12.7.2014

MaalaishiivaleipäTuore leipä on kyllä ihanaa. 
Tästä puolen litran ohjeesta saa kaksi limppua tai kaksi pellillistä sämpylöitä. Jauhojenkin suhteen voi halutessaan ryhtyä kokeelliseksi ja käyttää vaikka sämpyläjauhoja, grahamjauhoja tai vaikka spelttijauhoja korvaamaan hiivaleipäjauhot. Silloin leipä ei tosin ole enää maalaishiivaa, mutta herkullista varmasti silti.Maalaishiivaleipä


2 limppua

  • 500g kädenlämpöistä vettä
  • 25g tuorehiivaa 
  • 300g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 350g hiivaleipäjauhoja
  • 25g rypsiöljyä
  • 12g suolaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaikki jauhot sekä suola kerralla nesteen joukkoon. Mittaa öljy erilliseen astiaan.
Vaivaa taikinaa, kunnes siihen on muodostunut hyvin sitkoa. Lisää vasta sitten öljy taikinan joukkoon. Jatka vaivaamista vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes niin sanottu ikkunatesti kertoo sitkon olevan hyvin muodostunut. Ikkunatestillä tarkoitetaan siis sitä, kun pienehköä taikinapalaa venytellään ja levitellään käsien välissä ohueksi, lähes läpinäkyväksi levyksi ja taikina kestää sen repeilemättä.
Taikina on valmiina melko löysää. Vastusta kiusausta lisätä jauhoja.
Nosta taikina öljyttyyn ämpäriin tai isoon öljyttyyn taikinakulhoon. Anna levätä tunnin verran huoneenlämmössä peitettynä kelmulla.
Kumoa sitten jauhotetulla työtasolle ja paloittele kahdeksi noin 550g limpuksi. Riivaa kevyesti pyöreäksi ja nostata muovin alla huoneenlämmössä riivaussauma ylöspäin. Jauhota ennen paistoa ja viillä halutessasi.
Nosta kuumaan uuniin (240C) ja alenna lämpö heti 200C asteeseen. Paista noin 20-25 minuuttia tai kunnes kypsiä. Pintaan hyvä paistoväri ja pohjaan samaten. Kypsän leivän pohjaa rystysellä naputtaessa kuulostaa ontolta.

. . .

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kayttakaa maissijauhoa vehnan sijaan.