25.12.2013

Tuulihatut


Tein jouluaterialleni jälkiruoaksi suklaavaahtotäytteisiä tuulihattuja. Maustoin suklaavaahdon lorauksella kermalikööriä. Olivat kevyen tuntuisia ja raikkaita nauttia hieman aterian jälkeen.

Tällä kertaa pursotin tuulihatut rinkelin muotoon ja annoin pinnan kuivahtaa noin vartin verran ennen paistoa, jotta tuulihatut pitäisivät muotonsa paremmin paistossa. Kikka toimi oikein hyvin ja sain aikaan kauniita leivoksia.


Tuulihatut

12-16 halkaisijaltaan 8-senttistä tuulihattua

  • 200 g vettä
  • 30 g voita
  • 130 g vehnäjauhoja
  • 200g munia

Kiehauta vesi ja voi yhdessä.
Kaada jauhot nesteen joukkoon ja sekoita voimakkaasti kestävällä lastalla ainekset tasaiseksi massaksi. Käytännössä lopputuloksena on taikinamöntti kattilan pohjalla. Anna jäähtyä.

Kun taikina on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, vatkaa munat joukkoon. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes taikina on tasaista, kiiltävää ja pitää hyvin muotonsa. Jos taikina tuntuu ensin paakkuiselta sopalta, älä huoli, vaan jatka vain vatkaamista ja se tasoittuu ja siloittuu. Voit myös koittaa lisätä munat erissä massan joukkoon.

Lappaa massa 8-10-millisellä tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille halkaisijaltaan noin 7-senttisiä rinkeleitä. Jätä leviämisvaraa, sillä tuulihatut pöyhistyvät paiston aikana.
Taikinasta tulee kaksi pellillistä tuulihattuja.

Laita uuni lämpenemään 200C asteeseen ja anna sillä välin tuulihattujen kuorettua. Ensimmäisen pellin olisi hyvä antaa seistä 10-15 minuuttia ennen paistoa, jotta tuulihatut pitäisivät muotonsa paremmin.

Paista tuulihattuja noin 12-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanvärisiä pinnasta. Tuulihatuissa saa olla väriä ja rapeutta, joten älä jätä niitä liian vaaleiksi. Liian vähän aikaa uunissa olleet tuulihatut jäävät pehmeän sitkeiksi ja lysähtävät kasaan jäähtyessään.

Täytä hyvin jäähtyneinä valitsemallasi makealla tai suolaisella täytteellä.
Tuulihatut voi myös pakastaa.
. . .

Ei kommentteja: