16.1.2016

Työpäivät konditoriassa


Paha Kakku-blogi on muuttanut!


Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi


Olen ollut nyt tuolla uudessa työpaikassani reilun puolitoista kuukautta ja nyt alkaa vasta vähän olla sellainen olo, että alan päästä jyvälle asioista pikkuhiljaa.
On omanlaisensa haaste mennä töihin uuteen paikkaan ja opetella työkavereiden nimet, työtehtävät ja talon tavat työskennellä.
Ei ole se helpoin juttu. Ja olen vasta raapaissut pintaa.

Olen tosiaan töissä kondiittorina ihan hyvänkokoisessa yrityksessä ja työskentelen osana noin kymmenhenkistä joukkoa. Valmistamme erilaisia kakkuja ja leivoksia isoissa erissä, mutta työmme on hyvin käsityöpainotteista. Arkeamme helpottamassa meillä on vain muutama masiina ja suurin osa työstämme tapahtuu käsipelillä  tehden.

Työtehtäväni vaihtelevat paljon päivästä toiseen. Jokainen päivä on erilainen, mistä pidän kovasti.
Keskivertopäiväni voisi mennä esimerkiksi näin:

Klo 03:45 Herätys

Aamuvuoroa varten on oltava ajoissa ylhäällä. Haluan ehtiä syödä aamupalan ennen töihinlähtöä ja kun juna starttaa viereiseltä asemalta klo 04:55, herätyksenkin on oltava aikaisin.


Klo 05:37 Saapuminen työpaikalle

Vaihdan tavalliset vaatteet työvaatteiksi: housut, t-paita, työkengät, hattu ja essu. Essun taskuihin kätken kaikki tarpeelliset tavarat, kuten avainnipun, mustan tussin, kuulakärkikynän ja katkoteräveitsen. Puhtaiden astioiden varastosta käyn vielä myöhemmin hakemassa taskuun pari puhdasta raappaa, sillä niitä tarvitsee aina kaikkeen.
Leimaan itseni sisään ja käyn vielä pikaisesti juomassa kupillisen kahvia taukohuoneessa.


Klo 06:00 Työvuoro alkaa

Työpäivän alussa katsomme päivän työtehtävät, laitamme pussit pyörillä kulkeviin roskistelineisiin ja kytkemme sekä astianpesukoneen että kermanvaahdotuskoneen päälle. Tiskari tulee töihin seitsemältä ja on kiva, että kone on valmiina häntä odottamassa ja hän pääsee heti toimeen.
Kermakoneen jäähtymisessäkin kestää aikansa, joten se täytyy laittaa ensimmäisenä kylmymään.


Klo 06:00- n. 08:30 Tehokasta työskentelyä

Aloitamme aamut valmistamalla tuotteita. Teemme kakkumassoja, liimaamme kakkuja, paistamme mutakakkuja tai teemme leivoksia. Aamun tavoitteena on saada työtaululle kirjatut tehtävät suoritetuiksi. Tyypillisenä päivänä joku ryhmä siis liimaa, eli täyttää vaikka erän vadelmakermakakkuja ja samaan aikaan toinen ryhmä työstää vaikka satsia moussekakkuja eri pöydällä. Joku voi olla tekemässä suklaakoristeita ja joku toinen vaikka paahtamassa pähkinöitä.
Aamun aikana ei vielä koristella mitään tai pakata, vaan painotus on tuotteiden valmistuksessa. Ja kun sanon erä tai satsi, tarkoitan mitä tahansa 50-200 kakun tai 300-500 leivoksen välillä kerralla per laatu.


Klo ~08:30 Tauko

Jossain kahdeksan ja yhdeksän välissä on aikaa ensimmäiselle tauolle. Tauon ajankohta riippuu täysin siitä, missä kohdassa saat hommasi valmiiksi ja paikkasi siivottua. Syön itse lounaan tähän väliin ja hörppään taas kupin kahvia.


Klo ~08:50-n. 11:30 Lisää tehokasta työskentelyä

Jatkamme massojen tekoa ja tuotteiden valmistusta niin pitkään kuin on tarvis ja sitten ryhdymme valmistamaan kuormaa. Kuormanteko tarkoittaa siis sitä, että teemme kakut koristeita myöten valmiiksi, pakkaamme ne laatikoihin ja kuljetuslaatikoihin ja viemme kylmälähettämöön odottamaan yön kuljetuksia. Kakut kuorrutetaan, koristellaan ja pakataan aina sen päivän kuormaa varten tarvittava määrä kerrallaan ja leivoksia leikataan ja pakataan samaten vain tarpeen verran. Kuorma on siis seuraavana yönä lähtevä valtaisa määrä valmiita tuotteita, jotka täytyy tehdä valmiiksi odottamaan kuskeja.
Jos tekisin vaikka juustokakkuja kuormaa varten, keskimäärin minua odottaisi noin 20-45 kakun koristelu ja pakkaus. Ja siihen päälle vielä juustoleivokset, jotka tehdään aina samalla kertaa.
Kaikki ladotaan pöydälle yhtä aikaa (meillä on suuret pöydät) ja työt tehdään aina yksi vaihe kerrallaan valmiiksi kaikkiin kakkuihin, ennenkuin siirrytään seuraavaan vaiheeseen, joka sekin tehdään aina kaikkiin kakkuihin kerrallaan valmiiksi. Tämä pätee sekä valmistukseen että kuormantekoon.
Kun teemme työmme sarjassa, kulutamme mahdollisimman pienen ajan tuotetta kohden ja sillä tavoin paitsi työskentelemme nopeammin ja tehokkaammin, myös saamme pidettyä tuotteiden valmistuskustannukset kohtuullisina.


