11.1.2014

Minttuinen kahvikakku


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Tässä raikkaassa kahvikakussa käytetään aromin sijaan kuivattua minttua, jota löytyy suurempien markettien maustehyllyistä.

Kakku saa lisää mehevyyttä omenahillosta ja kakkumassan joukkoon voi halutessaan laittaa myös hieman suklaarouhetta.


Minttukakku

Ohjeesta saa yhden keskikokoisen tai kaksi pientä kakkua.

  • 150g huoneenlämpöistä voita
  • 150g taloussokeria
  • 150g kananmunaa
  • 150g vehnäjauhoja
  • 50g omenahilloa (voi korvata 20 grammalla maitoa)
  • 5g kuivattua minttua
  • 3g vaniljasokeria
  • 3g leivinjauhetta
  • 75g rouhittua tummaa suklaata (valinnainen)

Mittaa kaikki ainekset valmiiksi.
Voitele ja korppujauhota yksi keskikokoinen tai kaksi pientä torvivuokaa ja esilämmitä uuni 175C asteeseen (isot kakut) tai 200C asteeseen (pienet kakut).

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi.
Lisää kaikki muut ainekset yhtä aikaa joukkoon ja vatkaa hitaalla teholla sen verran, että aineksista sekoittuu tasainen massa. Tällä tavoin juoksettumisen riski pienenee. Juoksettuminen ei ole kakun rakenteen kannalta kovin vaarallista, vaikkakin se huonontaa sitä hieman.

Kauho kakkumassa vuokaan tai vuokiin ja kypsennä uunin alatasossa, kunnes kakku tai kakut ovat kypsiä. Ison kakun paistoaika vaihtelee 45-50 minuutin välillä riippuen uunistasi ja pienet kakut kypsyvät noin 20-25 minuutissa uunin tehokkuudesta riippuen. Kakkuja kannattaa tarkkailla, että ne eivät pääse paistumaan liian tummiksi. Voit kokeilla kakun kypsyyttä varrastikkua käyttäen. Työnnä varrastikku kakun syvimpään kohtaan alas saakka ja vedä se taas pois. Mikäli tikkuun on tarttunut kiinni taikinaa tai kosteita muruja, kakku ei ole vielä valmis, vaan sen kannattaa antaa kypsyä edelleen. Voit tarkistaa kypsyyden uudelleen 5 minuutin kuluttua tökkäämällä tikun toiseen kohtaan kakkua.
Kun kakku tai kakut ovat valmiita, anna niiden jäähtyä pöydällä sen verran, että kärsit koskettaa metallista vuokaa paljailla käsilläsi polttamatta sormiasi, eli noin vartin verran. Kumoa kakut pamauttamalla vuoka napakasti pöytätasoa vasten. Voimakas isku irroittaa kakun varmemmin vuoasta ehjänä, vaikka tietenkään ei pidä liioitella. Anna kakun tai kakkujen jäähtyä loppuun vuoat suojinaan ja täysin jäähtyneinä ne voi esimerkiksi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Kahvikakun on hyvä antaa muhitella vuoan alla piilossa seuraavaan päivään ennen leikkaamista ja tarjoamista, jotta maut ehtisivät tasaantua ja rakenne olisi parhain. Kahvikakkua ei tarvitse nostaa jääkaappiin.

Vinkki!
Kuivattua minttua saattaa löytää suurimpien markettien maustehyllyistä, mutta hyviä hankintapaikkoja ovat myös luontaistuoteliikkeet. Jauha minttua vaikka peukalolla kämmentäsi vasten möyhentäen ennen kakkumassaan lisäämistä, jotta palaset eivät olisi liian suuria ja aromeja vapautuisi enemmän.
Jos olet onnekas ja sinulla kasvaa minttua puutarhassasi, voit kuivata sitä myös itse. Kaupan ruukkuminttujenkin ylimääräiset lehdet voi kuivattaa talteen poisheittämisen sijaan.

. . .

Ei kommentteja: