27.11.2014

Kurpitsa-valkosuklaa panna cotta

Tuskailin aiemmin panna cottan kanssa, kun lähes kaikki meinasi mennä niissä pieleen. Sitten sisuunnuin ja yritin uudestaan paremmalla ajalla ja zeniläisellä mielentilalla. Ja se toimi!
Sain aikaan ihania pieniä jälkiruokia, jotka hotkaisin kaikki ennen kuin sain otettua niistä yhden ainoaa kuvaa. Kamala minä, mutta minkäs teet, kun herkku oli sen verran hyvää.

Lohdutan vähän, että on minulla olemassa ainakin resepti jaettavaksi, vaikka kuvia ei tällä kertaa tulekaan.
Tämä resepti on siitä hauska, että kurpitsan tilalle voi halutessaan laittaa mitä tahansa hedelmä- tai marjapyrettä. Tosin mikäli sose on kovin nestemäistä, suosittelen valuttamaan siitä pahimmat kosteudet pois ensin kahvisuodattimessa ja vasta sitten laittamaan sen panna cotta-massan joukkoon.

Panna cottan voi valmistaa annosmaljoihin tai vaikka juomalaseihin, mikäli tarkoitus ei ole kumota niitä lautaselle. Se on kaikkein helpoin tapa nauttia herkuistaan.
Jos kuitenkin tahtoo kipata annoksensa ympäri, on parasta käyttää ylhäältä leveämpiä astioita ja mielellään vielä pyöräyttää voisella sormella (tai voisella talouspaperilla) sisukset kevyesti irtoamisen helpottamiseksi. Rasvaa ei pidä olla näkyvissä määrin, ihan kevyt rasvaus riittää.
Panna cottaa irroittaessa kannattaa ensin pyöräyttää siististi reuna irti veitsellä ja sitten kastaa astia höyryävän kuumaan vesikylpyyn joiksikin sekunneiksi niin, että reunat irtoavat hyvin. Astian ulkopuoli kuivataan ja sitten kipataan koko komeus reippaasti lautaselle ylösalaisin. Painovoiman pitäisi hoitaa loput ja panna cotta putoaa alassuin paikoilleen.

Jos ei halua leikkiä vesikylpyjen kanssa, on toinenkin tapa irroittaa panna cotta muotistaan. Kun ensin on käynyt muotin reunat läpi veitsellä, veistä työnnetään varovasti hieman muotin ja panna cottan väliin niin, että veitsi on kello kahdentoista kohdalla ja panna cotta kädessä melkein kyljellään. Veistä muljutellaan ja sillä painellaan varovasti panna cottaa niin, että se alkaa irtoamaan muotista. Sitten kierretään muottia hieman ja autetaan vähän veitsellä lisää, ellei herkku irtoile itsestään, kun kuppia kierittää. Kun reunat ovat joka puolelta irti, kippo kumotaan lautaselle ja toivotaan, että painovoima toimii tässäkin tapauksessa nätisti.

Mutta, kuten totesin, jälkiruoan voi mainiosti syödä lusikalla suoraan annosmaljastakin, mikä vähentää tiskiä ja pienentää stressihormonitasoja tekijältään. Lisäksi jälkiruokamaljat on tällöin mahdollista kasata kylmään valmiiksi odottamaan tarjoilua, jolloin ne voi vain nostaa suoraan esille ilman aikaavieviä välivaiheita.


Earlier I had some trouble with my panna cotta. I then decided to take a zen-like approach to the matter and succeeded with my second attempt quite gloriously. The desserts were so lovely, I ate them all even before getting a chance to snap up a few photos of them. Shame on me, but what could you do, when they were as lovely as that.

I do have the recipe, though. If you don't want to use pumpkin purée, you could always replace it with any other fruit- or berry purée. If it is very liquid, I recommend draining it using a coffee filter to remove the excess liquid.

You can use pretty bowls or even drinking glasses to make these panna cottas and serve them straight out of them to save fuss and avoid extra dirty dishes. If you do, you can very easily assemble the desserts beforehand and keep them in the fridge for easy entertaining.

If you do want to plate the desserts, you can do it in two different ways. Either you can use a knife to first loosen the panna cotta around the rim and then dip it in a steaming hot water bath for a few seconds to loosen the edges or you can  tilt the ramekin on to it's side and try and pry it loose gently with a knife whilst turning it over in your hand. It helps if you use a ramekin that is wider on the top and lightly grease the ramekin before use.
Kurpitsa-valkosuklaa panna cotta

Pumpkin and white chocolate panna cotta


4 annosta / servings


 • 200g kermaa (cream)  
 • 150g maitoa  (milk)
 • 50g kypsää kurpitsapyrettä  (cooked pumpkin purée)  
 • 100g valkosuklaata (white chocolate)
 • 35g kidesokeria (sugar)
 • 1/2tl jauhettua kanelia (cinnamon)
 • 1/4tl jauhettua inkivääriä  (ground ginger)
 • 1tl vaniljasokeria (vanilla sugar)
 • 7g liivatejauhetta (powdered gelatin)
 • 40g kylmää vettä   (cold water)
 • 150g pakastevadelmia (valinnainen)  (frozen raspberries (optional))
 • kinuskikastiketta (valinnainen)  (caramel sauce  (optional))

Mittaa liivatejauhe ja kylmä vesi kuppiin ja jätä turpoamaan.
Punnitse ja mittaa kerma, soseutettu kurpitsa, maito, sokeri ja mausteet pieneen kasariin ja kuumenna keskilämmöllä sekoitellen samalla, kunnes seos kiehahtaa. Ota pois lämmöltä.

Lisää turvonnut liivate sekä valkosuklaa kasariin ja hämmennä seosta, kunnes sekä liivate että suklaa ovat sulaneet.
Kaada seos neljään annoskuppiin tai lasiin ja nosta hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Kiehauta pakastevadelmat pienen vesitilkan kanssa. Annostele panna cottan kanssa vadelmaa sekä muutama raita kinuskikastiketta.


Measure the gelatin into a small bowl with the cold water. Mix well and put aside.
Weigh the cream, pumpkin, milk, sugar and spices into a small saucepan and turn the heat on to medium, stirring, until the mixture begins to boil. Take the saucepan off the heat.

Add the gelatin and the white chocolate into the saucepan and keep stirring until they have dissolved. Pour the mixture into four ramekins/glasses/bowls and put them into the fridge for at leat 4 hrs.

Bring the raspberries to a boil with a splash of water and let cool. Spoon the raspberries onto the panna cottas and add a few lines of caramel sauce to go with, if you want to.

. . .Ei kommentteja: