25.9.2012

pikeerikoristeita



Sain eilen harjoitella koristepikeerin tekoa koulussa.
Pikeeri (engl. royal icing)on munanvalkuaisesta, tomusokerista ja jostain happamasta (kuten sitruunamehu tai etikka) valmistettu tahna, jota Suomessa käytetään lähinnä piparkakkujen koristeluun joulun alla.

Pikeeri voi olla ohutta ja juoksevaa tai paksun jähmeää riippuen käyttötarkoituksesta. Sen voi myös värjätä elintarvikeväreillä haluttuun sävyyn, mikäli valkoinen väri tuntuu tylsältä.

Suomessa pikeerikoristeita ei juurikaan käytetä ja alan huippuosaajat ovat muualta maailmalta kotoisin. Parhaimmillaan ja kauneimmillaan pikeerityöt ovat yksityiskohtaisia ja monimutkaisia kolmiulotteisia rakennelmia, joiden upeutta lisää vielä tieto, että yhdellä kevyellä huitaisulla koko rakennelma olisi murusina.
Tämän linkin takana on Flickristä löytämäni kuva pikeeristä valmistetusta filigraani-päivänvarjosta, suosittelen kurkkaamaan.
Pikeeri on äärimmäisen kevyttä ja herkästi rikkoutuvaa, sillä sehän on käytännössä vain munaa, sokeria ja ilmaa.

Testailin eilen minikokoisten pursotuspussien taittelua leivinpaperista ja harjoittelin pursottamista. Jälki oli niin kähärää suheroa, että en edes kehdannut ottaa kuvia niistä vaakatasoisista yritelmistäni. 
Voi uskoa, kun sanon, että susiruma on ihan sopiva sana kuvaamaan niitä. :)
Kokeilin myös kolmiulotteisten rakennelmien tekoa pursottamalla tuorekelmulla päällystetyn metallisen pikkuvuoan päälle pitsinkaltaista kuviota ja sain aikaan yllättävän hyvän ensikertalaistuotoksen.


Pinta on hyvin nypyläinen ja alareuna rikkoutui paikoin, kun irroitin muotin sisältä pois, mutta olen melko tyytyväinen.


Aion jatkaa harjoittelua kyllä, sillä pikeeri materiaalina on mielenkiintoista monipuolisuutensa vuoksi.

Tässä alla jähmeän paksun pikeerin ohje, joka soveltuu hyvin kolmiulotteiseen koristeluun.

Paksu pikeeri

  • 1 valkuainen
  • n. 1/2 tl sitruunamehua tai riisiviinietikkaa (muitakin etikoita voi käyttää, riisiviinietikka on mainittu värittömyytensä vuoksi)
  • noin 220 g tomusokeria
  • elintarvikeväriä halutessasi

Tomusokerin määrä on ohjeessa arvio, sillä riippuen valkuaisen koosta ja mm. ilman kosteuspitoisuudesta, tarvitset mahdollisesti hieman enemmän tai vähemmän tomusokeria kuin mitä on ilmoitettu.
Lisää siis loppuvaiheessa tomusokeria vähän kerrassaan ja säädä oma massasi kohdilleen.
Laita valkuainen ja sitruunamehu/etikka puhtaaseen kulhoon ja kaada joukkoon puolet tomusokerista.
Vatkaa ensin ainekset sekaisin sähkövatkaimen pienimmällä teholla, jotta tomusokeri ei pöllähtäisi ympäriinsä. Lisää sitten tehoa ja vatkaa massaan ilmaa.
Lisäile tomusokeria vähän kerrassaan massan joukkoon ja vatkaa, kunnes massa on pehmeää ja edelleen tahmean juoksevaa, mutta hyvin paksua. Sen tulisi säilyttää muotonsa, eikä levitä, jos sitä pudottaa lusikankärjellisen pöydälle.
Leikkaa pala tuorekelmua, jonka taputtelet kiinni valmiin pikeerin pintaan niin, ettei se pääse ilman kanssa kosketuksiin.
Valmista leivinpaperista minikokoisia pursotuspusseja käyttötarpeen mukaan. Kämmenen sisään mahtuvaa minipussia on helpompi hallita tarkkoja koristeita tehdessä kuin isompia pusseja. Muovisista pakastepusseista leikatut pursotuspussit eivät ole hyvä vaihtoehto, sillä sellainen pussi ei ole riittävän tukeva ja saattaa revetä saumastaan käytössä.
Koristeiden tulee antaa kuivua rauhassa ainakin joitakin tunteja ennen siirtoyrityksiä. Pikeeri on äärimmäisen haurasta ja rikkoutuu herkästi. Suosittelen valmistamaan useita varakappaleita rikkoutumisen varalle.
. . .