9.6.2015

How to: Neljällä letitetty pullapitko


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi




Olen viimeisen kuukauden aikana töissä pari kertaa päässyt verestämään muistojani neljän säikeen pullapitkon palmikoinnista ja nyt kun homma on taas tuoreessa muistissa, päätin kotonakin pyöräyttää pienen taikinan pitkoiksi.

Yleensä jos pullaa teen, leivon korvapuusteja tai helpompaa reittiä hakiessani bostonkakkua. Pullapitkot ovat harvinaisempia vieraita meidän taloudessa. 
Tällä kerralla delegoin neljästä pitkosta kolme toisten syötäväksi, ettei oman mahan harteille jäisi niin suurta urakkaa.

En yleensä harrasta vaihekuvia näissä ohjeissani, mutta pullapitkon letitys on sangen hankala selittää ilman visuaalista apua, joten napsin muutamia pikaotoksia samalla kun väänsin pitkoja tänä aamuna.

Aloitetaan pullareseptistä ja edetään sitten sen jälkeen letitykseen. Pitkojen letittäminen on todella helppoa, kunhan vain ensin hoksaa, mikä säie nousee ylös, mikä menee alas ja niinpoispäin. Vaiheet toistuvat samanlaisina ja kunhan rytmistä saa kiinni, pitkot valmistuvat pikavauhtia sen kummemmin miettimättä.

Letitystyylejä on varmasti erilaisia. Tässä näyttämäni tavan hyviä puolia ovat sen simppelit liikkeet, joiden ansiosta pitkot valmistuvat reippaasti ja kolmiulotteinen keskeltä koholle nouseva muoto, joka tekee pitkosta juhlavamman oloisen.



Pullapitkot


4 pitkoa á ~500g


  • 500g maitoa
  • 50g tuorehiivaa
  • 125g sokeria
  • 10g suolaa
  • 4g kardemummaa
  • 50-60g kananmunaa
  • 1100g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150g voita

Voiteluun kananmunaa tai maitoa tai niiden sekoitusta
koristeluun raesokeria


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa.

Sillä välin kun maito lämpenee, punnitse voita lukuunottamatta kaikki ainekset yleiskoneen pataan tai riittävän suureen kulhoon mikäli vaivaat taikinan käsin.
Hiiva kannattaa murentaa pienemmäksi, mutta sen liottaminen ei ole välttämätöntä, sillä hiivamurenat sekoittuvat kyllä muun taikinan joukkoon vaivausvaiheessa.

Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes sitkoa on muodostunut paljon ja taikina tuntuu jo kivasti kimmoisalta. Yleiskoneella vaivaa pienimmällä teholla (ykkösellä) viiden minuutin ajan tai käsin tehdessä jonkun verran kauemmin tehokkaasti työskennellen.

Lisää huoneenlämpöinen voi taikinan joukkoon. Voita ei kannata sulattaa, mutta sen täytyy olla ihan pehmeää, jotta se sekoittuisi vaivatta taikinan joukkoon.
Jatka vaivaamista koneella vielä ainakin viisi minuuttia, mieluummin seitsemän tai kahdeksan, kunnes taikina on kauniin kimmoisaa ja sileää. Käsin vaivatessa menee taas jonkun verran kauemmin, sillä kone vaivaa ihmistä tehokkaammin. Jos vaivaat taikinaa käsin, taikina kannattaa siirtää kulhosta työtasolle vaivauksen helpottamiseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun rasva on sekoittunut taikinan joukkoon. Käsin vaivatessa käytä tehokkaasti molempia käsiä työtasolla työskennessäsi, sillä se paitsi säästää käsiäsi myös selkääsi.

Kun taikina on vaivattu, anna sen levätä 10-15 minuuttia ennen paloittelua.

Taikinan pitäisi tässä vaiheessa painaa melkolailla kaksi kiloa.
Paloittele ja punnitse taikinasta kahdeksan 250g palaa.

Ota kaksi taikinapalaa ja vaivaa ne kahdeksi noin peukalonpaksuiseksi pitkäksi pötköksi. Koita rullata pötköistä mahdollisimman tasaisia kauttaaltaan ja varmista, että ne ovat keskenään samanpituisia.



Aseta pötköt ensin rinnakkain ja sitten kiepauta kaikki päät vieretysten kuten kuvassa.




Nosta vasemmalta katsoen toinen säie ylös.




Heilauta sitten kaikkein vasemmanpuoleisin säie vaakasuoraan oikeaan laitaan kahden oikeanreunimmaisen säikeen ylitse.




Pudota ylösnostettu säie alas kahden alaspäin osoittavan säikeen väliin.




Nosta tällä hetkellä toisena oikealta oleva säie ylös ja vedä aiemmin vaakatasossa ollut oikeanreunimmaisin säie alas muiden viereen.



Heilauta taas kaikkein vasemmanpuoleisin säie vaakatasossa oikeaan laitaan kahden muun säikeen ylitse.



Tässä vaiheessa kuvio toistaa jo samaa opittua kaavaa. Ylösnostettu säie pudotetaan alas kahden muun väliin, joista se oikeanpuolimmainen nostetaan ylös. Kun pääsee palmikoinnin rytmiin kiinni, tämän työvaiheen voi tehdä kahta kättä käyttäen samanaikaisesti yhtenä liikkeenä.



Seuraava vaihe on taas laskea vaakatasossa ollut säie alas ja heilauttaa kaikkein vasemmanpuoleisin säie kahden yli oikeaan laitaan. Tämänkin vaiheen voi hyvin toteuttaa yhtenä liikkeenä kahta kättä käyttäen, jolloin palmikointi sujuu hyvin jouhevasti ja nopeasti.
Näitä kahta vaihetta toistetaan, kunnes palmikon säikeet ovat niin lyhyet, ettei niitä voi enää järkevästi palmikoida.
Keskelle on yleensä muodostunut seitsemän nypylää.



Kun palmikko näyttää tältä, on aika päätellä se.




Hankaa kämmenen syrjällä painaen säikeiden päät tiukasti yhteen, mutta älä katkaise.
Käännä syntynyt pieni häntä palmikon alle piiloon.



Ota valmis palmikko ja rullaa sitä kevyesti pöytää vasten, jotta siitä tulisi muodoltaan vielä aavistuksen pyöreämpi ja tasaisempi.

Asettele leivinpaperoidulle pellille viivasuoraan ja nostata.
Peruskokoisille kotiuunien pelleille tällaisia pitkoja mahtuu kaksi kerrallaan, jotta ne paistuisivat tasaisesti ja hyvin.

Kun pitkot ovat nousseet hyvin, voitele ne kananmunalla tai maidolla (tai niiden sekoituksella) ja ripottele pintaan runsaasti raesokeria.

Paista pitkot 185C asteessa noin 20 minuutin ajan, kunnes pullat ovat saaneet kauniin ruskean värin.




. . .