6.5.2012

whoopie-leivokset


Paha Kakku-blogi on muuttanut!


Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi


. . .

Siskon kylässäolon kunniaksi leivottiin yhteisenä projektina vielä whoopie-leivoksia (engl: whoopie pies).
Jenkkilän suunnalla nämä hauskat ja hieman ufonmalliset herkut ovat tunnetumpia kuin Suomessa, mutta kiitos internetin, tieto näistäkin leviää vauhdilla ympäri maailmaa. :)



Alkuperäinen resepti oli imperiaalisissa mittayksiköissä, joten muunsin sen ensin metrisiin tilavuusksiköihin ja siitä edelleen grammamääräiseksi. Monimutkaista. :D

Näitä voi valmistaa vaikka minkä makuisina, mutta ihastuin itse suklaapohjiin ja maapähkinävoitäytteeseen.

Whoopie-leivokset         (noin 32 valmista leivosta)

leivospohjat:

  • 115 g huoneenlämpöistä voita
  • 180 g fariinisokeria
  • 50 g kananmunaa 
  • 270 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 30 g kaakaojauhetta
  • 8 g ruokasoodaa
  • 2 g suolaa
  • 1/4 tl jauhettua vaniljaa tai 10 g vaniljasokeria
  • 225 g maitoa
täyte:

  • 210 g sileää maapähkinävoita
  • 165 g huoneenlämpöistä voita
  • 120 g tomusokeria

Lämmitä uuni 190C asteeseen.



Mittaa ainekset valmiiksi.

Vaahdota voi ja fariinisokeri kuohkeaksi.
Lisää loput ainekset kulhoon ja sekoita massa tasaiseksi vatkaimen hitaimmalla teholla.




Lusikoi massaa pursotinpussiin, johon on laitettu joko isohko tähtikärki tai pyöreä kärki.
Pursota massaa leivinpaperille vajaan ruokalusikallisen kokoisiksi kakkaroiksi, aina 16 kappaletta per leivinpaperi.
Muista jättää hyvät leviämisvarat joka suuntaan, myös reunoille.
Itse pursotin vahingossa osan massasta liian lähelle leivinpaperin reunoja ja osasta leivospohjia tuli siitä johtuen kulmikkaita ja muutoin epämuotoisia.



Paista leivospohjia uunissa keskitasossa noin 10 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsyneet.



Anna pohjien jäähtyä täysin ennen kuin irroitat ne paperista. Pohjat ovat kakkumaisen pehmeitä ja melko hauraita, joten käsittele niitä hellin käsin.

Valmista täyte vatkaamalla voi, tomusokeri ja maapähkinävoi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lusikoi täytettä pursotinpussiin, jossa on keskikokoinen tähtikärki.



Pursota täytettä leivospohjille. Voit myös levittää täytettä pienellä lusikalla, mikäli haluat, mutta minusta pursottaen tulee siistimpää jälkeä.



Paina varoen toinen leivospohja täytteen päälle ja litistä kevyesti, jotta täyte leviää pohjien väliin tasaisesti.

Säilytä valmiit leivokset ja käyttämätön täyte ilmatiiviisti jääkaapissa. Pohjat säilyvät ilmatiiviissä rasioissa huoneenlämmössä. Käytä parin päivän sisällä.

. . .