15.9.2015

Voihan vatsa!

Tämä viesti ei sisällä reseptiä tai liity leivontaan (varsinaisesti).

Olette varmasti huomanneet, että viime aikoina blogissa on ollut aika hurjan hiljaista verrattuna aiempaan. Leivontafiilis on ollut maissa, kun mielessä on liikkunut ihan muut jutut.

Mietin hetken aikaa, jakaisinko tätä täällä, mutta koska se vaikuttaa jossain määrin myös blogin tulevaan suuntaan, ajattelin sen olevan paikallaan.


Olen kärsinyt vatsaongelmista nyt useamman vuoden ajan. Ei liene tarpeen sen tarkemmin kuvailla ongelmien laatua. Sanotaan vain, että ei ole ollut miellyttävää.
Olen nyt ravannut tutkittavana ja kaikki, siis ihan kaikki testit on tulleet puhtaina ulos. Lääketieteen mielestä minua ei siis periaatteessa vaivaa mikään, maha on vain vaikea.
Katsottiin laktoosi-intoleranssit, keliakiat, sappi ja kilpirauhaset ja kaikki. Ei mitään.

Onhan se toisaalta ihan hienoa, mutta toisaalta myös hyvin hankalaa. Täsmällisessä vaivassa kun olisi paljon helpompaa poistaa jokin tietty ruoka-aine ja ongelma helpottuisi.
Lääkäri oli sitä mieltä, että minulla olisi IBS, eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Se on yleinen vaiva, mutta siihen ei ole suoranaista hoitoa. Sitä voi kuitenkin koittaa hillitä ruokavaliolla.

Mitään ruoka-ainetta ei käsittääkseni ole välttämätöntä poistaa kokonaan, mutta tiettyjä aineksia olisi hyvä välttää.
Välteltävien listalle joutuivat nyt ainakin:

 • pavut, linssit ja herneet
 • sipulit
 • kaalit
 • kaikki sokerialkoholit, kuten ksylitoli, sorbitoli yms
 • liukenematonta kuitua sisältävät "vatsajogurtit" ja muut vatsan toimintaa edistävät terveysruoat
 • laktoosi


Ja oireiden vähentämiseksi voi olla hyvä vältellä jossain määrin myös seuraavia:
 • vehnä, ruis ja ohra
 • sienet
 • parsa
 • artisokka
 • omena
 • päärynä
 • vesimeloni
 • luumu
 • kirsikka

Blogin kannalta tämä tarkoittaa sitä, että saatan joutua muuttamaan suuntaa jonkin verran perinteisemmän vehnään keskittyvän leivonnan saralta, mikäli näyttää siltä, että vatsalleni sopisi paremmin viljaton ruokavalio.

Aion nyt ensin karsia pois lähinnä noita ylemmän listan ruoka-aineita, kuten kaaleja ja sellaisia ja katsoa, riittääkö se rauhoittamaan vatsaparkani.
Mutta jos se ei riitä, täytyy kääntyä ammattilaisen puoleen ja koittaa löytää minulle sopiva ja tasapainoinen ruokavalio, jonka avulla saisin viimein vähän rauhaa.

Voi siis olla, että tästä eteenpäin vehnää ja muita viljoja sisältävät leivonnaiset vähenevät suhteessa ja gluteenittomat reseptit taas saavat enemmän jalkatilaa. En nyt ainakaan vehnän käyttöä ole menossa lopettamaan tässä, joten eivät ne kokonaan mihinkään katoa. 

Jos jaksoit lukea tänne asti, kiitos ajastasi.

Tuntuu vain jotenkin niin hurjalta, kun olen tähän asti voinut syödä ihan mitä tahansa melkolailla ongelmitta (tai no siis ei ongelmitta, mutta no, tiedätte kyllä) ja nyt yhtäkkiä täytyy alkaa rajoittaa ruokia suurehkolla kädellä. Isot elämänmuutokset ovat aina vähän pelottavia ja sitä miettii, miten siitä selviää.

Kyllä tämä tästä.
Kiitos, että kuuntelitte. :)

. . .

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, nyt häntä pystyyn! Ei maailma siihen kaadu, jos sinulla on IBS. Minulla on ollut se toista vuotta ja kyllä täytyy myöntää, että vehnä on kaiken pahan alku ja juuri. Oikealla ruokavaliolla vatsasi ja suolistosi pysyy kuosissa. Se vaatii vain ensin runsaasti aikaa. Kokeilet rauhassa, että mikä sinulle todella sopii ja mikä ei.

Paha Kakku kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta. :)
Kyllä tää tästä varmasti lähtee käyntiin. On vaan jotenkin niin myllytystä kaiken ton tiedon kanssa, että tee sitä, tee tätä.
Hyvää syksyä sinulle!

Kotileipuri kirjoitti...

Moikka leivontafoorumilaistoveri! Täytyy nyt ihan ensiksi kertoa että olen lueskellut blogiasi viime aikoina ahkerasti ja tykästynyt vallan hurjasti näihin sinun kirjoituksiisi! Aloin itsekin opiskella alaa juuri ja ole saanut paljon inspiraatiota ja lohtua jännitykseen sinun opiskelupostauksistasi! Asiaan. Painin samansuuntaisen ongelman kanssa myöskin, jo aika pitkään myöskin. En ole kyllä edes viitsinyt käydä tutkituttamassa itseäni sillä tällainen on ilmeisesti aika yleistä eikä siihen mitään sen kummempaa diagnoosia välttämättä saa. No, vegenä tietty pavuista ja linssistä luopuminen olisi kyllä ihan kamalaa... Mutta mitäpä sitä ei oman hyvinvointinsa eteen tekisi. Suosittelen todellakin kokeilemaan ja tekemään omat analyysit, vaikka sinulla tuo IBS olisikin. Ja hei, ainakin minä luen innolla uudenlaisesta ruokakokeiluistasi ja resepteistäsi! Kiitos hienosta blogista!

Paha Kakku kirjoitti...

@Kotileipuri: Ihana kuulla, että olet tykännyt lukea juttujani. :)
Kiitos kannustuksesta ja oikein hyvää syksyä sinulle sekä onnea opintoihin!