9.9.2012

chilibrownies
Tämä resepti on jo useamman vuoden ollut yksi niistä luottoapureistani, jotka kaivetaan esiin siinä kohtaa, kun täytyy olla taatusti onnistunut lopputulos, eikä ole aikaa testata mitään uutta tuttavuutta.

Pinnasta rapea ja sisältä tahmea.
Aivan täydellistä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa, kermavaahdolla tai ihan ypöyksin itsellään.
Yleensä jätän oman satsini yöksi peittämättömänä keittiön tasolle, jotta pinta ja reunat vielä hieman lisää rapsakoituisivat ja ero tahmaiseen keskukseen korostuisi oikein suloisesti.
chilibrownies


  • 400 g taloussuklaata (kaakaopitoisuus n. 50%)
  • 100 g voita
  • 25 g santa maria -chilijauhetta (puna-sininen etiketti)
  • 220 g kananmunia
  • 330 g taloussokeria
  • 10 g vaniljasokeria tai 1/4 maustemittaa vaniljajauhetta
  • 150 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 10 g leivinjauhetta


Laita uuni lämpenemään 175C asteeseen tasalämmölle ja aseta ritilä hieman keskitason alapuolelle.
Rasvaa (ja halutessasi korppujauhota) huolellisesti nelikulmainen vuoka kokoa 25 x 35 cm.  
Voit halutessasi myös oikaista ja vuorata vuoan leivinpaperiarkilla, jolloin voitelua ja leivitystä ei tarvitse tehdä.

Mittaa ainekset valmiiksi odottamaan.

Sulata suklaa ja voi yhdessä vesihauteessa. Katso, ettei suklaan joukkoon roisku vettä. Laita syrjään jäähtymään hetkeksi.

Vaahdota kananmunat ja taloussokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mikäli vatkaimella piirretty kahdeksikko pysyy näkyvissä hetken, vaahto on valmista.
Kaavi sula suklaa-voiseos munavaahdon joukkoon ja nostele se sekaisin lastalla kulhon pohjaa myöten kaapien.

Sekoita chilijauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää ne sihdattuina suklaamassaan. Sekoita lastalla tasaiseksi.

Kaavi browniesmassa kulhosta vuokaan ja levitä vuoan pohjalle tasaisesti lastan avulla.
Kypsennä uunin keskitasossa noin 35 minuuttia, tai kunnes brownies on pinnasta rapea, mutta sisältä edelleen jähmeän tahmea. Browniesin  keskusta kohoaa paiston aikana, mutta romahtaa uunista nostettaessa matalaksi. Näin kuuluu tapahtua, joten sitä ei tarvitse säikähtää.

Anna jäähtyä täysin ennen kuin leikkaat neliöiksi.

Periaatteessa säilyy viisi päivää ilmatiiviisti pakattuna kylmässä, mutta ei ole ikinä tarvinnut säilytellä niin pitkään, sillä yleensä tämä häviää hetkessä.


Polttavamman version browniesista saat helposti, kun lisäät ohjeessa mainitun chilijauheen suklaan ja voin sekaan jo sulatusvaiheessa ja sekoittelet. Chilin poltteen tekevä kapsaisiini on rasvaliukoinen aine, joten tällä tavoin saat irroiteltua riittävän poltteen vaativammallekin suulle ilman chilijauheen määrän muutosta. 
Santa Marian valmis chilijauhe lasipurnukassa (se puna-sininen etiketti) on mietoa ja jos tosiaan kaipaa vain hieman kihelmöintiä, chili kannattaa sekoittaa vehnäjauhoihin, kuten ohjeessa ilmoitetaan, mutta suklaan ja voin kanssa lillutellessa siitäkin saa jytkeyttä irti tarpeen niin vaatiessa.
Kokeile joskus myös tuoreella chilipaprikasilpulla!

. . .