FAQ


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi


. . .

Tässä muutamia vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. 

Here are a few answers to some frequently asked questions.

. . .


Valmistatko kakkuja / koristeita tilauksesta?  / Do you bake cakes to order?

-Valitettavasti kotini ei kelpaa elintarvikehuoneistoksi (avokeittiön huono puoli), joten en voi valmistaa tuotteita myyntiin. Leivon satunnaisesti kakkuja perheenjäsenille ja ystäville, mutta en voi ottaa ulkopuolisia tilaustöitä.

-Unfortunately my home doesn't qualify as a commercial kitchen (the problems of having an open floor plan) so I cannot bake products for sale. Occasionally I bake cakes for family and friends, but I can't take any outside orders.



Mistä nimi Paha Kakku oikein tulee? /  Why is the blog called Paha Kakku (Bad Cake)?

-Myönnän, että eräällä nimeltämainitsemattomalla hiekkakakkulorulla oli oma lusikkansa sopassa, mutta se ei voi viedä kaikkea krediittiä. Nimeen liittyy myös oma vääräleukaisuuteni, sillä onhan se nyt aika hauskaa, kun leivontablogi on nimeltänsä paha kakku, eikä ihanaherkkupupuhattarakakku (kuka perustaisi sellaisen? Minä lukisin sitä :D ) Näin ammattilaisena haluaisin myös uskoa siihen, että valmistamani kakut ovat aika hyviä myös, joten sikälikin on huvittavaa, että blogi on juuri paha kakku. Ehkä tätä on nyt mietitty enemmän kuin olisi välttämättä tarvinnut, mutta koittakaa kestää huonoa huumoriani. :)

-I'll admit, that a certain particular Finnish children's poem* had it's spoon in the mix, but that's not the whole story. It's also a rather sad attempt at humor, 'cause you know, it is a bit funny when a baking blog is called bad cake instead of superultradeliciousdreamcakes. You know? Get it? Well, I did say "a bit", didn't I? :D
I may have over-analyzed this, but bear with me. 

*The poem goes "Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku" ("Don't be a bad cake, be a good cake"). You fill your bucket with moist sand, tip it upside down and bang your shovel on to the bottom of the bucket while chanting this "spell" that'll make your sand-confections come out all pretty.



Miksi kaikki reseptit ovat grammoissa? Voitko kääntää niitä deseihin? / Why are all the recipes in grams? How about if you translated them into desilitres?

-Lyhyt vastaus on ei, en käännä. 

Sitten pidempi vastaus perusteluineen: Leivon painoarvoilla, koska niihin voi luottaa ja ne tuottavat kerrasta toiseen parempia tuloksia kuin tilavuusmitat. Olen käsitellyt aihetta jo tässä blogipostauksessa
Tilavuusmitat eivät ole luotettavia, sillä esim jauhot pakkautuvat kerrasta toiseen mittakuppiin aina vähän eri tavalla, puhumattakaan niistä valtavista eroista, joita eri ihmisten mittaamat desit pitävät sisällään. Reseptit eivät siis ole yhtä helposti toisinnettavissa samanlaisina, mikäli ne ovat tilavuuksissa. Se on suurin syy. Haluan voida tarjota reseptejä, jotka on todennäköisemmin mahdollisia toteuttaa samalla tavalla, kuin miten itse ne olen tehnyt omassa keittiössäni.
Lisäksi työskentelen elintarvikealalla. Ammattikeittöissä ei käytetä desejä yleensä edes veden mittaamiseen. Vesikin punnataan, koska desit ei ole tarkkoja.

Joku voisi sanoa, että tavoittaisin laajemman yleisön käyttämällä desejä, sillä suurin osa ihmisistä leipoo edelleen tilavuuksilla. Itse taas sanon, että haluan mieluummin tarjota lukijoilleni laadukkaampia reseptejä, jotka toimivat varmemmin oikein sen sijaan, että tavoittelisin suurempaa lukijakuntaa reseptien laadun kärsiessä. Sitäpaitsi keittiövaakojen käyttö on yleistymään päin. Jes! :D

En sano, että desien käyttäminen tekee huonomman leipurin, vaan se tekee ohjeesta epätarkemman, mikä taas altistaa virheille ja laatuvaihteluille. Deseissä oleva ohje on vaikeampi tehdä oikein. Se on oikeastaan koko pointti.


-The short answer is no, I won't translate my recipes into volume instead of weight.

The longer answer is that I use weight when baking, because it's more reliable than using volume (cups/desilitres). Baking by volume doesn't produce consistent results the way baking by weight does. Each time the flours get packed into the cup slightly differently, sometimes it's a scarce cup, sometimes overflowing a bit, not to mention the differences each person has when measuring things out in volume. It's not consistent the way weight is.

When baking by weight, it's more likely for people to have the same kinds of results like I had, when I baked the confection myself in my own kitchen. I also work in the baking industry where everything is done by weight. We even measure out water by weight, because volume isn't exact.

Someone might point out, that I might reach a larger audience if I used volume in my recipes instead of weight. Most people still use cups or desilitres. But I will point out, that I'd rather offer my readers better quality recipes, that are more likely to succeed no matter who's making them, than try to gain more readers while offering poorer quality.
Besides, the use of kitchen scales is going up. Yay! :D

I do not mean, that a person using volume measurements is a bad baker. I only mean to say that volume measurements make the recipe more prone to mistakes and inconcistency in the results. A recipe using volumes is more difficult to get right. That is my whole point.


 . . .

Kaipaatko vastausta kysymykseen, jota ei löytynyt tästä? Lähetä kysymyksesi osoitteeseen pahakakkublog (at) gmail.com!


If the answer to your question is not here, ask me by email at pahakakkublog (at) gmail.com.

. . .