3.3.2013

star wars-teemaa pienelle pojalle


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Tähtien Sota-saagan ensimmäiset kolme (Ensimmäiset valmistumisajankohdan puolesta. Tämä on kuulkaa tarkka juttu.) elokuvaa ovat kuuluneet omaan Top 20 Suosikkia-listaani melkolailla aina.
Varsinkin Darth Vader kutkuttaa näin aikuisikäisenä Hienous-hermoani. Siitä hahmosta vain saa revittyä hyvää huumoria melkolailla loputtomiin asti irti. <3

Minulle tarjottiin mahdollisuutta valmistaa tämä pienen pojan teemakakku ja olen hyvin iloinen, että näin kävi.

Kakun ulkonäköä varten oli annettu kohtuullisen tarkat ohjeet. Päällä toivottiin olevan vaaleansininen marsipaani ja koristeina Darth Vaderin pää ja valomiekka. Lisäksi piti tulla teksti: "Joel 5v.".
Kakku oli kohtuullisen pieni, vain 16 hengelle, joten oli tärkeää varmistaa, että koristeet myös mahtuvat kakun pintaan.
Käytin koristeiden valmistuksessa apuna leivinpaperista leikattuja kaavoja, joiden avulla kaikki sujui hyvin.


Kakun päälle tulleisiin kirjaimiin hain vaikutteita elokuvissa käytetystä fontista, jotta ne sopisivat kakun teemaan mukavasti.

Leikkasin kirjaimet ensin sinisestä marsipaanista, minkä jälkeen liimasin ne veden avulla erittäin ohuelle valkoiselle marsipaanitaustalle.
Annoin kirjainten kuivua yön yli ja vasta seuraavana päivänä siistin valkoiset reunukset oikeaan kokoon. Tällä tavoin oli mahdollista välttää suuri osa turhasta venymisestä.

Muotoilin kirjaimia varovasti marsipaanityökalua käyttäen, että sain reunukset siloittumaan hieman viistoiksi. Kirjaimista tuli tällä tavoin viimeistellymmän näköisiä.

Darth Vaderin kanssa minulla oli kaksi vaihtoehtoa; joko leikata osat mustasta marsipaanista tai maalata ne valkoiselle marsipaanilevylle mustalla värillä.
Pienten yksityiskohtien vuoksi päädyin maalaamiseen.

Löysin kuvahaun kautta hyvän sävypelkistyksen Darth Vaderin kypärästä hieman vinossa kulmassa ja luonnostelin sen itselleni talteen suoraan ruudulta. Ensimmäinen luonnos oli aivan liian suuri, joten pienensin sen käyttäen apunani kaikille peruskoulusta tuttua ruutusuurennos/-pienennös -tekniikkaa. En yleensä jaksa alkaa temppuilla kopiokoneiden tai muiden sellaisten kanssa, vaan otan mieluummin kynän käteen ja alan suhraamaan paperille ihan itse.

Lopullinen kuva oli noin kymmenisen senttiä korkea, ja jäljensin sen vielä leivinpaperille saadakseni marsipaaniystävällisen kaavakuvan, jossa näkyvät kaikki valoheijastuskohdat tarkasti.

En halunnut piirtää pienen laatan pintaan apuviivoja tikulla tai vastaavalla, joten maalasin yksityiskohdat vapaalla kädellä silmämääräisesti. Oikean kokoinen mallikuva vieressä auttoi paljon, sillä sen avulla oli mahdollista arvioida viivojen paikat. 

Pystyin laatan pienuuden vuoksi myös tukemaan kättäni pöydän pintaa vasten suurimman osan aikaa, joten tarkkojen viivojen vetäminen onnistui jopa numeron 2 siveltimellä.
Yleensä käteni tärisee sitä pahemmin mitä enemmän joudun sitä jännittämään, joten minun on vaikea maalata tarkkoja viivoja kättä ilmassa kannatellen.
Loppujen lopuksi suuri mustan värialan määrä auttoi silmämääräisessä työskentelyssä, sillä muutamat hahmotteluvedot, jotka laattaan tein, jäivät täysin värin alle peittoon.

Darth Vaderilla on punainen valomiekka, joten katsoin muutaman mallikuvan ja tein niiden pohjalta oman tulkintani marsipaanista muovaillen. Miekan pituus on ehkä noin 11cm, joten detaljien määrä ei voinut olla kovinkaan iso.
Liimasin muovatun miekan hyvin ohuelle valkoiselle marsipaanilevylle liikuttelun helpottamiseksi.

Koristeiden ulkomuodossa ja asettelussa luotin yksinkertaisuuteen. Kakku oli kuitenkin melko pieni ja liika härpäke olisi vain vienyt huomion pois itse asiasta.

Erillisten laattojen asettelussa saattaa joskus iskea ahdistus, jos mikään ei tunnu sopivan yhteen toisten kanssa ja mikään asetelma ei tahdo näyttää hyvältä.
Pohdinnassa kannattaa käyttää tarvittaessa apuna ihan vain paperista leikattuja aidonkokoisia mallikuvia, joita sitten pyörittelee, ettei varsinaisia koristeita tarvitse käsitellä liian paljon.

Toivottavasti 'Joel 5v.' tykkäsi kakustaan yhtä paljon kuin minä tykkäsin sitä tehdä.
Kakkupohjana oli siis ihan tavallinen vaalea sokerikakku, täytteiksi oli pyydetty mansikkaa. Käytin murskattuja pakastemansikoita, joita raikastin diplomaattikreemillä. Diplomaattikreemi on siis nestemääriltään 1:1 vanilliinikreemijauheesta valmistettua vanilliinikiisseliä ja makeuttamatonta kermavaahtoa, jotka sekoitetaan tasaiseksi. 
Kosteussulkuna käytin mansikka-valkosuklaaganachea.

. . .

Ei kommentteja: