10.5.2015

Sitruunakakku ja arvonta!


Ihanaa Äitienpäivää!

Meillä päivä alkoi sillä, että tyttäreni tuli kuiskimaan korvaan äitienpäivätoivotuksia ja kömpi viereen pötköttämään hetkeksi ennen kuin lähti touhukkaana laittamaan meille molemmille aamupalavoileipiä. Sitten natusteltiin niitä sängyssä istuskellen (ja vähän sänkyyn murustellen) ennen kuin ryhdyttiin normaaleihin päivän puuhiin.

Nyt on lapsi leikkimässä aurinkoisessa säässä ulkona kavereidensa kanssa ja minä nautin uutta kahvikupillista leppoisan tuulenvireen kuikkiessa avoimesta parvekkeen ovesta. Mukavaa ja seesteistä.

Joimme tyttäreni kanssa kakkukahvit kunnioittaaksemme kaikkia äitejä. Heitä, jotka ovat luonamme tänään ja myös heitä, jotka ovat siirtyneet eteenpäin.
Kaikki vanhemmuus on arvokasta huolimatta biologisista suhteista.
Muistakaamme kaikkia vanhempia ja erityisesti äitejä tänään, mutta myös arjen keskellä, kun juhlapäivä on ohitse.




Halusin näin Äitienpäivän kunniaksi kokeilla jotain uutta reseptiä ja kokeiluun valikoitui sitruunakakun ohje kirjasta Rakkaudella Äiti / Med Kärlek Mamma. Resepti oli helppo seurattava ja kakku onnistui todella kivasti. 

Maku on miellyttävän raikas ja selkeästi sitruunainen. Kakun rakennekin on kivan kuohkea, kun jaksoin vaahdottaa voi-sokerivaahdosta valkoista ja pehmoista sitä tehdessä. Tai kone vaahdotti. Yleiskoneen etuna on, että ainekset voi vain lykätä pataan ja ei tarvitse seistä vatkaimen varressa kättä väsyttämässä. Riittää kun välillä käy raappaamassa reunat takaisin padan pohjalle ja jatkaa hurruttamista.

Paistoin oman kakkuni tuollaisessa puolentoista litran vetoisessa tähtivuoassa, joka olikin nappisovitus kakkumassan koon puolesta. Sain muutaman vanhan alumiinisen kakkuvuoan ystäväni äidin jäämistöstä vuoden alussa ja tuntui  sopivalta käyttää juuri sellaista vuokaa tähän kakkuun. Tämä ystäväni äiti oli mahtavan taitava leipuri ja ruoanlaittaja ja pyöritti omaa pitopalveluyritystään pitkään. Tuntuu hienolta saada käyttää hänen kakkuvuokiaan omien kakkujeni kanssa.



Sitruunakakku


keskikokoiseen, 1,5l vuokaan


  • 200g voita
  • 2dl sokeria (180g)
  • 3 kananmunaa (150-160g)
  • 3dl vehnäjauhoja (180g)
  • 2tl vaniljasokeria (10g)
  • 2tl leivinjauhetta (10g)
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 sitruunan mehu (60g)

Voita vuoan voiteluun 
Vehnäjauhoja vuoan leivitykseen



Temperoi ainekset huoneenlämpöisiksi ennen aloittamista.

Laita uuni lämpenemään 175C asteeseen tasalämmölle.

Voitele kakkuvuoka voilla ja jauhota se vehnäjauhoilla.

Pese sitruuna ja raasta raastimella kuoren keltainen päällikerros talteen. Halkaise sitruuna ja purista siitä  mehu irti. Siivilöi siemenet mehusta pois.

Vaahdota pehmennyt voi ja kidesokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen samalla hitaasti vatkaten. Lisää sitruunamehu ja kuoriraaste.

Sekoita kuivat aineet toisiinsa ja lisää kakkumassan joukkoon lastalla sekoittaen.
Nostele kakkumassa lastalla leivitettyyn vuokaan. 

Kypsennä kakkua uunissa alatasolla noin 50-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä coctailtikulla tökkäämällä. Mikäli tikkuun tarttuu kiinni muruja, jatka kypsentämistä vielä hetken aikaa ja kokeile sitten uudelleen, kunnes tikku nousee puhtaana ulos.

Anna kakun jäähtyä noin huoneenlämpöiseksi ennen sen kumoamista ulos vuoasta. Anna vetäytyä rauhassa ennen tarjoamista.
Kakun voi tarjoilla joko sellaisenaan tai koristella vaikka pienellä ripsautuksella tomusokeria tai pomadaa.

(Resepti kirjasta Rakkaudella Äiti / Med Kärlek Mamma, kirjoitettuna tähän hieman muokaten)





Sitten arvonta-asioihin.

Sain tämän hienon keittokirjan arvosteltavaksi aiemmin keväällä, mutta sen sijaan, että rohmuaisin sen itse omaan hyllyyni, päätin ilahduttaa sillä jotain onnekasta lukijaani arpomalla sen pois.

(Napsin kyllä valokuvat kaikista mielenkiintoisista resepteistä talteen itselleni, joten luovun kirjasta hyvällä mielellä.)


