7.3.2013

katsaus vol. 2

Hieman reilun vuosikolmanneksen aikana ehtii sattua ja tapahtua kaikenlaista; ainakin jos opiskelee leipuriksi ja intoa riittää vielä satunnaiseen kotileivoskeluunkin.

Syyslukukauden aikana sain valmiiksi neljä kurssia, joista kakkuihin ja marsipaanikoristeisiin keskittyvät sijoittuivat ensimmäiseen jaksoon ja pitopalvelutoiminnan perusteisiin sekä suklaatöihin perehdyttävät kurssit sijoittuivat joulun alle toiseen jaksoon.

Vuoden alusta alkoi kolmas jakso, jonka aikana suoritan rästiin jääneitä opintoja, eli virallisesti leivon leipää ja pullaa, mutta käytännössä valmistan myös melko paljon kakkuja.
Koitan pitää kameraa matkassani, jotta saisin taltioitua tulevaa portfoliotani varten mahdollisimman paljon valmistamiani tuotteita, mutta kaikkea en ehdi tai muista kuvata.
Olen leiponut muun muassa vaniljavannikkeita,
kaneliässiä
ja kookoslastuja.
Innostuin kehittelemään kookostoffeen reseptiä, joka sittemmin jäi vielä toistaiseksi odottamaan puolitiehen. Koostumus oli mainio, mutta maku turhan mieto. 
Näitä pursottaessani pamautin sauman pursotuspussistani ja sain hyvän syyn hankkia kotiinkin ison pakkauksen kertakäyttöisiä spritsipusseja. <3
Keittelin hieman muunneltuna versiona koulussa myös sitruunatoffeeta.
Valmistin muovailusuklaarenkaista kootun suklaamaljakon, sillä halusin tietää, onko sellainen mahdollista tehdä.
Lahjoitin sen ystävälle, ja pääsin testaamaan LED-kynttilällä maljakon toimivuutta tuikkulyhtynä. Onnistui.

Punoin valkoisesta muovailusuklaasta suklaakorin osana suklaatyökurssiamme.
Opettelin valmistamaan bebejä. Nämä olivat sitruunakreemitäytteisiä ja sopisivat mahtavasti myös kevääseen.
Eksperimentoin leivosten kanssa. Tässä on browniespohjalla suklaamoussea ganachesydämellä ja kaakaohunnulla.
Valkosuklaamoussea ja sitrusvanukasta mantelipohjalla.
Koitin saada macaronit taipumaan tahtooni.
Se ei aina sujunut toivotusti.
Pursottelin pikeeriä piparkakkujen pintaan.
Koristelin pikeerillä myös kakkuja.
Oli hauskaa valmistaa makukokeilukakkuja itselle, sillä niiden koristelussa oli mahdollista jättää aivot narikkaan. Näiden kakkujen makupohjana oli mustaherukka.
Tein kakkuja useamman kuin yhden. Positiivista on ollut, kuinka paljon paremmin nykyään osaan leikata kakut levyihin, kun sitä on tullut tehtyä ihan kiitettävän paljon.Kermakakkuja on tilattu paljon erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Ylempänä mansikka, alempana lakka.
Mangohyydykekakkuja digestivepohjalla ja mangokiilteellä.


Appelsiini-mangohyydykekakku digestivepohjalla. Pinnassa suklaaspritsit ja ananaskirsikoita.

Sacherin ulkomuodossa on tapahtunut mukavaa edistymistä.
Marsipaanintyöstöä on ollut enemmän kuin paljon. Olen tehnyt kakkuja, joista osa on ollut erittäin yksinkertaisia ulkonäöltään.
Tämä kakku on jo paljon monimutkaisempi koristelultaan. Elintarvikeväreillä maalattu bonsaipuu-kakku meni eräille 60-vuotisjuhlille.
Maalasin yhdelle pienelle tytölle hyvin tarkkojen ohjeiden pohjalta Mikki ja Minni Hiiren Disney on Ice-teemalla. Pohjana valkoinen marsipaani. Halkaisija noin 13cm muistaakseni.Pääsin myös kiinni muotoiltujen kakkujen maailmaan.
Super Mario marsipaanipintaisena. Tämä oli isohko, noin 30 hengen kakku.
Ponireliefi nuoren tytön synttäriksi. Pinnassa marsipaania. Poni oli myös ihan hyvän kokoinen, eli noin 25 hengen kakku.

Keltainen Angry Bird-kakku vaati hyvää ennakkosuunnittelua ja tukirakenteita nokkaansa, jotta kaikki toimi toivotusti. 
Hämähäkkimieskakku oli hieman A4-arkkia suurempi kooltaan ja tarkoitettu noin 25-30 hengelle. Hahmolaatta on toteutettu marsipaanireliefinä ja laskettu sitten kakun pintaan maalatun taustan päälle.
Tähtien Sota-kakku oli pienen pojan toiveiden mukaiseksi valmistettu syntymäpäiväkakku, johon toivon pojan ihastuneen. Kirjaimet on leikattu marsipaanilevystä, valomiekka on muovattu ja Darth Vader maalattu, joten pääsin hyödyntämään monenlaisia opittuja taitoja kakun valmistuksessa.
Kotona (tai koulussakaan) leivoskellessani en välttämättä aina muista kirjoittaa ylös tarkkoja ainesosamääriä, jos sovellan kiireessä lonkalta jotain täytettä tai kuorrutetta.
Usein se pistää myöhemmin harmittamaan, sillä makutuntumalta tehdessä asiat usein onnistuvat yli ennakko-odotusten ja siinä kohtaa se tarkka ainesosalista olisi kiva olla olemassa toisintamista ajatellen.
Hajamielisyydestä tosin usein seuraa se hyvä, että sitten saa oikean syyn tehdä hyviä juttuja uusiksi. Oivoi.

. . .

Ei kommentteja: