26.8.2012

vehnälesesämpylät


Vehnälesesämpylät

(48 kpl)


  • 1000 g vettä
  • 100 g tuorehiivaa
  • 50 g vehnäleseitä
  • 1400 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 30 g sokeria
  • 50 g rypsiöljyä
  • 25 g suolaa

Lämmitä vesi hieman kättä lämpimämmäksi.
Liota hiiva veteen ja lisää leseet.

Kaada sokeri ja noin puolet vehnäjauhoista nesteen joukkoon ja vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes sitkoa alkaa muodostua.
Lisää öljy ja puolet jäljellä olevista jauhoista.
Vaivaa voimakkaasti.

Lisää sitten suola ja osa viimeisistä jauhoista ja jatka taikinan vaivaamista. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes saat aikaan pehmeän kimmoisan taikinan, joka ei enää tartu kiinni käteesi.
Voi olla, että et tarvitse kaikkia ohjeessa ilmoitettuja jauhoja,  tai saatat tarvita niitä jopa hieman enemmän kuin ohjeessa kerrottiin. Tärkeintä on, että jauhot lisätään loppuvaiheessa vähitellen, ettei niitä joudu taikinaan liikaa.

Jauhota leivontatasoltasi alue, jolle kumoat taikinan lepäämään vartiksi peittämättömänä.



Jaa taikina 48 osaan ja pyörittele pyöreiksi sämpylöiksi.

Laita uuni kuumenemaan 200C asteeseen. Aseta uunin pohjalle uuniastia, jossa on noin puoli litraa vettä.



Sutaise hieman vettä sämpylöiden pintaan ja kasta kostutettu puoli kulhoon, johon on kaadettu jonkun verran leseitä.
Järjestä sämpylät leivinpaperoiduille pelleille 4x4 ja anna kohota kaksinkertaisiksi.

Paista sämpylöitä noin 14-18 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.
Nautiskele voinokareen kanssa, kun vielä lämpimiä.

. . .