4.9.2011

Krokaanileivokset


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi

.  .   .


(Lisäys: Monet tuntuvat poikkeavan tänne etsiessään tietoa krokaanista. Pöytäkoristeeksi tarkoitetun koristekrokaanin resepti löytyy postauksestani koristekrokaani, jonne kirjoitin koulusta saamani ohjeen sitä kaipaaville. Toivottavasti siitä on jollekulle hyötyä!)

Törmäsin kirja-arvostelun kautta ensimmäistä kertaa sokerileipuri Timo Aleniuksen kirjaan: Mestari Aleniuksen Kakkuklassikot. (linkki vie wsoy:n sivuille)
Vuosi takaperin se osui tielleni uudestaan, tällä kertaa koulumme kirjastossa. Siellä oli resepti krokaanitortun valmistukseen ja sitä päätin nyt kokeilla.

En ole aiemmin valmistanut krokaania, joten lopputuloksesta ei ollut takeita.
Krokaanitorttu (tai tässä tapauksessa leivokset) koostuu kahdesta rakenteeltaan erilaisesta massasta, jonka ainekset ovat lähes samat: pohjamassasta ja pursotettavasta massasta.


Pohjamassan ainekset:

 • 250g mantelimassaa
 • 1 keltuainen
 • 1/2dl jauhettua mantelia
Pursotettavan massan ainekset:

 • 250g mantelimassaa
 • 1-2 valkuaista
 • 1/2dl jauhettua manteliaHiero pohjamassan ainekset tasaisesti sekaisin ja kääri massa kelmuun. Jäähdytä jääkaapissa noin 30-60 min.


Kauli pohjamassa noin 3mm -paksuiseksi levyksi tärkkelysjauhojen avulla. Leikkaa jauhotetulla veitsellä levy 12 neliöksi. Pistele pohjat haarukalla joka puolelta, jotta pohjat eivät paiston aikana pullistuisi.

                 

Pursotettava massa valmistetaan sekoittamalla ainekset tasaisesti yhteen ja kuumentamalla kattilassa samalla sekoittaen, kunnes massa notkistuu pursotukseen sopivaksi.
Tämän jälkeen massa nostellaan pursotinpussiin, jossa on esimerkiksi 6-8mm tähtitylla. 
Pursotetaan leivospohjille kauniit ja siistit reunukset vapaavalintaisella tyylillä. Tähtityllan avulla voi esimerkiksi pursottaa reunoille yksitellen 'kukkia' tai sitten koristeellista nauhaa.
Ennen paistoa pohjien annetaan levätä huoneenlämmössä yön yli.


Lämmitä uuni 130'-150'C lämpöön ja paista krokaani kauniin ruskeaksi, noin 15 minuutin ajan. 
Luulen, että tämä oma krokaanini on ollut uunissa liian lyhyen aikaa, vaikka pidinkin sitä kellon mukaan 20 minuuttia 140'C lämmössä.


Seuraavaksi valmistetaan vaniljakiisseli, jota pursotetaan krokaanileivosten keskelle.

Ainekset olivat:
 • 2dl maitoa
 • 2 keltuaista
 • 2 1/2rkl maissitärkkelystä
 • 2rkl sokeria
 • 1/3tl suolaa
 • 2rkl sitruunatahnaa
 • 2tl vaniljasokeria

Kuten kuvasta näkyy, en käyttänyt vaniljasokeria, vaan jauhettua vaniljatankoa. Ohjeessa mainitun vaniljasokerimäärän korvasin teelusikankärjellisellä vaniljajauhetta.


Sekoita ainekset sitruunatahnaa ja vaniljasokeria lukuunottamatta 1/2dl:n kylmää maitoa ja sekoita tämä seos loppuun maitomäärään, joka on kuumennettu kiehuvaksi.
Kiehauta seos kattilassa sakeaksi koko ajan sekoittaen.
Kiisseli paakkuuntuu hyvin herkästi.

Jäähdytä kiisseli ja lisää joukkoon vielä sitruunatahna ja vaniljasokeri.


Lusikoi kiisseli pursotinpussiin ja pursota leivospohjien keskelle tasaiset määrät kiisseliä.
Koristele mahdollisuuksien mukaan tuoreilla marjoilla ja hedelmillä.
Lopuksi krokaanileivosten pintaan kuuluisi vielä kiille, mutten omiini halunnut sitä laittaa.

Kiille:
 • 1dl vettä
 • 1/2dl hyytelösokeria
Kiehauta vesi ja hyytelösokeri, kunnes seos on kirkasta. Anna jäähtyä hetken verran ja sudi sitten krokaanileivokset nestemäisellä hyytelöliuoksella.

. . . 

Omista krokaanileivoksistani tuli pinnasta rapsakoita, mutta sisältä toffeemaisia. Koska en ole aiemmin valmistanut krokaania, en ole varma kuuluiko näin tapahtua. Mielikuvani krokaaniin liittyen ovat aina olleet rouskahtelevamman puoleisia.
Voihan tietysti olla kyseessä eroavaisuudet koristekrokaanin ja Aleniuksen torttukrokaanin välillä, mutta yhtä mahdollista on, että uunini vain ei toiminut kunnolla.
Hyvää silti.

. . .