12.6.2013

Budapest 2.0


Paha Kakku-blogi on muuttanut!


Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi

. . .


Budapest-leivos on klassikkoherkku, joka on kaiken kukkuraksi vielä gluteenitonkin.
Leivos koostuu mantelilla ryyditetystä perunatärkkelyspohjaisesta torttulevyrullasta, jonka sisällä on diplomaattikreemistä, persikoista ja mandariinilohkoista valmistettu kuohkea täyte. Usein leivos koristellaan vielä joko suklaaspritsein tai tomuttamalla päälle kaakaojauhetta.

Olin menoissa ja meiningeissä jonkun aikaa sitten ja päätin viedä tuliaisina Budapestejä. Halusin piristää leivosta modernimpaan suuntaan, joten rukkasin täytemassan oman mieleni mukaiseksi erinomaisen hyvin lopputuloksin.
Korvasin diplomaattikreemin valkosuklaavaahdolla ja surulliset säilykehedelmät tuoreilla mansikanpaloilla sekä mangokuutioilla.

Budapestin valmistukseen ei tarvita mitään ihmeellisiä niksejä tai kikkakutosia, mutta siihen liittyy kyllä yksi oleellinen salatiedepiirre; leivosrulla täytyy laittaa pakkaseen jäätymään kohmeeseen ennen leikkausta, jotta siivuista saisi siistejä. Leivoksen torttulevykuoren olisi tarkoitus vain ympäröidä täytevaahtoa, eli kääretorttumaista spiraalia ei tässä tavoitella. 

Budapestit sopivat keveytensä puolesta erinomaisesti kesän juhliin, kunhan pitää mielessä, että leivokset eivät siedä pitkää säilytystä pöydällä.Budapest-leivokset

Yhdestä ohjeen mukaan tehdystä annoksesta 10 leivosta ja rullanpäät.


Leivospohjaa varten:
 • 60g mantelirouhetta
 • 60g mantelijauhetta
 • 60g perunatärkkelystä
 • 150g kananmunan valkuaisia
 • 225g kidesokeria

Täytemassaa varten:
 • 250g vispikermaa
 • 100g sulatettua valkosuklaata
 • 200g tuoreita mansikoita pilkottuna
 • 150g mangokuutioita (tuore, pakaste tai säilötty)
 • 5g vaniljasokeria

Koristeluun:
 • 25g tummaa suklaata sulatettuna


Mittaa ainekset valmiiksi.

Esilämmitä uuni 250C asteeseen samalla, kun valmistat leivospohjamassan. Nosta valmiiksi uunipelti ja vuoraa se leivinpaperilla.

Vaahdota valkuaiset ja kidesokeri paksuksi, kiiltäväksi marengiksi. Koostumusta voi verrata partavaahtoon tai muotovaahtoon.

Sekoita mantelijauhe, mantelirouhe sekä perunatärkkelys huolellisesti toisiinsa. Lisää kaikki kuivat aineet marenkivaahdon joukkoon ja nostele lastalla huolellisesti sekaisin.

Kumoa marenkiseos leivinpaperille ja levitä lastalla tasaiseksi, siistiksi kerrokseksi. Voit halutessasi pursottaa massan pursotinpussilla, mutta se ei ole välttämätöntä. Varmista massan tasaisuus ja huolehdi, että pinta on siisti. Mikäli uunipeltisi on suuri, massa ei välttämättä riitä peittämään koko pellin alaa. Se ei haittaa lainkaan, kunhan levität massan mahdollisimman säännölliseksi neliöksi. Massa turpoaa paistossa vain hieman.
Paahda pohjalevy kuumassa uunissa noin 5min ajan, kunnes pinta on saanut kauniisti vaaleanrusehtavan sävyn. Pohjaa on hyvä tarkkailla paiston ajan tiiviisti, sillä levy kypsyy herkästi yli.
Sillä välin kun pohjalevy jäähtyy, vaahdota vaniljasokerilla maustettu kerma.
Sulata valkosuklaa varoen ylikuumentamasta sitä ja sekoita se kermavaahdon joukkoon.  Lisää valkosuklaavaahtoon myös mansikanpalat sekä mangokuutiot. Nostele sekaisin, mutta älä hämmennä, ettei mansikoista irtoaisi väriä vaahtoon.

Kumoa leivospohja puhtaalle leivinpaperille ja kuori paistopaperi irti levyn pohjasta. Kumoa täytevaahto levylle ja levitä pohjalevylle niin, että noin kaksi kolmannesta levystä peittyy täytemassan alle.  Jätä levyn reunoille arviolta 3cm verran tyhjää tilaa sivusuunnassa.
Rullaa leivoslevy kuin kääretorttu, paitsi limitä leivoslevyn reunoja vain hieman. Leivoksen ei ole tarkoitus olla tiukalla spiraalilla, vaan pikemminkin pohjan on tarkoitus vain juuri ja juuri osua päällekkäin. Pyöräytä rulla leivinpaperin sisään ja varmista, että täyte on levittynyt rullan sisällä tasapaksusti. Tässä kohtaa on etua siitä, että täytettä ei alunperin levittänyt aivan reunoille saakka, sillä täyte ei niin herkästi tursua rullan päädyistä ulos sotkemaan.
Kääri rulla huolellisesti tuorekelmuun ja nosta pakastimeen.
Voit joko pakastaa täytettyä leivosrullaa neljän tunnin ajan ennen leikkaamista leivoskokoisiin paloihin, tai voit antaa rullan odottaa tulevaa tarjoiluhetkeä pakastimessa. Leivokset on hyvä syödä kahden kuukauden sisään pakastushetkestä, jotta maku ja rakenne eivät kärsisi pahoin.
Kun rulla on jäätynyt kohmeiseksi (tai vaihtoehtoisesti sulanut kohmeiseksi), leikkaa rullan molemmat päädyt siistiksi ja siivuta sitten loppu leivosrulla 10 tasakokoiseen palaan.
Leikattuasi rullan siivuihin, sulata tumma suklaa ja valuta se ohuina nauhoina kohmeisen rullan ylle siivujen suuntaisesti. Nosta palat paperikapseleihin (koristeellisiin leivospaperivuokiin, joihin jotkut leivokset asetetaan myyntiä varten) ja säilytä kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.

. . .

Ei kommentteja: