23.9.2016

Mokka-suklaamousseleivokset









 Noniin! Radiohiljaisuus päättyi ja pitkästä aikaa reseptiä kehiin.
Sain idean tähän leivokseen jo alkuvuodesta, mutta nyt vasta sain aikaan valmistaa sen.
Tämä oli tällainen tekniikkakokeiluleivonnainen, mutta se onnistui sen verran kivasti, että jaan nyt tässä ohjeen teille muillekin.

Vaikka tässä ohje nyt kertoo, miten valmistaa näistä suorakaiteen muotoisia levyleivoksia, ohjeen voi aivan hyvin myös tehdä kakkurenkaaseen moussekakuksi. Ohjeen lopussa on annettu sopivat koot yms vinkit.

Olen tosi tyytyväinen näihin leivoksiin ja voin sanoa, että maku on taivaallisen hyvä! Jos mokka vaan yhtään natsaa omaan suuhun, suosittelen testaamaan.

Reseptissä on pyydetty tiettyjä aineksia. Jotta tuote onnistuisi, suosittelen käyttämään vaadittuja suklaan tummuusasteita, liivatejauhetta sekä nimenomaan espressojauhetta normaalin pikakahvin tilalla.

Leikkausohjeistus löytyy myös. Suurinpiirtein noita kuvailemiani tekniikoita käyttäisin töissäkin mousseleivoksia leikellessä.

Ei kun leipomaan ja testaamaan vain!




Mokka-suklaamousseleivokset

20-24kpl


Brownie

 • 63g tummaa suklaata (50%)
 • 45g voita
 • 50g kananmunaa
 • 100g kidesokeria
 • 10g kaakaojauhetta
+
 • 10g maissijauhoa
 • 12g riisijauhoa
 • 7g perunatärkkelystä
 • 10g tahmariisijauhoa (voi korvata tavallisellakin)
 • 1g ksantaania
TAI

40g semper fin mix-gluteenitonta hienoa jauhoseosta / puolikarkeita vehnäjauhoja

Tumma suklaamousse

 • 300g kermaa
 • 6g liivatejauhetta
 • 150g kevytmaitoa
 • 200g tummaa suklaata (70-80%)

Mokkamousse

 • 400g kermaa
 • 100g tummaa suklaata (50%)
 • 100g kevytmaitoa
 • 8g liivatejauhetta
 • 4g espressojauhetta
 • 30g kidesokeria


Koristelu

 • 20g kaakaovoita
 • 20g tummaa suklaata (50%)
 • karamellisoituja hasselpähkinöitä tai vastaavia


Tee näin:

Valmista ensin brownievetopohja.
Sulata suklaa ja voi varovasti mikrossa lyhyissä sykäyksissä. Sekoita joukkoon kananmuna ja kidesokeri. 
Lisää sitten sihdatut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Laita pellille leivinpaperi, kaavi browniemassa leivinpaperille ja levitä raapalla tai muulla vastaavalla tasareunaisella työkalulla browniemassa 25 x 35cm -kokoiseksi ohueksi levyksi. Pidä huolta, että massa on kauttaaltaan samanpaksuinen.

Paista brownievetari 160C asteessa noin 12-14min ajan, kunnes se on kypsä, mutta edelleen hieman kostea.
Anna vetopohjan jäähtyä ja aseta se sitten jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.

Kun vetopohja on jäähtynyt, siisti sen reunat niin, että se mahtuu hyvin 25 x 35cm metalliseen leivoskehikkoon tai mikäli sinulla ei ole leivoskehikkoa, samankokoinen suorakaiteenmuotoinen lasagnevuoka toimii hätäratkaisuna myös hyvin. Jos käytät lasagnevuokaa, vuoraa se leivinpaperilla ennen kuin asetat brownievetarin sen pohjalle trimmattuna ja paistopinta ylöspäin. Kylmää vetopohjaa voi käsitellä sen repeämättä, joten älä jätä väliin viilennystä jääkaapissa.

Valmista sitten suklaamousse.
Vaahdota kerma kovahkoksi vaahdoksi. Sirottele liivate maidon joukkoon turpoamaan. Älä käytä liivatelehtiä, sillä moussen rakenne kärsii liivatelehtien turvotuksessa itseensä imemästä nestemäärästä.
Sulata suklaa. Kuumenna maito+liivate niin, että kaikki liivate on liuennut maidon joukkoon. Sekoita liivatemaito sulaan suklaaseen.
Sekoita suklaaseos huolellisesti kermavaahdon joukkoon.

Kaada suklamousse brownievetarin päälle ja levitä tasaiseksi. Aseta pakastimeen hyytymään vartiksi.

