2.7.2013

nektariinipiiras






Nektariini on Top 5 Suosikkiani! -listallani mitä tulee hedelmiin.
Ne on parhaimmillaan tähän aikaan vuodesta ja uskomattoman mehukkaita ja makeita. Nektariineja syödessä on aina hyvä varata puoli rullallista paperia syliin ja käsiin, sillä mehua tirskuu ja valuu ympäriinsä. Ihania. <3

Nektariinit ovat periaatteessa samaa sukua persikan kanssa ja kyseessä on käsittääkseni sama hedelmä, mutta eri muunnos. Ajattelisin sitä vähän kuin omenaa ja sen erilaisia lajikkeita; samaan tapaan persikka ja nektariini eroavat toisistaan.

Nektariineja ei mielestäni saisi tuomita syötäväksi vain pelkiltään tai osana hedelmäsalaattia, joten kehittelin reseptin nektariinipiiraalle.
Pohjana on murotaikinaa, joka esipaistetaan ja sen päälle ladotaan ihanat ruusuvesisiirapilla valellut nektariinisiivut. Lopuksi päälle valutellaan kuohkeaa kakkumassaa ja piiras paistetaan kypsäksi ja ihanaksi.

Söimme tämän kaunokaisen vaniljakerman kanssa.


Nektariinipiiras

8-10 annosta


Murotaikina:
  • 65 g huoneenlämpöistä voita
  • 75 g kidesokeria
  • 35 g kananmunaa
  • 65 g vehnäjauhoja

2 kypsää nektariinia


Siirappiliemi:
  • 45 g vettä
  • 10 g ruusuvettä
  • 25 g kidesokeria
  • teelusikankärjellinen jauhettua vaniljaa tai puolikkaan vaniljatangon raaputetut siemenet
  • 1/4 tl jauhettua kanelia

Kakkumassa:
  • 50 g kananmunaa
  • 80 g kidesokeria
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 50 g maitoa

Esilämmitä uuni 200C asteeseen.
Voitele halkaisijaltaan 22-senttinen piirasvuoka ja laita syrjään odottamaan.

Nypi murotaikinan ainekset sekaisin ja taputtele taikina piirasvuoan pohjalle tasaisesti. Älä suotta yritä tehdä reunoja, riittää, että taikinaa on vuoan pohjalla.
Nosta pohja paistumaan kuumaan uuniin ja paista sitä n. 12 min tai kunnes pohja on kypsä ja alkaa saada jo hieman väriä.

Nosta piirasvuoka odottamaan ja käännä uunin lämpö 175C asteeseen.

Mittaa siirappiliemen ainekset pieneen kattilaan tai kasariin ja kiehauta seos sekoittamatta.
Leikkaa nektariinit siivuiksi. Onnistut siinä ehkä helpoiten, kun leikkelet siivut suoraan kiven ympäriltä. Jos hedelmä on kypsä, siivut irtoavat kivestä ongelmitta.
Lado nektariinisiivut piirasvuokaan ja valuta ruusuvesisiirappi siivujen päälle.

Vatkaa sitten muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun vatkaimilla voi piirtää vaahdon pintaan kuvion, joka ei heti katoa. Sekoita vaahdon joukkoon vehnäjauhot ja maito ja valuta seos piirasvuokaan nektariinisiivujen päälle.

Nosta piiras uuniin ja paista alemmalla keskitasolla 175C asteessa noin 25-30min tai kunnes piiras on saanut pintaansa kauniin kullanruskean värin.

Anna levätä paiston jälkeen ja tarjoa vaniljalla maustetun kermavaahdon tai esimerkiksi vaniljarahkan kanssa.

. . .