Arvonnan säännöt:

Arvonta-aika alkaa nyt heti ja päättyy sunnuntaina 31.05.2015 klo 23:59 paikallista aikaa.   Arvonta on päättynyt! 

Arvonnan palkintona on kuvissa näkyvä keittokirja Rakkaudella Äiti / Med Kärlek Mamma.

Voit osallistua arvontaan jättämällä tämän viestin jatkoksi kommentin, jossa kerrot oman arkiruokabravuurisi. Tarvitsen myös sähköpostiosoitteen, jotta saan voittajan kiinni arvonnan päätyttyä.
Arvonta-ajan päätyttyä jätetyt kommentit eivät ole mukana arvonnassa.



Pieni präntti:
Arvontaan voi osallistua kuka tahansa, mutta palkinto lähetetään vain kotimaiseen osoitteeseen (Suomi + Ahvenanmaa).
Arvon voittajan satunnaisnumerogeneraattorilla ja olen voittajaan sähköpostitse yhteydessä arvonnan päätyttyä. Ilmoitan voittajan myös blogissa.
Mikäli en saa voittajaan yhteyttä viikon kuluessa arvonnan päättymisestä, arvon uuden voittajan.
Palkinto toimitetaan postilähetyksenä. En ole vastuussa mahdollisista toimituksen aikana tapahtuneista vaurioista.


Onnea matkaan!





. . .

Sain kirjan kirjoittajalta arvostelua varten yhden kappaleen kirjaa omaksi. Kaikki ilmaisemani mielipiteet ovat omiani.
Kirjan kirjoittajat eivät ole sponsoroimassa arvontaa. Luovutan arvontaan oman kappaleeni ja vastaan itse lähetyskuluista.

. . .

18 kommenttia:

Teija Hämäläinen kirjoitti...

Voi! Ihana kirja.Arkiruuaksi meillä on usein lohisalaattia katkarapujen kera.
hamalainentm@gmail.com

Hippo hiiri kirjoitti...

Moikka! Meillä arkiruokana on yleensä jauhelihakeittoa tms.. Arkiruokabravuurini on bataattikeitto kanasuikaleilla. :)

hippohiiri at gmail.com

Kotileipuri kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kotileipuri kirjoitti...

Nam mikä kirja! Minun arkiruokabravuuri on bataattikeitto, jonka teen aina yhdessä pienen poikani kanssa (hän saa "kuoria" sipulit, avata kasvisliemikuution kääreestä jne!). Sähköpostini on amanda.lampinen@gmail.com

Siili kirjoitti...

Kanapasta :)

vaatehuttuja(@)gmail.com

sikurina kirjoitti...

Arkiruokabravuurini on (kookos)kermainen bataattikanakeitto. Meillä asustaa maito/peruna-allergikko, joten mielikuvitusta täytyy hieman käyttää.
s.kansakoski(at)luukku.com

Anonyymi kirjoitti...

arkiruokana meill' on yleensä perunamuusia ja jauhelihaa :)
elina_jokitalo(at)luukku.com

Amelia kirjoitti...

Arkiruokabravuurini on avokadopasta :)
ameliarose211@gmail.com

Sanna kirjoitti...

Arkiruokabravuurini on ns.koiranruoka. makaronia ja jauhelihaa sekaisin ja kohti ääntä :)

SannaSorvo(a)gmail.com

Kakkumonsteri kirjoitti...

Meillä sujuu yhteistyönä perunamuusi ja kana ;) kakkumonsteri1@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Arkiruokabravuureja on monta: savulohipasta, juustoinen kukkakaalikeitto, kesäkurpitsasosekeitto ja vanha kunnon makaronilaatikko tietenkin. Saukkomartta@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Arkiruoka, omeletin monet kasvot !
Mikäli onnetar suosisi, niin lahjottaisin kirjan pojantyttärelleni Suomessa!

nami-hiiri
http://nami-hiiri.vuodatus.net

Anonyymi kirjoitti...

Arkiruokana on ihan simppelisti pastaa, paistettuja broilersuikaleita ja siihen sekaan pestoa. Kylkeen jotain salaattia.
t. nelliina at yahoo.com

Anonyymi kirjoitti...

Arkiruokabravuurini on kanakastike.
saara.2@hotmail.com

Niina T. kirjoitti...

Arkiruokabravuurini on kana-pesto-pasta. Broilerinsuikaleita, kermaa ja pestoa jonkin pastan kanssa. Yleensä suosin rusettimakaronia. Yksinkertaista, maukasta ja simppeliä. Nam!

myytillinen (a) gmail.com

My heart is here kirjoitti...

Tomaattinen munakas. Valmistuu hetkessä ja maistuu aina yhtä hyvälle! :)
mmyheartishere@gmail.com

Mari kirjoitti...

Vaikuttaapa ihanalta kirjalta! Arkiruokabravuurini on kana-nuudeli-maissi-wokki, helppoa ja hyvää. Se on myös lapseni lempiruoka ja siksi sitä tehdään meillä usein.
annamari@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Minun arkiruokabravuurini on lasagne, jonka jauhelihakastike maustetaan savustetulla paprikalla ja punaviinillä. :)
pawwla96@hotmail.com