(Edit: Uusia huomioita ohjeeseen liittyen, kuten omassa käytössäni paremmiksi todetut ainesuhteet tässä tuoreemmassa postauksessa.)
. . .
Päätin muutaman vuoden tauon jälkeen kokeilla taas macaronien valmistusta. Viime kerralla käytin tätä reseptiä, johon törmäsin vasta hetkeä aiemmin löytämässäni amerikkalaisessa Bakerella-blogissa. Lopputulos tuolla reseptillä oli myös sen verran onnistunut silloin viimeksi, että päätin myös tällä kertaa käyttää samaa ohjetta.
Ohjeessa kehoitetaan käyttämään ikääntyneitä munanvalkuaisia, jotta rakenteesta tulisi parempi. Valkuaiset erotellaan puhtaaseen astiaan ja niiden annetaan seistä huoneenlämmössä kevyesti peitettyinä 24 tuntia. Valkuaisia voi ikäännyttää yhdestä viiteen vuorokautta, mutta ensimmäisen vuorokauden jälkeen ne tulee laittaa jääkaappiin, mikäli valkuaisia haluaa ikäännyttää enemmän kuin yhden päivän.
Varsinaisen macaron-massan valmistukseen tarvitaan neljää ainesosaa: valkuaisia, kidesokeria, jauhettua mantelia sekä tomusokeria.
- 90g valkuaisia (n. 3 valkuaista)
- 25-50g kidesokeria
- 110g jauhettua mantelia
- 200g tomusokeria
Ensimmäisenä vaahdotetaan valkuaisia niin, että vaahto muistuttaa saippuavaahtoa rakenteeltaan. Mukaan lisätään kidesokeri hienona nauhana samalla vatkaten.
Vatkaamista jatketaan, kunnes rakenne tuo mieleen partavaahdon/muotovaahdon. Jauhettu manteli sekoitetaan tomusokerin kanssa ja seos lisätään valkuaisvaahdon joukkoon.
Lastalla käännellään massaa melko ronskein ottein aluksi, jotta ainekset saataisiin sekoittumaan toisiinsa tasaisesti. Muutamien kääntelyjen jälkeen voi lisätä elintarvikeväriä joukkoon. Kannattaa aluksi laittaa mieluummin liian vähän ja sitä sitten lisätä kuin että sitä laittaisi liikaa. Jauhemaiset ja nestemäiset värit käyttäytyvät eri tavoin ja sävystä riippuen väriä tarvitaan erilaisia määriä.
Tarkoituksena on käännellä massaa niin, että sen rakenne löystyy sen verran, että kun nostat lastalla ruokalusikallisen verran massaa ja tipautat sen takaisin kulhoon, massan pinta tasoittuu melko nopeasti sileäksi.
Rakenne ei saa löystyä liikaa; tarkoitus on kuitenkin pystyä pursottamaan ne leivinpaperille. Notkea rakenne takaa sen, että pellille pursotetun macaronpohjan pinta tasoittuu kauniin sileäksi.
Kauho massa pyöreällä kärjellä (linkin päässä esimerkki pyöreäkärkisestä pursotusterästä) varustettuun pursotinpussiin ja pursota 90 asteen kulmassa noin 2€ -kolikon kokoisia lantteja leivinpaperille. Massa leviää jonkin verran, joten jätä tilaa.
Anna seistä peittämättä ennen paistoa tunnin verran, jotta pohjat kuorettuisivat. Paista 150´C, uunin keskitasossa noin 18-20 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.
Seuraavaksi valmista valitsemasi täyte macaroneille.
Itse halusin väliin suklaaganachen, joka on helppotekoinen ja maistuu kivalta.
Suklaaganachea varten sulatin miedolla lämmöllä tummahkoa suklaata (noin 49% kaakaopitoisuus), vispikermaa ja voita samalla huolellisesti sekoittaen, ettei suklaa seisottuisi.
Ganachen ainesuhteet menivät lonkalta, enkä huomannut niitä mitata; tein siis sopivaa. :)
Suunnilleen 130g suklaata (1x pandan levy), reilu teelusikallinen voita ja hieman alle 1/2dl vispikermaa.
Lusikoin ganachen 3mm tähtikärjellä varustettuun pursotinpussiin ja pursotin puolille macaronpohjista ganachea melko löyhiin spiraaleihin. Kun toisen pohjan painoi päälle varovasti, ganache asettui kauniisti pohjien väliin, eikä tursuillut reunojen yli sopimattomasti.
Huomaan olevani täysi aloittelija macaronien maailmassa, sillä pohjani olivat osa soikeita ja osa pyöreitä ja kaikki kauniisti erikokoisia. Tärkeintä kuitenkin on, että yhtä epäonnista yksilöä lukuunottamatta pohjien rakenne onnistui hyvin; kannet pysyivät siisteinä ja jalka muodostui, kuten pitääkin.
Uunista ottamisen jälkeen vastajäähdytetyt pohjat olivat erittäin rapeita, melkein marenkimaisia. Seuraavana päivänä pohjat olivat onneksi jo pehmenneet sisältä karamellimaisiksi.
Omia huomioitani liittyen valmistukseen:
- Kannattaa käyttää sellaista mantelijauhetta, joka on valmistettu kuorituista manteleista, eli sen joukossa ei ole tummia hippusia. Tällä tavoin macaroneissakaan ei ole rumentavia hippusia.
- Värjäämiseen kannattaa panostaa, varsinkin jos haluaa saada aikaan houkuttelevan lopputuloksen. Voi olla ihan viisasta valmistella kokeilueriä, joiden avulla säätää väriaineiden määrät oikeanlaisiksi.
- Pohjien on hyvä antaa 'kypsyä' jääkaapissa täytön jälkeen ennen tarjoilua, jotta rakenteesta tulisi oikeanlainen.
- Perusmakuinen mantelijauheella valmistettu macaronpohja soveltuu monen erilaisen maun kumppaniksi. Kannattaa siis kokeilla rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja täytteeksi.
- Pohjat voisi valmistaa vaikkapa hasselpähkinäjauhetta käyttäen, tai mikäli omistaa tehosekoittimen tai vastaavan, mantelijauheen voisi korvata esimerkiksi jauhetulla pistaasipähkinällä.
. . .