23.7.2014

Kinuskinen pekaanipähkinäpiiras


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Viimeiset puolitoista viikkoa ovat olleet yllättävän kiireiset.
Ensin serkkuni piipahti kylään muutamaksi päiväksi ja sitten hänen lähtöään seuraavana päivänä oli meidän vuoromme matkustaa Kuopioon sukuloimaan. Sukuloinneista selvittyämme olikin minun syntymäpäiväni ja tyttären uimakoulu pyörähti käyntiin. Olen ollut ihan helisemässä, että missä välissä ennätän muka leipoa.

No rehellisyyden nimissä olen leivoskellut aika monessa välissä aina vähäsen jotain. Tein suklaa-lakritsaleivoksia serkulleni ja koitin kahdesti saada tätä pekaanipiirasta kohdilleen onnistumatta täysin. Nyt kolmannella kerralla viimein napsahti nappiin.

Tämä pekaanipähkinäpiiras on juuri niin hidas-/nopeatekoinen kuin haluat sen olevan. Kaikki on kiinni siitä, keitätkö kinuskin itse vai käytätkö kaupan valmista tuotetta. Toivottavasti piiras maistuu yhtä hyvälle teidän muidenkin suussa kuin omassani maistui.

Kinuskinen pekaanipähkinäpiiras


12 palaaMasariinipohja:
 • 150 g mantelimassaa
 • 150 g huoneenlämpöistä voita
 • 80 g kidesokeria
 • 60 g kananmunaa
 • 20 g keltuaista
 • 90 g puolikarkeita vehnäjauhoja
Pintaan:
 • 150 g pekaanipähkinöitä
 • 150 g kinuskia

Valmista masariinimassa.

Vaahdota voi, mantelimassa ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
Lisää kananmuna ja keltuainen ohuena nauhana samalla hitaasti vatkaten.
Lisää lopuksi vehnäjauhot lastalla käännellen.

Kaavi sitten massa leivinpaperilla vuorattuun 25 x 35-senttiseen vuokaan ja levitä massa tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.

Ota sitten pekaanipähkinät ja asettele ne masariinimassan pintaan riveihin. Voit myös ripotella pähkinät mikäli tahdot, mutta varmista, etteivät pähkinät mene toistensa päälle.

Valuta viimeisenä kinuski pähkinöiden päälle raidoiksi.

Paista 180C asteessa 20 minuutin ajan tai kunnes kullanruskea.

Anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista 12 palaan.
Pikakinuski


(puolikas annos riittää piiraalle)


 • 200g vispikermaa
 • 200g fariinisokeria
 • 20g voita

Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä samalla sekoittaen, kunnes seos alkaa kiehua. Keitä kinuskia samalla hämmennelllen, kunnes se paksunee.

Keittoaika on kaikkinensa noin 30-45 minuuttia.

Näin määrität, onko kinuski valmis:

Ota kulhoon kylmää vettä. Tiputa muutama pisara kinuskia lastankärjellä veteen. Mikäli kinuski jähmettyy muovailtavaksi palloksi, se on valmista. Mikäli kinuskipisara liukenee veteen, on se aivan liian ohutta vielä ja keittoa tulee jatkaa.

Kinuski saattaa säilytyksessä muuttua rakeiseksi. Ei hätää, se on kiteytynyttä sokeria. Tämän pulman voi korjata kuumentamalla kinuskin uudelleen, jolloin sokerikiteet liukenevat.
Näin loppuun vielä kuva mummin upeista kukkasista. Vihertäisipä jauhopeukaloni edes hieman. Nyt jos se on vihreä, se johtuu vain elintarvikeväristä.

. . .

Ei kommentteja: