12.6.2013

VaahtokarkkiVaahtokarkkeja on yllättävän helppo valmistaa kotona, kunhan vain omistaa grammavaa'an sekä (digitaalisen) lämpömittarin sokeriliemen keittoon.

Vaahtokarkkien valmistus on yksinkertaistettuna seuraavanlainen prosessi:

 • vaahdota marenki
 • keitä sokeriliemi ja lisää liivate
 • liruta kuuma liemi marengin joukkoon ja vatkaa taas kuohkeaksi
 • pursota tai levitä öljyttyyn muottiin ja anna jähmettyä
 • leikkaa ja tomuta maizena-tomusokeriseoksella
 • syö
Vaahtokarkit


Valmiiden vaahtokarkkien määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka suuria niistä päätät tehdä. Valmista massaa arviolta 4-5 desilitran edestä.


Ainesosat:


 • 20g liivatetta
 • 10g tärkkelyssiirappia
 • 120g kidesokeria
 • 60g vettä
 • 1 kananmunan valkuainen (30g)
 • makuainetta, esim jauhettua vaniljaa tai aromia (ohjeen lopussa vaihtoehtoinen tapa maustaa massa)

Vaahdota valkuaiset ja kidesokeri muotonsa pitäväksi, kiiltävän kuohkeaksi marengiksi. Koostumus muistuttaa parta- tai muotovaahtoa.

Mittaa sokeri, vesi ja tärkkelyssiirappi kattilaan, kiinnitä lämpömittari kattilan reunaan, jos siinä on klipsi ja keitä seosta kuumalla lämmöllä, kunnes se saavuttaa 115C asteen lämpötilan. Sammuta levy ja nosta seos heti pois lämmöltä. Voit tässä kohtaa halutessasi siirtää siirappiliemen astiaan, josta liemi on helpompi kaataa yhtä kättä käyttäen.

Lisää kuuman siirappiliemen joukkoon kylmässä vedessä pehmitetyt liivatteet ja sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet täysin.

Käynnistä vatkain ja samalla koko ajan vatkaten valuta kuuma liivateliemi marenkivaahdon joukkoon ohuena nauhana. Voit pyytää tähän työvaiheeseen avustajan, jos tuntuu, ettet saa kaadettua ja vatkattua yhtäaikaisesti yksin. Tässä vaiheessa lisää makuaine massan joukkoon.

Jatka massan vaahdottamista, kunnes vaahtokarkkimassa paksunee ja kuohkeutuu voimakkaasti ja alkaa taas muistuttaa koostumukseltaan parta- tai muotovaahtoa. Massaa ei kannata vatkata liian kauaa, sillä sen seurauksena liivate ehtii asettua liian kovaksi ja massan muotoilu ei enää onnistu.

Kaada massa pursotinpussiin tai öljyttyyn muottiin. Jos tahdot vaahtokarkeista tankomaisia, pursota massa öljytylle leivinpaperille pötköiksi ja jätä kuivahtamaan muutamaksi tunniksi. Jos taas tahdot leikata vaahtokarkit kuutioiksi, kaada massa öljyttyyn muottiin, levitä tasaiseksi ja anna kuivahtaa ja kovettua muutaman tunnin ennen poistamista muotista.

Leikkaa vaahtokarkkilevy kuutioiksi tai pätki tangot sopivaan pituuteen käyttäen kevyesti öljyttyä veistä öljyten veistä uudelleen tiuhaan tahtiin. Tahmeaksi päässyt veitsi tarttuu kiinni vaahtomassaan ja leikkaaminen ei onnistu.

Tomuta valmiit vaahtokarkit 50 / 50 tomusokerin ja maissitärkkelyksen seoksella. Joudut luultavasti tomuttamaan karkit kahteen otteeseen.
Nauti.

Mikäli haluat maustaa vaahtokarkit oikeilla hedelmillä tai marjoilla, korvaa puolet veden määrästä silkinsileällä marja tai hedelmäsoseella. Voit valmistaa soseen itse tai käyttää esimerkiksi vauvanruokasoseita. Lisää sose kuumaan sokeriliemeen liivatteiden liottamisen jälkeen ja valmista vaahtokarkit muutoin ohjetta normaalisti noudattaen.

Vaahtokarkkimassa on myös mahdollista värjätä. Väriaineen voi lisätä massan joukkoon sen jälkeen, kun kuuma siirappiliemi on vatkattu marenkivaahton joukkoon, mutta varsinaista loppuvaahdotusta ei ole vielä suoritettu. Ylösvatkauksen aikana mahdollinen väriainekin sekoittuu massan joukkoon hyvin. Pastaväreillä saa aikaan parhaan lopputuloksen.

Huomaa, että massa sisältää liivatetta, joten se ei ole vegetaarinen. En ole toistaiseksi vielä kokeillut valmistaa vaahtokarkkeja agar agaria käyttäen, joten valitettavasti en osaa antaa siihen vinkkejä.

. . .

Ei kommentteja: