10.12.2012

Suklaamaljakko


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fiSuklaakurssin perussisältöön kuuluu myös niin sanottu kaulittu rasia.
Kaulitusta muovailusuklaasta leikataan rasian seinät muotilla tai veitsellä, osien annetaan kuivua ja lopuksi ne liimataan sulalla suklaalla kiinni toisiinsa. Rasialle on monesti tapana valmistaa myös kansi.
Ohje tumman muotoilusuklaan valmistukseen on tämän postauksen lopussa, jos joku muukin tahtoo päästä kokeilemaan.

En halunnut tehdä tavallista kiinteäseinäistä rasiaa, vaan tahdoin kokeilla, kuinka hyvin muovailusuklaalla voisi rakennella.
Välillä on hauskaa tehdä erilaisia kokeiluja ihan vain, jotta tietäisi, mitä tapahtuu.

Otin erikokoisilla rengasmuoteilla kaulitusta muovailusuklaalevystä rinkuloita, joiden annoin kovettua ja kuivua rauhassa ennen kasauksen aloittamista.Leikkasin kartonkisesta leivosrasiasta sabluunan, jonka sisään kokosin seinät.
Olin myös leikannut kaulitusta levystä kiinteitä kappaleita, jotka sovitin renkaiden joukkoon tuomaan hauskaa muotoa kokonaisuuteen.
Käytännössä kappaleiden kiinnitys toisiinsa piti tehdä nopealla vauhdilla, sillä spritsipussissa ollut suklaasula jäähtyi ja jähmettyi helposti. Pursotin pienen määrän sulaa suklaata renkaan kylkeen ja asetin paikoilleen. 
Totesin, ettei renkaille kannattanut miettiä ennakkoon mitään tiettyjä paikkoja, sillä kasatessa ei ollut aikaa alkaa etsiä juuri sitä tiettyä kohtaa, johon olin minkäkin renkaan miettinyt laittavani.


Pyöräytin myös kulmiin kiinnitystä helpottavat tangot, joihin liimasin seinät kiinni.
Liimausapuina täydehköt maustepurkit olivat ensiluokkaisia. Sain propattua seinät niiden avulla tukevasti pystyyn ja paikoilleen, sillä liimaus piti tehdä niin, että kaikki palaset olivat jo valmiiksi oikeilla paikoillaan ja sula suklaa valutettiin siihen päälle.


Kaikki seinät pystyssä.
Rakennelma näyttää todella hauraalta, mutta oli jo tässä vaiheessa yllättävän jämäkkä ja kestävä. Pelotti kyllä ensimmäistä kertaa nostaessa, että se räsähtäisi käsiin, mutta se olikin helppo liikuteltava.Rasian pohja on valettu tummasta couverturesta.
Pohjan paksuus on noin 5mm.Leikkasin kaulitusta muovailusuklaasta vielä rakennelman yläreunaan nelikulmaisen kehyksen, jolla sain yläosaan lisää muotoa ja viimeistellymmän ulkonäön.


Maalasin vielä rasian ulkopinnat couverture-suklaan ja kaakaovoin seoksella. Ainesuhde oli 2/3 tummaa couverturea ja 1/3 kaakaovoipellettejä. Sulatin seoksen muovikipossa mikrossa noin 15 sekunnin sykäyksissä aina joka välissä sekoittaen, etten ylikuumentaisi suklaata, kunnes seos oli hyvin juoksevaa ja aavistuksen kättäni lämpimämpää.
sain maalattua elintarvikekelpoisella 2-numeron siveltimellä suunnilleen yhden seinän kerrallaan, kun työskentelin ripeästi. 
Sitten jouduin mikrottamaan suklaaseosta viitisen sekuntia saadakseni sen uudelleen hyvään ja juoksevaan muotoon.
Kaakaovoilisä teki seoksesta ohuempaa kuin tavallinen sula suklaa. Olen kuullut kommentteja puolesta ja vastaan, onko järkevää lisätä maalattavaan suklaaseen kaakaovoita, mutta minulla se toimi. Luulen, että kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja miettiä, mikä toimii parhaiten itsellä.
Suklaan työstämisessä työtilojen lämpötila ja ilmankosteus vaikuttavat myös paljon lopputulokseen, kuten myös käsien lämpö, tähtien asennot ja horoskoopit.. Tai siltä se ainakin välillä tuntuu.
(Tosin suklaa on erittäin kiltti lapsi verrattuna macaron-leivoksiin, joita ämmämäisempiä valmistettavia en ole toistaiseksi tavannut.)

Olen lopputulokseen tyytyväinen, vaikka näin jälkiviisaana ja yhden rakennelman kokeilleena tekisin joitakin juttuja uudelleen ja eri tavoin.
Loppusijoituspaikan tälle maljakolle tarjosi hyvä ystäväni, joka otti haltuunsa myös suklaakorin.
Led-kynttilä sisällään se toimii vähän erilaisempana tuikkulyhtynä. Siinä voisi olla ihan hauska ajatus jatkojalostaa vielä eteenpäin. Suklaiset tuikkulyhdyt. 
Minä käyttäisin! <3

Loppuun vielä tumman muotoilusuklaan ohje. Tämä on hankalampi saada onnistumaan, kuin valkoinen muotoilusuklaa oli. Alkuvaiheessa oma massani näytti siltä, että se olisi ylikuumentunut ja pilalla ja jouduin vaivaamaan ja vaivaamaan ja vaivaamaan, kunnes se vihdoin tasoittui käyttökuntoon.


Tumma muotoilusuklaa


  • 40g vettä
  • 60g kidesokeria
  • 150g tärkkelyssiirappia (sama kuin glukoosisiirappi)
  • 500g tummaa couverture-suklaata (63% kaakaota) 

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa lyhyissä sykäyksissä. Laita sivuun odottamaan.

Kiehauta vesi ja sokeri ja sekoita, kunnes kaikki sokeri on liuennut veden joukkoon. Ota kattila pois lämmöltä ja hämmennä sekaan tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä kuumasta lämpimään. Voit nopeuttaa jäähtymistä asettamalla kattilan kylmään vesihauteeseen hetkeksi. Kun siirappiseos on edelleen lämmintä, muttei enää polttavaa, kaada se sulan ja jo jäähtyneen suklaan joukkoon ja työstä massaa sekaisin tukevalla pallovispilällä tai silikonilastalla.
Jatka työstämistä muutaman minuutin ajan, laita lateksiset tai muut vastaavat käsineet käsiisi ja ala vaivata massaa kuten työstäisit pullataikinaa.

Kun massa on rakenteeltaan tasaista, joustavaa ja kiiltävää, voit  painella sen tuorekelmun kappaleelle lepäämään hetkeksi.
Työtasosi ja huoneilman viileydestä riippuen anna massan levätä noin 15-30 minuuttia. Vaivaa massaa sitten uudelleen varmistaaksesi tasaisen rakenteen.
Ota massasta noin nyrkkisi kokoisia paloja, jotka pyöräytät paksuiksi pötköiksi ja käärit huolellisesti yksitellen tuorekelmuun. Pakkaa kelmutetut suklaamassapötköt ilmatiiviisti muovipussiin ja säilytä huoneenlämmössä valolta suojattuna.

Muovailusuklaa kovettuu jäähtyessään, mutta saat sen notkistettua käyttökuntoon käsiesi lämmöllä ja vaivaamisella.
Älä pehmitä massaa mikrossa tai vesihauteessa lämmittämällä, sillä niiden lämpö on liian rajua ja kohdistuu väärin. Käsin lämmitys kestää hieman kauemmin, mutta pitää massan parempilaatuisena.
Varo turhaa ilmakosketusta, sillä massa kuivuu herkästi ja kuivunutta massaa ei saa enää käyttökuntoiseksi.
Muovailusuklaan säilyvyys on samaa luokkaa kuin marsipaanilla.

Kuivata valmiit koristeet huoneenlämmössä valolta suojattuna.

Ei kommentteja: