11.2.2015

Inspiraatiota ystävänpäivään

Ystävänpäivä lipuu lähemmäksi hetki hetkeltä ja ajattelin kaivella omaksi ja teidänkin iloksenne arkistoista setin ajatuksia ja reseptejä, joita voisi hyödyntää tuossa vaaleanpunaisehkossa päivässä.

Ystävänpäivä meillä Suomessa on aika erilainen juhla verrattuna ystävänpäivään muualla päin maailmaa. Toisaalla se on enemmänkin rakastavaisten ja ihastumisen suuntaan kallellaan, mikä on sekin alkanut näkyä kotimaisessa ystävänpäiväskenesssä viime vuosina enemmän.

Meidän taloudessa ystävänpäivää ei ole mainittavasti juhlistettu, mutta tytär alkaa olla sen ikäinen, että tahtoo antaa tovereilleen kortteja ja sellaista, joten luulen ystävänpäivän pikkuhiljaa solahtavan minunkin kalenteriini pysyväksi asukiksi.
Tänä ystävänpäivänä siskoni tulee viikonloppuvieraisille ja tarkoitus on leivoskella yhdessä jotain kivaa. Ehkä nappaamme ideat tästä listasta.

Suklaakonvehdit ovat aina oiva ja perinteisiin käyvä lahja ystävälle tai rakkaalle ystävänpäivänä (ja oikeastaan ihan milloin vain). Resepti kolmiin erilaisiin suklaatryffeleihin tästä.
Nämä vadelmasuklaatryffelit sopisivat myös kuin nakutettu ihanaan konvehtilajitelmaan!
Marmoroidut vadelmasuklaamarengit ovat yksiä suosikkejani mitä tulee hempeisiin leivonnaisiin.

Erilaiset kuorrutetut muffinsit voisivat olla myös aika mainioita pieniä lahjoja ystäville. Maapähkinävoikreemikuorrutetut suklaamuffinsit löytyvät täältä ja ihan perus suklaakuorrutteiset suklaamuffinit tästä.
Jos aikaa, kärsivällisyyttä ja intoa riittää, voi valmistaa omalle rakkaimmalle (tai parhaalle ystävälle) kukkakimppukakun.
 Mousseleivokset ovat ihana tapa muistaa ystävää tai rakasta kahvittelun merkeissä tai vaikka hyvän aterian päälle jälkiruokana. Suklaa-lakritsipommit ja valkosuklaa-limepommit pitävät molemmat sisällään tahmean kastikesydämen, joka valahtaa lautaselle, kun leivokseen pureutuu kiinni lusikalla.
Kolmen suklaan kakku on kaikille suklaan ystäville sopiva unelmaleivonnainen. Jos kakkumainen muoto ei innosta, massoista voi kasata myös yksittäisiä leivoksia muotteihin tai annoskuppeihin. Tässä kakku on ilman koristeita ja kaakaokiillettä.
Makeislinjalla jos jatketaan, niin omenatoffeet ovat ihania herkkuja ja maidottomia toffeita kaipaaville tai vain kookoksen ystäville kookostoffeet käyvät kuin nenä päähän.
Valkosuklaa-kookostarteletit ja kirsikka-tummasuklaatarteletit ovat helppoja valmistaa. Reseptit on helppo muuntaa kananmunattomiksi käyttämällä kananmunatonta murotaikinaa pohjissa ja myös gluteenittomiksi korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella, jossa on hieman ksantaania joukossa.
Gluteenittomalla linjalla jatkavat myös nämä pursotetut hillosilmäpikkuleivät. Ruusukkeiden sijaan nämä olisi kohtalaisen helppo pursottaa sydämen muotoon.
Rokimpaa ystävänpäivälinjaa edustaa niittivyötetty suklaakakku. Aina ei ole pakko hempeillä ja hörsötellä edes ystävänpäivänä, vaan reilu toveruus toimii myös.

Uunissa paistettava vadelmajuustokakku on suorastaan klassikko! Jos vadelmat tuntuvat liian kirpeiltä, voi niiden tilalle laittaa helposti vaikka mustikoita.
Nämä isot suklaahippukeksit ovat nousseet omiksi suosikeikseni ja nykyään käytän melkolailla pelkästään tätä reseptiä suklaahippukeksejä leipoessani. Suklaita vaihtelemalla ja mahdollisesti vaikka pähkinöitä lisäilemällä kekseihin saa helposti uutta ilmettä.
Ruusut kuuluvat ystävänpäivään yhtä erottamattomasti kuin sydämetkin. Nämä ruusumarengit maustetaan ruusuvedellä, jota voi ostaa etnisistä elintarvikeliikkeistä.
Moussekakkujen ystäville sopisi kinuski-puolukkamoussekakku, joka on yhtä aikaa kirpeä ja makea.
Perusmarenkia kaipaaville käyvät sekä helppotekoiset ranskalaiset marengit että astetta työläämmät italianmarengit.

Makeat ja unelmanpehmoiset vaahtokarkit on melko helppo tehdä itse kotona ja parilla tipalla punaista väriä niistä saa kauniin vaaleanpunaisia, vaikka ovat ne nättejä valkoisinakin.
Ystävänpäivän kunniaksi voisi leipoa myös kakun. Kaunis vaaleanpunainen kuorrute ja valkoiset pikeerispritsit toimivat hyvin yhdessä.
Ystävänpäivänä leivokset on kiva koristaa sydämin ja ruusuin. Helppojen miniruusujen teko-ohjeet löytyvät täältä ja hieman isompien ruusujen ohjeet tästä.
Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä ovat macaronleivokset. Voit leipoa ne joko tavallisina mantelisina versioina tai sitten hasselpähkinäisinä herkkuina ja kuvioida ne vaikka sydämin.

. . .


Ei kommentteja: