. In every other respect my new flat is really great and couldn't hope for more.

Besides moving house and having job issues I've also baked a lot of really good things and had the pleasure of being a part of many happy events and gatherings. In the end it's the people in our lives that matter the most (although having enough money and a roof over your head help quite a deal!).

I'm grateful for all the learning opportunities I've had and wish for many more. I hope I'll meet new, inspirational people and also hope I can make my loved ones a bit happier with a slice of cake, or two.

Thanks for a good year 2014 and I wish you all the best things for an even better 2015!

. . .

2 kommenttia:

Maarit kirjoitti...

Onnea ja menestystä uuteen vuoteen 2015! :)..ja työtunteja!

Paha Kakku kirjoitti...

@Maarit: Kiitos! <3