29.9.2012

sokeritöiden harjoittelua

Pääsin eilen ensimmäistä kertaa kokeilemaan sokerikoristeiden valmistusta. Oli hauskaa, mutta myös huomattavan haastavaa.

Isomaltoosista tai vastaavasti valmistetusta sokerimassasta tehdään koristeita kuumentamalla sokerikönttejä lämpölampun alla. Kun massa on pehmennyt riittävästi, sitä muotoillaan haluttuun muotoon käsiä käyttäen. Sokeri on melko kuumaa tässä vaiheessa, joten käytämme puuvillakäsineitä, joiden päällä pidämme vielä lateksihanskoja, jotta sokeri ei polta sormiamme.Pehmennyttä massaa voi leikata saksilla sopivaan pituuteen.

Käsittääkseni valaminen, vetäminen ja puhaltaminen ovat perustekniikat, joilla melkolailla kaikki sokerikoristeet valmistetaan.
Valaessa tulikuuma sula sokerimassa valutetaan esivalmisteltuun muottiin ja annetaan sen jälkeen jäähtyä.
Vetäessä pehmitetystä sokeriköntistä vedetään ja venytetään halutun kokoisia ja muotoisia paloja, joista koriste kootaan.
Puhalletuissa sokerikoristeissa pehmeäksi kuumennettu sokerimassapala muotoillaan ensin ontoksi, paksuseinäiseksi palloksi, minkä jälkeen sen sisään aletaan pumppaamaan ilmaa samaan tapaan kuin lasinpuhalluksessa, mutta käsikäyttöisellä pumpulla.

Tässä on melkolailla parin tunnin tekemisen tulokset.

Tuo ensimmäinen kerta menikin lähinnä materiaalin käyttäytymiseen tutustumiseen ja kevyen tuntuman ottamiseen.

. . .