9.4.2016

Erityisruokavaliot pöydällä: Laktoosi-intoleranssi

Aloitetaan erityisruokavaliokuvaukset vanhasta tutusta, eli laktoosi-intoleranssista.
Suurin osa maailman väestöstä kuuluu heihin, jotka saavat erilaisia vatsaoireita laktoosista, joten mistään marginaaliryhmän ominaisuudesta ei ole kyse. Täällä Suomessa on itseasiassa poikkeuksellisen paljon laktoosia sietävää väkeä väestöön suhteutettuna. Meillä on sellainen geenimutaatiokupla.

Mutta vitsit sikseen. Tässä hieman yleistietoa laktoosi-intoleranssista.


Laktoosi-intoleranssi pähkinänkuoressa


Laktoosi-intoleranssi johtuu laktoosia, eli maitosokeria pilkkovan laktaasientsyymin puuttumisesta. Laktaasientsyymin puuttuessa laktoosi ei imeydy ravinnon mukana ohutsuolessa, vaan kulkeutuu suolen sisällön mukana paksusuoleen. Paksusuolessa bakteerit käyttävät laktoosia ravinnokseen, mistä seuraa muun muassa kaasuntuotantoa ja ulosteen normaali kiinteytyminen häiriintyy.

Laktoosi-intoleranssin oireet vaihtelevat ja yksilölliset erot laktoosin sietokyvyssä ovat suuria.
Laktaasientsyymin puuttuminen on yleisempää kuin laktoosin sietäminen.
Kyky sietää laktoosia on periytyvä ominaisuus.


Laktoosi-intolerantikon ruokavaliosta


Laktoosi-intolerantikon tulee suosia vähän tai ei ollenkaan laktoosia sisältäviä tuotteita riippuen intoleranssin vaikeusasteesta. Herkimmin laktoosiin reagoivien tulee käyttää täysin laktoosittomia tuotteita, kun taas hieman laktoosia sietävät voivat selvitä vähälaktoosisia tuotteita hyödyntäen.

Laktoosi-intolerantikko voi saada helpotusta vaivaansa ottamalla laktaasivalmisteita ennen laktoosia sisältävien ruoka-aineiden nauttimista. Laktaasitabletteja on saatavilla reseptivapaasti ainakin apteekeissa.
On kuitenkin hyvä huomata, että kaikille laktaasivalmisteet eivät tuo helpotusta. Mitä vaikeampi intoleranssi on kyseessä, sitä herkemmin oireet ilmaantuvat laktaasivalmisteista huolimatta.Laktoosittomuus leivonnassa


Laktoosittomuus ei yleensä vaikuta leivontaan, sillä lähes kaikkia maitotuotteita on Suomessa mahdollista saada vähälaktoosisina tai laktoosittomina. Laktoosin puuttuminen ei vaikuta tuotteen ulkonäköön tai rakenteeseen millään tavoin.
Tuotteiden valmistajan on lähinnä kiinnitettävä huomiota pakkausselosteisiin ja vältettävä laktoosia sisältävien raaka-aineiden käyttöä.Muita samankaltaisia rajoitteita


Laktoosi-intoleranssia ei pidä sekoittaa maitoallergiaan, jonka aiheuttaa yliherkkyys maidon sisältämille proteiineille. Maitoallergikon on välteltävä kaikkia maitoa ja maitoproteiineja sisältäviä tuotteita, kun taas laktoosi-intolerantikko voi turvallisesti nauttia maitotuotteita, joista on poistettu maitosokeri.
Maitoallergikko saa usein oireita myös muiden eläinten, kuten lampaiden maidosta valmistetuista tuotteista.Lähteet:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lisätään vielä, että laktoosi-intolerantikot voivat syödä kaikkia maidottomia tuotteita. Laktoosi on osa maitoa eikä näin ollen laktoosia sisältävä tuote voi olla maidoton.

Toisin päin tämä ei tietenkään automaattisesti toimi: kaikki laktoosittomat tuotteet eivät suinkaan ole maidottomia, vaikka osa onkin. Tämä taas johtuu siitä, että merkintä "laktoositon" on suurempaa kuluttajajoukkoa palveleva merkintä kuin "maidoton". Kaikille ei ole selvää, että maidoton on automaattisesti myös laktoositon.

Paha Kakku kirjoitti...

@anon: Hyvä pointti! :)