Valmista sillä välin mokkamousse.
Vaahdota kerma kovahkoksi vaahdoksi kidesokerin kanssa. Sirottele liivatejauhe maidon joukkoon turpoamaan. Sulata suklaa. Kuumenna liivatemaito niin, että liivate sulaa hyvin. Sekoita suklaaseen. Lisää suklaaseokseen espressojauhe. Sekoita suklaaseos kermavaahdon joukkoon huolellisesti.

Kaada mokkamousse suklaamoussekerron päälle. Levitä erittäin tasaiseksi. Aseta pakastimeen hyytymään ja anna jäätyä läpi, mieluiten yön yli.

Valmista suklaaseos koristelua varten.
Sulata suklaa ja kaakaovoi yhdessä. Kaada seos spritsipussiin ja leikkaa kärkeen minikokoinen reikä.
Valuta mousselevyn pintaan löyhää sykeröä. Laita hetkeksi takaisin pakkaseen.

Ota sitten leikkuualusta ja terävä, suorateräinen kokkiveitsi tai vastaava (sekä hedelmäveitsi, mikäli käytit metallikehikkoa). Laske kannuun niin kuumaa vettä kuin hanasta irtoaa ja aseta veitsi kannuun kuumenemaan. Tarvitset vierelle myös puhtaan astiapyyhkeen, käyttämättömän kevyesti kostutetun tiskirätin tai paljon talouspaperia veitsen pyyhkimiseen. Kuivausliina likaantuu suklaalla, joten perintöpellavat eivät ole paras ratkaisu tätä varten.

Jos sinulla on käytössäsi jakaja, ota sekin esille.

Aseta jäinen leivoslevy leikkuualustalle. Jos levy on lasagnevuoassa, nosta se vuoasta ulos, kuori leivinpaperi irti sen pinnasta ja aseta pelkkä jäinen mousselevy leikkuualustalle. Jos käytit metallikehikkoa, irroita kehikko leikkuualustalla siten, että huljutat hedelmäveistä ensin kuumassa vedessä, kuivaat veitsen nopeasti pyyhkeeseen ja vedät kuumalla veitsellä kehikon reunaa myöten mousselevyn irti. Joudut kuumentamaan veitsen muutamaan kertaan. Varo sormiasi, ettei veitsi lipsahda!

Sitten jaa leivoslevy leivoksiin kevyesti pintaan merkkaamalla. Älä paina kovaa!. Levystä pitäisi saada kaksi riviä kauniita suorakaiteenmuotoisia kapeita leivoksia. Reunapalat ovat niin sanottua hukkatavaraa -maistuvaa, mutta ne on leikattava siistin lopputuloksen saamiseksi pois. Jaa siis leivokset niin, että reunoista lähtee noin senttinen marginaali pois leikatessa.

Leikkaa sitten leivokset.
Ota kuumennettu kokkiveitsi, kuivaa terä ja leikkaa sitten ensin yhdeltä sivulta hukkapalat pois. Aseta veitsi takaisin kuumaan veteen, käännä leivoslevy ja toista, kunnes kaikki marginaalit on leikattu pois. Aikaa säästääksesi voit myös käyttää kahta kokkiveistä. Kun toinen veitsi on käytössä, toinen lämpenee valmiiksi. Muista aina kuivata veitsi ennen kuin leikkaat sillä. Veitsen pitää olla myös lämmin, jotta se uppoaisi jäisen kohmeiseen levyyn. Mousseleivoksia on todella vaikeaa leikata siististi sulana, joten koita toimia melko ripeästi.

Seuraavaksi kannattaa leikata levyn kaikki pitkittäiset viillot. Leikkaa puolivälistä kohti reunaa ja käännä leikataksesi toisesta suunnasta. Älä koita leikata koko pitkää matkaa yhdestä suunnasta.
Sitten leikkaa lyhyet viillot. Asettele leivokset tarjoiluastialle, kun ne ovat edelleen kohmeessa. Kohmeisen jäisiä leivoksia voi käsitellä sormin nostellen, mutta jo sulaneet leivokset täytyy nostaa kulmapaletilla tai vastaavalla.

Viimeistele koristelu karamellisoiduilla hasselpähkinöillä tai vastaavilla koristella, jotka sopivat makunsa puolesta leivoksen tyyliin.

. . .

VINKKI!

Mikäli haluat, voit valmistaa massoista myös moussekakun 24cm -kokoiseen kakkurenkaaseen. Kakkurengasta käyttäessäsi muista reunakalvo!


. . .





. . .