7.9.2012

pienet marsipaaniruusut


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Tänään koulussa tein luokkatoverini kanssa urakkaa ensi viikkoa varten. Meiltä on ymmärtääkseni tilattu ensi viikon lopulle 300 prinsessaleivosta, joista jokaisessa täytyy olla pieni marsipaaniruusu. 
Pyöräytimme siis toverini kanssa 340 pientä, tummanpunaista marsipaaniruusua noin viidessä tunnissa, sillä täytyyhän sitä varautua myös sen varalta, että joku tippuu, joku liiskautuu, jne.

Opettajamme neuvoi hyvän ja hyödyllisen tavan valmistaa pieniä ruusuja nopeasti, tehokkaasti ja siistillä lopputuloksella ja ajattelin jakaa sen tässä.


Kauli marsipaani ohueksi, noin kahden millin paksuiseksi levyksi. Ota kahdella rengasmuotilla marsipaanilevystä ympyröitä ja aseta ensin kaksi isompaa ympyrää ja sitten kaksi pienempää ympyrää jonoon toistensa päälle. Isompi ympyrä on halkaisijaltaan noin 4cm ja pienempi noin 2,5cm tai 3cm.Rullaa ympyrät jonossa sieväksi, kiinteäksi rullaksi aloittaen pienestä päällimmäisestä ympyrästä.Saat suurinpiirtein tämän näköisen rullan aikaiseksi.
Tästä rullasta saat kaksi ruusua: yksi per pääty.Pyöritä ja tiivistä sormillasi varovasti kummastakin päädystä, noin sentin tai puolentoista verran päädystä keskelle päin, jotta niinsanotut  terälehdet aukenisivat hieman, ruusun muodosta tulisi hivenen realistisemman oloinen ja eri kerrokset tarttuisivat toisiinsa kiinni. Varo puristamasta liikaa tässä vaiheessa!Ota pötkylä käteesi ja käytä peukalosi pehmeää kärkeä sivelläksesi ja avataksesi "terälehtiä" hieman auki ja kaarelle, kuten oikean ruusun terälehdet muotoutuvat.
Leikkaa marsipaanityökalulla, ruokaveitsellä, kakkupaletin kärjellä tai millä tahansa hommaan sopivalla välineellä ruusu poikki varovasti varrestaan niin, että se pysyy pystyssä tasaisella alustalla. Ei kuitenkaan huolta, voit asetella ja tasata sitä vielä työalusesi pintaa vasten hieman, kunhan muistat varoa rikkomasta terälehtien muotoa.
Aseta pölyltä ja valolta suojattuun paikkaan tarttumattomalle alustalle säilöön odottamaan käyttöä.(Aiemmin mainitsin ruusuisista koulupäivistä, mutten ihan tätä tarkoittanut.)
Myöhemmin koristekurssilla pääsen kokeilemaan sulatetun sokerin avulla muotoiltuja koristeita ja jossain kohtaa kuvaan tulevat suklaatyöt, eli ainakin perinteiset spritsaukset ja muovailusuklaa.
Muovailusuklaasta minulla on jo pikkaisen kokemusta suklaakorin valmistuksen muodossa, mutta haluan päästä tekemään ehdottomasti paljon lisää sen parissa.

Suklaaruusuja! <3

. . .