12.8.2012

lusikkaleivät
. . .


Lusikkaleivät kuuluvat perinteiseen suomalaiseen kahvipöytään erottamattomasti. 
Seudusta riippuen näistä pikkuleivistä on käytetty eri nimiä, joista tunnetuimmat lienevät 'lusikkaleivät' sekä 'herrasväen pikkuleivät'.  Lisään korjauksen näin jälkikäteen, sillä opin, että lusikkaleivät ja herrasväen pikkuleivät ovat kaksi aivan eri asiaa. Herrasväen pikkuleivät ovat vaaleampia, pyöreitä muodoltaan ja niissä ainekset sekoitetaan keskenään aivan sellaisinaan, kun taas lusikkaleivät ovat lusikan pesässä muotoiltuja ja niihin käytettävä voi ruskistetaan kevyesti ennen muihin aineksiin sekoittamista.
Kaikenlaista uutta oppii, ja ikinä ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa. :) Tunnustan ja myönnän, että aiemmin elin erheessä, mutta nyt olen nähnyt lusikkaleivän todellisen luonnon. :P
Lusikkaleipien tunnusomaisimmat piirteet ovat ehdottomasti sokeroitu pinta, hento ja mureneva rakenne sekä hillotäyte keksien välissä.

Sokerointiin käytetään useimmiten erikoishienoa kidesokeria, jolla saadaan aikaan kaunis ja tasainen pinta. Erikoishieno kidesokeri myös tarttuu kekseihin kiinni herkemmin kuin isompikiteinen taloussokeri.
Hento rakenne taas johtuu siitä, että keksimassassa ei käytetä lainkaan kananmunaa, joka sitoisi aineksia toisiinsa varmemmin. Keksimassaa valmistettaessa voi sulatetaan ja kuivat ainekset sekoitetaan kuuman, sulan voin kanssa sekaisin. Massa jää silloin helposti murenevammaksi ja sitä tulee käsitellä hellävaroen.

Vadelmahillo tai -marmeladi on kenties suosituin täytemaku lusikkaleivissä.
Varsinkaan nykyaikana ei onneksi tarvitse tehdä mitään vain siksi, että "näin nyt tämä on aina ennenkin tehty", joten lusikkaleipien väliin voi ja kannattaa ehdottomasti kokeilla erilaisia makuja ilman ennakkoluuloja.
Ainoa vaatimus käyttämällesi täytteelle on riittävän tönkkö ja tahmea rakenne, jotta keksit pysyisivät toisissaan kiinni.

Hyviä makuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi omenamarmeladi, kookoshillo, puolukka- tai karpalohillo (ei liian makeana), kirsikkahillo tai vaikkapa aprikoosimarmeladi.
Eritoten happamankirpeät hillot, kuten puolukkahillo tai karpalohillo ovat hyviä, sillä keksin makeus tasapainottuu hillon kirpeyden avulla mukavasti ja lopputulos on mukavan pirteä.

Vinkkinä vielä sellainen, että keksimassaan käytettävää sokeria vaihtamalla voi myös vaikuttaa hauskasti lopputulokseen. Jos valmistat keksit valkoisen sokerin asemasta ruokosokerilla, kekseihin saa miellyttävän toffeemaisen, hieman paahteisen maun.Lusikkaleivät

 • 200g voita
 • 180g erikoishienoa kidesokeria
 • 280g erikoisvehnäjauhoja (ns kakkujauhoja)
 • 10g vaniljasokeria tai 1/4 maustemitallista jauhettua vaniljatankoa
Täytteeksi: 100g kiinteää hilloa tai marmeladia
Kierittelyyn: 90g erikoishienoa kidesokeria

Tee näin:

 1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen (celcius) tasalämmölle. Siirrä ritilä alimmalle tasolle pois edestä.
 2. Mittaa ainekset valmiiksi ennen massan valmistuksen aloittamista, jotta työ sujuisi helpommin.
 3. Sulata voi pienessä kattilassa tai kasarissa ja anna voisulan ruskistua hieman. Käytä ehdottomasti voita parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.
 4. Kaada sokeri leivontakulhon pohjalle ja kaada kevyesti ruskistettu voisula sokerin päälle. Sekoita sekaisin ja anna jäähtyä.
 5. Sekoita vaniljasokeri (tai jauhettu vanilja, riippuen kumpaa käytät) kouralliseen vehnäjauhoja ja lisää voi-sokeriseoksen joukkoon. Lisää sitten iso osa lopusta jauhomäärästä mukaan keksimassaan, mutta älä kaada kaikkea jauhoa. Sekoita massa tasaiseksi mahdollisimman vähin liikkein ja mielellään tukevalla lastalla. Mitä vähemän vaivaat keksimassaa, sitä mureampia keksejä saat, kun sitkoa ei ennätä syntyä.
 6. Lisää loppuja jauhoja pienissä erissä, kunnes keksimassan koostumus on oikea. Saattaa olla, ettet tarvitse kaikkia mittaamiasi jauhoja tai sitten saatat tarvita niitä hieman enemmän kuin ohjeessa ilmoitetaan, sillä jauhojen menekki riippuu täysin jauhojen kosteuspitoisuudesta. Kuivempia, eli usein hieman vanhempia jauhoja tarvitaan yleensä vähemmän, kun taas tuoreempia tai kosteammassa paikassa säilytettyjä jauhoja kuluu usein hieman enemmän. Massan tulee olla jämäkkää, mutta helposti muovailtavissa. Ei siis vetistä eikä murumaista!
 7.  Muotoile kahta teelusikkaa apuna käyttäen lusikan pesän muotoisia keksejä leivinpaperoidulle uunipellille. Keksit eivät leviä, joten välit voivat olla melko pienet.
 8. Paista esilämmitetyssä uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes keksit saavat hieman väriä.
 9. Jäähdytä keksejä hieman ennen täyttämistä, jotta kärsit käsitellä niitä. Kun keksit ovat vielä lämpimiä, levitä puolelle määrälle valmiita keksipohjia valitsemaasi hilloa tai marmelaadia ja paina varoen yhteen hillottoman puoliskon kanssa. Kierittele täytetyt keksit sokerissa ja aseta esim lautaselle jäähtymään loppuun.
 10. Lusikkaleivät säilyvät ilmatiiviisti pakattuina noin 7-10 päivää hyvinä huoneenlämmössä.
. . .