22.10.2012

vadelmasacher

Ensimmäinen jakso alkaa olla ohi ja nyt rutistellaan viimeisiä mehuja irti työnäytteiden ja -kokeilujen muodossa.
Kokeilin tänään vähän kumpaakin, kun annoin työnäytteeni tekemällä työkokeilun. Onneksi tuo kakkukurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä, niin kaikki ei ole ihan niin vakavaa.

Tein tänään vadelmasacheria (ja yhden mustikka-vadelmakakun).



Vadelmasacherin idea on niinkin yksinkertainen, että korvasin perinteisen aprikoosihillon vadelmasoseella ja laitoin kakun väliin vadelmaganachea tavallisen sijaan. Kuorrutin kakut ihan tavallisella perusganachella, tosin kahteen kertaan, että sain reunoista siistit ja sileät.

Kaksoisganachen niksit ja kikat opin Youtubesta, yhden seuraamani käyttäjän kanavalta löytyneestä opetusvideosta. Käyttäjä savannahcustomcakes on pohjois-amerikkalainen kondiittori, joka on ystävällisesti jakanut vinkkejä ja niksejä erilaisiin kakuntekoon liittyviin asioihin. 
Havainnollistavassa videossa neuvotaan, kuinka valutettavalla suklaaganachella kuorrutettaviin kakkuihin saadaan suorat reunat ja tasainen pinta käyttämällä valutettavan ganachen alla paksummasta ganachesta tehtyä, muotoon siloitettua pohjaa. Video kertoo idean huomattavasti paremmin kuin minä osaisin sanoilla selittää, joten kannattaa käydä katsomassa.
How to Frost a Cake With Ganache.

Harjoittelin tekniikkaa muutama viikko sitten tavallisilla sachereilla ja tekemisestä oppineena sain tänään huomattavasti siistimpää jälkeä aikaan. Riittävän pehmeä ganache on ratkaisu, sillä se muotoutuu parhaiten tasaiseksi.

Liitän tällä kertaa reseptit linkkeinä Kotikokki.net:iin, jossa minulla on käyttäjätili tunnuksella 'puukilainen'. Arkistoin pikkuhiljaa sinne itselleni reseptikantaa, joka kulkee mukanani aina kaikkialla, missä vain netti toimii, ettei tarvitse kanniskella ohjeita taskussa alvariinsa. Postauksesta tulisi aivan liian pitkä, jos kirjoittaisin kaikki reseptit tähän luettavaksi. :)




Vadelmasacher

Tarvitset:

  • Suklaakakkupohjan leikattuna levyihin
  • kevyesti sokeroitua, siemenetöntä vadelmasosetta
  • vadelmaganachea
  • paksumpaa ganachea ensimmäiseen kerrokseen
  • valutettavaa ganachea pintaan
  • tuoreita vadelmia koristeluun
Lisäksi on hyvä olla kaksi kakkupahvia, joista toinen on leikattu täsmälleen kakkupohjan kokoiseksi tai ihan vähän alle ja toinen kokonainen tarjollelaittoon, metalliritilä ja puhdas muovi- tai metalliastia ja metallinen suorareunainen raappa tai metallinen kakkupaletti kuorrutukseen.

Mikäli on mahdollista, kannattaa myös käyttää pyörivää kakkuständiä, jolloin voit alustaa pyörittämällä saada ganachen siloitukseen sulavampaa liikettä.

Ganachet on hyvä valmistaa joko edeltävänä päivänä tai muutamaa tuntia ennen käyttöä, jotta ne ehtivät tekeytyä hieman.

Tumman suklaaganachen ohje Kotikokki.net:issä. Halkaisijaltaan noin 15-18cm -kokoiselle, 7cm korkealle kakulle riittänee ganacheannos, jossa on 200g kermaa ja 400g suklaata.

Vadelmaganache kakun väliin. Edellämainitun kokoisen kakun väliin riittää puolikas annos ganachea ja jonkun verran voi jäädä ylikin. Ohjeen lopussa on myös suuntaa antava ohjeistus vadelmasoseen tekoon, mikäli sellaisen haluaa tehdä itse.

Suklaakakkupohja. Tämä on hyvä ohje, mutta voit hyvin tehdä pohjan jollain muullakin reseptillä. Ohjeen määrillä saa kaksi pienempää pohjaa.

Kuorrutukseen sopiva suklaaganache. Puolikas annos riittänee yhteen edellämainitun kokoiseen kakkuun.


Kakun kasaus aloitetaan sipaisemalla kakkupahviin hieman ganachea, jotta se tarttuisi pohjimmaiseen levyyn kiinni. Pohjimmaiselle levylle levitetään hieman vadelmasosetta. Sitten keskimmäisen levyn pohjaan levitetään kerros vadelmaganachea ja levy painetaan paikalleen ganachekerros sosepintaa vasten. Toistetaan toisen kerroksen kanssa.
Ylitursuilleet täytteet sliipataan kakun reunoihin ja kakku nostetaan 10-15 minuutiksi pakkaseen kovettumaan.

Pehmeän levitemäinen tumma ganache levitetään runsaskätisesti kakun pintaan. Ganachen kanssa ei kannata kitsastella, sillä pintaa tasoittaessa suuri osa siitä raapataan pois.
Tasoita ganachepinta metalliraappaa tai kakkupalettia käyttäen sileäksi ja siistiksi. Nosta kakku noin viideksi minuutiksi pakkaseen kovettumaan.
Laita sillä välin työtasolle matala ja laakea kulho tai astia, joka on joko muovia tai metallia. Vuoraa se sotkujen säästämiseksi suurella palalla tuorekelmua. Aseta astian päälle metalliritilä.
Nosta kakku pakkasesta ja aseta se ritilän päälle kulhon yläpuolelle.

Lämmitä kuorrutukseen tarkoitettu ganache juoksevaksi, mutta varo kuumentamasta sitä liikaa. 
Valuta sulaa ganachea runsaasti ensin kakun keskelle ja sitten reunoille niin, että koko pinta peittyy sulalla ganachella.
Paukuta ritilää alla olevaa kulhoa vasten muutaman kerran, jotta ganachepinta tasoittuisi ja mahdolliset ilmakuplat nousisivat pintaan.
Pyyhkäise kakkupaletilla tai esimerkiksi ruokaveitsellä kakun alareuna varovasti irti ritilästä ja jätä ganache asettumaan joksikin aikaa.
Tässä vaiheessa on hyvä koristella kakku, mikäli aiot käyttää tuoreita vadelmia, sillä vadelmat painuvat pehmeään ganachepintaan hyvin kiinni.

Kun ganache on jähmettynyt riittävästi, nosta kakku ritilältä ja aseta se puhtaalle, kokonaiselle kakkupahville.
Jos et tarjoa kakkua hetkeen, se kannattaa nostaa jääkaappiin odottamaan, mieluiten kakkukupuun tai -laatikkoon pakattuna. Ganache kovettuu kylmässä ja pinnan kiilto saattaa himmetä. Suuret lämpötilavaihtelut saattavat myös saada pinnan hikoilemaan.

. . .