Klo 12:00 Iltavuoro saapuu töihin ja toinen tauko on pidetty

Kuormanteko jatkuu aamuvuorolta niin pitkään kuin työaikaa riittää. Iltavuoroon saapuu muutama työntekijä lisää hoitamaan loppuun muutamat viimeiset kuormanteon tehtävät ja heidän vastuullaan on myös lopuksi kuorman jakaminen niin, että oikeat tuotteet lähtevät oikeaan kohteeseen.
Mikäli työtehtävänsä saa valmiiksi niin, että työaikaa on jäljellä enää vaikka vain vartti, uuden aloittamisen sijaan voi lopun ajasta käyttää vaikka kakkulaatikoiden taitteluun. Eri kokoisia kakkulaatikoita kuluu meillä päivittäin useita kymmeniä per koko, joten niiden taitteleminen valmiiksi säästää kaikkien aikaa, kun vaikka juustokakkujen laittajan ei tarvitse alkaa itse taittelemaan kymmentä isoa ja seitsemää pientä sekä viittä minikokoista laatikkoa kaiken muun tohinan keskellä, vaan voi vain ottaa ne rullakosta valmiina.


Klo 13:30 Työpäivä  päättyy

Työpäivän lopuksi leimaamme itsemme ulos, vaihdamme vaatteet ja hilpaisemme kukin omille teillemme. Nukkumaan menen aamuvuoroviikkoina itse ainakin viimeistään kahdeksalta, jotta jaksan taas herätä ennen neljää ylös seuraavana aamuna. No okei, aamuyönä.


Työtehtäviini kuuluu monenlaisia asioita. 
 • Massojen valmistusta
 • tuotteiden kasaamista, kuten kakkujen liimausta tai vastaavaa
 • pohjien tekoa
 • siivoamista
 • tilattujen raaka-aine- ja pakkaustarvikekuormien purkua paikoilleen
 • jätehuoltoa
 • satunnaista tiskaamista (meillä on onneksi tiskari. Hän on korvaamaton.)
 • tuotteiden koristelua ja pakkaamista
 • kuorman jakamista paikoilleen
 • koristeiden valmistusta
 • raaka-aineiden preppaamista, kuten pähkinöiden paahtamista tai banaanin silppuamista
 • koneidenkäyttöä
 • tuotteiden paistamista
 • pakkastenlaskua
 • lämpötilaseurantaa
 • reunakalvojen leikkaamista 
 • ja laatikoiden taittelua.

Perustekniikoiden hyvä hallinta auttaa pitkälle, mutta suurin osa tekotavoista on pitänyt opetella ihan alusta lähtien uusiksi, sillä ihan kaikki tehdään tuolla omalla tavallaan. Jopa kermakakut tehdään eri tavoin kuin mitä olen niitä aiemmin värkännyt.
Opin joka päivä paljon uutta.

Olen viihtynyt kovasti ja tiedän, että tämä työpaikka antaa ammattitaidolleni aivan valtavan buustin. Työ on monipuolista ja mielenkiintoista ja pääsen käyttämään ja kehittämään erilaisia taitojani päivittäin.
Sangen mainiota siis, sanoisin.

. . .

3 kommenttia:

Maarit kirjoitti...

Olipa kiva lukea sun työpäivästä. Ja onnittelut vielä uudesta työstä. Alan töitä kun ei ole mitenkään hirveästi tarjolla. mutta hui kun sulla on aikanen herätys...Teillä ei ole vuorotyöhön alettu...

Amanda kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen postaus! Kiva kuulla näin tarkkaa kuvausta työpäivästäsi! Ja olen edelleen todella iloinen että sait tuon duunin! :) itsekin yritän siellä koulussa toimia sitä silmällä pitäen että töissä on aika ripeä tahti. Valitettavan paljon siellä kyllä vaan on sitä lorvailua siltikin... :D

Paha Kakku kirjoitti...

@Maarit: Kiitos! Olen tosi onnekas, kun sain täysipäiväisen oman alan työpaikan, jossa vielä viihdyn. :)
Herätys on sangen aikainen kyllä, mutta vain osan ajasta. Teen joka toinen viikko ns. myöhennettyä aamuvuoroa, jolloin aloitan "vasta" kahdeksalta, kun mun tytär on mun luona. Sitten toki on myös satunnaiset iltavuoroviikot ja viikonlopputyöt, jotka alkavat mullakin kohta pyörimään. :)
Kunhan se rutiini tulee kohdalleni, mulla onkin noita kuuden aamuja vain yksi viikko kuussa noin keskimäärin. :)


@Amanda:Hauska kuulla, että tykkäsit lukea työpäivästäni. :)
Kouluaikana on haastavaa harjoitella työelämän taitoja, sillä erät ovat niin pienet ja siellä ei välttämättä aina kannusteta tietyntyyliseen oma-aloitteisuuteen tai töiden limittämiseen. Tokihan sen sikäli ymmmärtää, että siten minimoidaan sitä oppilaan resurssien tuhlausta, kun se ei luvatta lähde käyttämään isoa määrää raaka-aineita, jotka pahimmassa tapauksessa menisivät sitten virhearvioiden vuoksi roskiin.

Kyllä se tuosta paranee ensi vuonna, kun tulee enemmän mahdollisuutta itsenäiseen tekemiseen koulullakin. :)