21.2.2016

Gluteeniton lohivoileipäkakku


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi





Tyttäreni isällä oli syntymäpäivä nyt keskiviikkona ja teimme tytön kanssa yhdessä hänelle voileipäkakun. Suolaiset maistuvat makeaa paremmin, joten tämä voileipäkakku oli niin sanotusti se virallinen syntymäpäiväkakku ja makeat herkut olivat kahvituksessa sivuosassa.
Olen itsekin alkanut kallistumaan vuosien myötä enemmän ja enemmän suolaisten pariin, mikä on vähän hassua ehkä, kun olen aina ollut niin makean perään itse, mutta ehkä se on ihan hyväkin asia. Nautin silti onneksi edelleen hyvistä makeista, vaikka välttelenkin nykyään niitä kaikkein ällösokerisimpia luomuksia.

Mutta tosiaan, tyttären kanssa leivoimme ensin yhdessä tähän voileipäkakkuun käytetyn gluteenittoman leivän ja seuraavana päivänä täytimme kakun. Hoidin koristelun itse aikataulukiireiden vuoksi.
Löysin pinterestin kautta todella kivan gluteenittoman leivän reseptin, joka toimi täydellisesti tähän voileipäkakkuun ja maistui erinomaiselta. Olen itseasiassa tänään leipomassa sitä lisää ihan normaalina vuokaleipänä, sillä leipäni on päässyt loppumaan ja aamupalalle pitäisi saada jotain syötävääkin. 
Käyttämämme leipäresepti on Cooking Classy-blogista ja linkki reseptiin on tässä.

Resepti on imperiaalisissa mitoissa, mutta se on helppo kääntää. Käytän itse yleensä konversioissa yhden kupin mittana 2,5 desiä sen helppouden vuoksi. Siitä sitten käännän koko höskän vielä grammoihin ihan vain koska minä ja grammat tulemme toimeen kaikkein parhaiten.

Vinkkinä kaikille, jotka tahtovat testata tuota reseptiä kerrottakoon, että laitoimme leipätaikinaan yhden annospussin kuivahiivaa (11g) ja se oli erinomainen määrä. Ohjeessa puhutaan teelusikallisista ja kun meillä täällä Suomessa kuivahiivaa ei myydä purkeissa (toisin kuin jenkkilässä monesti on), on turhauttavaa ruveta lusikoimaan sieltä annospussista sitä hiivamurua.
Myöskin tuo hiivan herättely on ihan turha työvaihe, jonka voi surutta skipata. Kaikki ainekset pataan vaan kerralla ja samantien taikinaksi. Jos hiivassa on päivämäärä kunnossa, sitä ei todellakaan tarvitse alkaa herättelemään ja miettimään, että toimisiko vaiko eikö. Kyllä se toimii, ellei ole vanhaksi mennyt.

Vaihdoimme myös maissitärkkelyksen tahmariisijauhoon (glutinous rice flour/mochiko), sillä ei sattunut löytymään maizenaa kaapista juuri sillä hetkellä.
Ohjeessa ainekset lisäillään vaiheittain, minä taas itse mittasin kaiken vain kerralla pataan ja annoin koneen käydä sitten rauhassa, kunnes taikina oli tasaista. Leivänteko on oikeasti helppoa ja ne ainekset voi laittaa kaikki kerralla sekaisin. Säästää aikaa.

Paistoimme oman leipämme halkaisijaltaan 20-senttisessä kakkurenkaassa, sillä halusin saada aikaan pyöreän limpun voileipäkakkua varten. Jos haluat ihan normaalin leivän, noudata reseptissä annettua suositusta leipävuoan koosta.




Kun leipä oli tasaantunut seuraavaan päivään, irroitin sen renkaasta ja trimmasin sen siistiksi. Käytännössä tämä tarkoitti hatun leikkaamista pois (siitä sai mahtavat voileivät!). Sitten leikkasin leivän kolmeen samanpaksuiseen levyyn.

Täytteeksi valmistimme tyttäreni kanssa lohitahnan, jossa oli lämminsavulohta, kylmäsavulohta silppuna, 200g maustamatonta tuorejuustoa, yksi 150g purkki ranskankermaa, tuhdisti limemehua, hieman hunajaa, teelusikallinen tai pari balsamicoa, pätkä kurkkua silppuna, avocadoa rouheana silppuna, ruohosipulia, mustapippuria ja suolaa.

Valitettavasti en voi tarjota tarkempaa täyteohjetta, sillä unohdin ihan täysin mitata käyttämäni ainekset. Kannattaa ensin vatkata tuorejuusto lusikalla pehmeäksi, sitten lisätä ranskankerma ja kurkku, avokado, lohet ja ruohosipuli. Sen jälkeen kannattaa tykittää melkein kahden limen edestä limemehua joukkoon ja lisätä sitten makeutta ja suolaa sopivasti. Pippuria ei kannata laittaa liikaa, mutta suolaa on oltava tarpeeksi. Sen sopivaa annostusta täytyy maistella aina lisäysten välissä, mutta se on hyvä tekosyy päästä lusikoimaan tätä ihanaa täytemassaa suuhun useamman kerran.


Kasasimme voileipäkakun kakkurenkaaseen, jotta siitä tulisi suora ja hyvä.
Pohjalle leipäkerros, kostutus kasvisliemellä ja väliin muhevasti täytettä. Päälle toinen leipälevy, kostutus ja lisää täytettä. Päällimmäinen leipälevy ei mahdu kokonaan renkaan sisään, jos olet laittanut riittävän paljon täytettä (eli paljon). Se ei haittaa lainkaan. Varmista vain, että leipälevy on suorassa ja sitten kostuta se. Peitä tuorekelmulla ja anna olla jääkaapissa yön yli asettumassa.
Limemehu paksuntaa tuorejuustoa, joten täyte jämäköityy yön aikana ja ei valu, kun seuraavana päivänä poistat renkaan. Kannattaa käydä ruokaveitsellä kakun reunat ensin läpi ennen renkaan irroittamista.

Päälliseen tarvitset 200g maustamatonta tuorejuustoa ja noin 75g ranskankermaa tai smetanaa. 
Vatkaa ensin tuorejuusto täydellisen sileäksi ennen ranskankerman lisäämistä ja vatkaa sitten vielä hetken, jotta ainekset sekoittuvat toisiinsa hyvin.

Levitä kuorrutus kakulle aivan kuin päällystäisin täytekakkua. 
Aseta voileipäkakku pyörivälle kakkualustalle.
Ensin kaada kuorrutetta kakun päälle hyvä määrä ja sitten käyttäen suoraa palettia, pyöritä hyrrää samalla kun levität kuorrutteen kakun päälle paletilla. Täytettä ei tarvitse varsinaisesti levitellä. Riittää pitkälti se, että pidät palettia vaakatasossa kakun pinnalla ja hyrrää pyörittäessäsi kuorrute leviää kakun pintaan itsestään.
Levitä vielä kuorrutetta ohuelti reunoille ja pitäen palettia pystysuorassa, siisti kakun reunat tasaisiksi.
Tässä hyvä video siitä, kuinka homma toimii.

Lopuksi koristelin kakun käyttäen jääsalaattia, mizuna-salaattia, herneenversoja, limeä ja kurkkua.

Kakku muuten riittää 10-12 hengelle.






Synttärikahveilla tarjolla oli tämän voileipäkakun lisäksi makeana herkkuna Nutellabrownieta itsetehdyn vaniljajäätelön ja marjojen kanssa. Niistä lisää myöhemmin.

. . .