3.4.2016

Erityisruokavaliot pöydällä: Mitä tarkoitetaan erityisruokavalioilla?


Erityisruokavalioista kirjoittaminen on hieman haasteellista, mutta katsotaan, miten tässä käy. Opin varmasti itsekin tässä taas lisää aiheesta. Odotan sitä jo innolla.

Tänään on vuorossa vain lyhyt määritelmä siitä, mitä erityisruokavalio oikein on.


Mitä tarkoitetaan erityisruokavaliolla?


Erityisruokavalio on ruokavalio, jossa rajoitetaan yhden tai useamman ruoka-aineen käyttöä elämänkatsomuksellisista, eettisistä tai terveydellisistä syistä.
Erityisruokavalion tarve voi olla lyhytkestoinen esimerkiksi lääketieteelliseen toimenpiteeseen valmistauduttaessa tai raskaana ollessa, tai sitten se voi olla pitkäkestoinen esimerkiksi allergiasta tai sairaudesta johtuessa.

Veganismi on hyvä esimerkki eettisestä erityisruokavaliosta, halal-ruokavalio elämänkatsomuksellisesta ja gluteeniton terveydellisestä erityisruokavaliosta.

Erityisruokavalioita on lukuisia erilaisia ja ne eroavat toisistaan hyvinkin dramaattisesti. Niille kaikille on kuitenkin yhteistä se, että niitä noudatettaessa perus kaikkiruokaisen sekasyöjän ruokavaliosta jätetään pois vähintään yksi tai useampi ruoka-aine.


Erityisruokavalion terveellisyys


Kun rajoitetaan tai jätetään tiettyjä ruoka-aineita pois ruokavaliosta, täytyy kiinnittää erityistä huomiota siihen, että nautitusta ravinnosta saa kaikki kehon tarvitsemat ravinteet ja hivenaineet.
Se on sitä tärkeämpää, mitä rajoittuneempi ruokavalio on kyseessä.
Ravintoterapeutit auttavat tarvittaessa terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion suunnittelussa.

Kuten sekasyönnissäkin, myös erityisruokavaliota noudattaessa omilla valinnoilla on suuri merkitys oman ruokavalion terveellisyydessä. 
Sokerin ja kovien rasvojen suurkulutus tekee hallaa, oli ruokavalio mikä tahansa.


. . .


Seuraavana vuorossa: Laktoosi-intoleranssi


. . .

Ei kommentteja: