13.10.2013

How To: sateenkaarikoriste kakulle


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi

Pystyssä seisovan sateenkaarikoristeen valmistaminen on melko helppoa.

Koriste seisoo tuettuna tarjoilualustalla ja sen toinen pää kiinnittyy kakun yläreunaan. 
Valmistukseen on varattava aikaa kolmisen päivää, jotta koriste ehtii kuivua ja kovettua riittävästi.

Valmistukseen tarvitaan:


  • marsipaania, sokerimassaa tai niiden sekoitusta 
  • elintarvikevärejä
  • noin kolmannes varrastikkua
  • vaahtokarkkeja tai muuta pilviä varten
Aloita piirtämällä sateenkaaren kaava paperille. Kaava voi helpottaa suunniteltujen mittasuhteiden säilyttämistä työstövaiheessa.
Kaavakuva asetetaan leivinpaperiarkin alle.
Jaa käyttämäsi massa kuuteen palaan ja värjää ne sateenkaaren värein.
Säilytä palat muoviin käärittyinä, etteivät ne kuivu ennen työstöä.

Palat on hyvä läpivärjätä, sillä vaikka pinnan voi myöhemmin maalata, ylimääräinen kosteus voi hidastaa koristeen kovettumista.
Tyttäreni kesäisen syntymäpäiväkakun sateenkaari on maalattu pinnasta, mikä aikaansai omat ongelmansa. Siitä oppineena suositan massojen värjäystä etukäteen.
Paloista muovataan tasapaksuja tankoja, jotka asetetaan kaavan mukaisesti ja kiinnitetään toisiinsa esimerkiksi veden avulla.
Yksinkertainen tapa estää tankojen venyminen ja katkeaminen siirrettäessä on kiertää tanko löyhälle spiraalille, jolloin sitä on helpompi kannatella tasaisesti joka puolelta samanaikaisesti.

Tässä kohtaa ei ole vielä tärkeää saada kaikkia päitä aivan tasaan, sillä ne voi leikata samaan mittaan, kun kaikki värit ovat paikoillaan.
Koristeen annetaan kuivua muutaman päivän ajan, kunnes se on riittävän kova kestääkseen pystyssä taipumatta. Kosteammalla säällä kuivumiseen voi mennä hieman kauemmin.
Sateenkaarta varten tarjoiluvadille tai kakkualustalle kiinnitetään sylinterin muotoinen pala marsipaania, sokerimassaa tai muuta vastaavaa, jonka keskelle painetaan pitkittäinen railo. Sylinteripalan kapea pää osoittaa kohti kakkua.
Kakku asetetaan alustalle niin, että sen viereen jää tilaa koristeelle. Kakun yläreunaan asetetaan toinen sylinterimäinen pala marsipaania, johon sateenkaaren yläreuna tuetaan kiinni.

Sateenkaari kiinnitetään alustassa kiinni olevaan marsipaaniin ja tikku asetetaan paikoilleen, mikäli rakenne ei tunnu vakaalta ilman sitä. Marsipaani muovataan tiiviisti sateenkaaren jalustaan kiinni varoen kuitenkin murtamasta kuivunutta koristetta.
Sama toistetaan kakun päällä olevalle päädylle.

Vaahtokarkeista tai muista mieluisista aineksista kootaan pilvenhattarat sateenkaaren päihin ja samalla koristeen kiinnitys piilotetaan näkyvistä.
Pitkä säilytys kosteassa jääkaapissa voi aiheuttaa koristeen pehmenemisen ja sitä myöten romahtamisen, joten turhan aikaisin etukäteen koristetta ei ehkä kannata kiinnittää. 

Tärkeää on miettiä valmiin kakun korkeus mahdollisimman hyvin etukäteen, sillä kuivaa koristetta on haastavaa leikellä murtamatta sitä pilalle.
Tarvittaessa jompaan kumpaan päätyyn koristeen alle asetettava pönkkä marsipaanista riittää kuromaan pienet korkeuserot kiinni.

Jos koriste jostain syystä katkeaa (kuten minulla ollut päätti tehdä), tilanteen voi yleensä pelastaa veden avulla liimaamalla. Sormenpää kostutetaan veteen, taputellaan katkennut pää kosteaksi ja kiinnitetään puuttuva pala paikoilleen. Tarvittaessa koristeen vierelle asetetaan tuki kuivahtamisen ajaksi.

. . .

Kakku oli suklaakakkua, jonka välissä oli minttusuklaatäyte, kosteussulkuna suklaaganache ja päällä hot pinkistä sokerimassasta ja valkoisesta marsipaanista sekoitettu kaulintamassa. Käyttämäni sateenkaarikoriste oli sokerimassaa.

. . .

Ei kommentteja: