6.5.2012

boston-pulla


Paha Kakku-blogi on muuttanut!


Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi

. . .


Sain tälle päivälle usealta taholta merkitseviä vihjauksia leipoa jotain mukavaa, joten minähän tein. Apunani oli tällä kertaa nelivuotias tyttäreni ja 11-vuotias siskoni.
Pulla valikoitui voittajaksi, sillä se on mukavaa leivottavaa pienemmälle ja isommalle.
Taikinan tein hyvällä perusohjeella. Käytin tehdessä voita ja täysmaitoa. Kannatti; kyllä sen eron huomaa, jos suu ei ole pahvista.

Peruspulla

 • 5 dl kevyt- tai täysmaitoa
 • 50 g tuorehiivaa
 • 5 g kardemummaa rouhittuna
 • 100 g taloussokeria
 • 125 g voita joko sulatettuna tai mikrossa osittain sulaksi pehmennettynä
 • 50 g huoneenlämpöistä kananmunaa (käytännössä 1 pieni muna)
 • 5 g suolaa
 • noin 1050 g puolikarkeita vehnäjauhoja


Väliin:


 • pehmennettyä voita tai rypsioljyä
 • kanelia
 • sokeria


Mittaa kaikki ainekset valmiiksi ennen aloittamistasi.

Pullataikinaa tehdessä on hyvä lisätä ainekset seuraavankaltaisessa järjestyksessä:

 1. Kädenlämpöiseksi lämmitetty maito, jonka sekaan murennetaan tuorehiiva. Sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut.
 2. Noin 200g jauhoja, sekoitetaan tasaiseksi.
 3. Sokeri, kardemumma ja noin 200g jauhoja.
 4. Kananmuna.
 5. Noin 200g jauhoja.
 6. Pehmeä voi sekä noin 200g jauhoja.
 7. Suola ja vain sen verran jauhoja, jotta taikinasta tulee pehmeän kimmoisa, eikä se enää tartu vaivatessa käsiin. Kaikki jauhot eivät välttämättä ole tarpeen.


Järjestys on tällainen, jotta hiiva saa hieman enemmän aikaa käynnistyä.

Mikäli käytät syystä tai toisesta kuivahiivaa tuorehiivan asemasta, lämmitä maito kättä lämpimämmäksi, mutta älä kuumaksi. Kuivahiivaa käyttäessa hiiva kannattaa sekoittaa muutaman jauhokourallisen kanssa sekaisin ennen nesteeseen lisäämistä, jotta vältyttäisiin paakkuuntumiselta.
Sama juttu maitojauhetta käytettäessa; sekoita siivilöity maitojauhe pullaa tehdessä  jauhotilkan kanssa sekaisin ja lisää sitten ihan tavallisesti veden joukkoon.Vaivaa taikina huolellisesti, jotta syntyy kunnollinen ja kestävä sitkoverkko.
Kun olet vaivannut taikinan valmiiksi, jauhota leivintasoltasi hieman taikinaasi isompi alue vehnäjauhoilla ja pyöräytä pullataikina jauhoalustalle. Anna taikinan levätä vartin verran ennen leipomista. Vaivatessa taikinaan syntyy paljon jännitteitä, jotka saavat taikinan tuntumaan kovahkolta. Levon aikana jännitteet pääsevät aukeamaan, jolloin taikina on pehmeämpää ja helpommin muotoiltavaa.
Leikkaa taikinasta itsellesi sopivankokoinen pala ja vaivaa siitä  levon aikana kertyneet kaasukuplat pois.
Kauli taikina ohuehkoksi levyksi, voitele se voilla tai öljyllä ja ripottele pintaan vielä kanelia ja sokeria.Kääri taikinalevy rullalle. Leikkaa käyttämääsi vuokaa hieman matalampia paloja taikinarullasta.


Aseta rullat vuokaan pystysuuntaisesti jättäen palojen väliin noin sentin verran tilaa  turpoamiselle.

Täytä kaikki käyttämäsi vuoat samalla tavalla.
Pikakohota ensimmäinen/ensimmäiset boston-pulla(t) 50C-asteisessa uunissa. Kun uunissa oleva boston-pulla on kohonnut kauniiksi, voitele se halutessasi ja käännä lämpötila 175C-asteeseen. Kypsennä bostonpullaa koosta ja uunistasi riippuen 15min-35min, kunnes pulla on pinnastaan kauniin ruskea ja kypsä myös keskeltä.
Boston-pulla on erinomainen tuliainen -varsinkin kauniiseen kartonkiseen vuokaan tehtynä, jolloin emännän ei tarvitse huolehtia tiskeistä, eikä sinun pelätä oman vuokasi hukkumisen puolesta.. . .