14.6.2013

Sokerikakkumassan määrä suhteessa kakkuvuoan kokoonUuden ja oudon kakkuvuoan kanssa leipominen voi olla haastavaa, jos ei ole selkeää käsitystä, kuinka paljon sokerikakkumassaa vuoka varten tulisi valmistaa sopivan kokoisen kakun leipomiseksi.
Kakkumassan määrä vuoassa on yllättävän merkityksellinen, sillä liian suuri määrä massaa suhteessa vuoan kokoon johtaa palaneisiin kakkukakkaroihin uunin pohjalla kakun tursutessa ympäriinsä ja liian pieni määrä ohuen ohueen lituskaan, jonka paistoaika on lopulta ihan eri, kuin oikeassa ohjeessa.
Ohje on suuntaa antava ja vaatii grammamittaisen kakkuohjeen käyttöä. Ottakaa huomioon, että en ole matemaatikko, joten laskutoimitukset ovat kohtuullisen kömpelöitä. Elegantimman ja yksinkertaisemman "nakutan-kaksi-lukua-laskimeen-ja-valmis"-kaavan keksivä tekisi palveluksen kertoessaan sen minullekin. 
Voit periaatteessa käyttää tähän mitä tahansa sokerikakkuohjetta, kunhan se on grammamääräinen ja lasket kaikkien ohjeessa ilmoitettujen ainesosien painot yhteen ja pyöristät saadun luvun lähimpään kymmeneen grammaan.
Ohje kannattaa vielä muuntaa yhden yksikön kokoiseksi, eli kuinka paljon yhden kananmunan sokerikakkumassan ainekset painavat. Tätä sokerikakkumassayksikköä hyödyntäen on helppo monistaa ohjetta tarvittaviin määriin, oli määrä 2 munaa, 3 munaa, 7 munaa, etc.
Eli jos käytät noin kuuden munan ohjetta ( jossa kananmunien paino grammoissa on n.300g), jaa kaikki ohjeessa ilmoitetut ainesmäärät kuudella saadaksesi yhden yksikön kokoisen ohjeen. Pyöristä kaikki luvut lähimpään grammaan.Perusajatus menee seuraavasti:
  • Mittaa vuoan tilavuus millilitroina pyöristäen luvun 50 millilitran tarkkuudella. (1litra = 1000millilitraa)
     
  • Jaa saatu tilavuusmitta kolmella. Saatu tulos kertoo, kuinka monta grammaa sokerikakkumassaa vuokaan kannattaa käyttää. Esim vuoan tilavuus on 2400ml. 2400/3=800, joten vuokaan mahtuisi 800 grammaa kakkumassaa.
     
  • Jaa saatu kakkumassan suosituspaino (grammoissa) oman kakkuohjeesi yksikköpainolla (grammoissa) saadaksesi tietää, kuinka monen yksikön kakkumassa sinun tulee valmistaa kyseistä vuokaa varten. Pyöristä lähimpään kokonaislukuun.Esim vuokaan mahtuu 800g kakkumassaa ja käyttämäni kakkureseptin yksikköpaino on 125g. 800/125=6,4, joten minun tulee valmistaa kuuden yksikön kokoinen kakkumassa. 

Ohje on tarkoitettu vain sokerikakkumassalle, joten se ei toimi kuivakakkumassojen tai suklaakakkumassojen kanssa.


Lopuksi vielä linkki käyttämäni grammamääräisen sokerikakkupohjan ohjeeseen tässä.

. . .

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti nuo kuvan munat eivät ole sinun.