13.1.2014

Vaniljawhoopiet ruusutäytteellä



Viime päivinä olen vain leiponut ja leiponut. Samalla olen koittanut etsiä itselleni töitä. Tällä alalla vain alkuvuosi on tuskaisen hiljainen, joten siinä voi mennä hetki. 
Teoriani on, että tammi-helmikuussa ei leipureille riitä töitä, koska ihmiset koittavat vielä pitää kiinni uudenvuodenlupauksistaan ja joulunjälkeisdieeteistään. Mutta ei hätää; kyllä ne viimeistään laskiaisena retkahtavat taas pullanhimoonsa ja minäkin työllistyn.

Itse uskon herkkujen kohtuukäyttöön ympäri vuoden (vaikka minun kohtuuteni lieneekin monelle liikasuuri), jolloin huonoa omatuntoa ei tarvitse potea, jos välillä herkutteleekin vähän tai enemmän. Tämän leivontasuman seurauksena tosin pakastimessani alkaa olla kiitettävästi vierasvaraa, sillä edes minä en kykene syömään kaikkia niitä herkkuja, joita tässä innossani olen kyhännyt.






Eilen illalla sain päähäni kokeilla uudenlaista whoopiemakua: vaniljapohjaa ruusutäytteellä. Leivoksista tuli todella makeita, mutta joskus se on juurikin Se Juttu.






Vaniljawhoopiet ruusutäytteellä


16 valmista leivosta

Leivospohjiin:
  • 160g vehnäjauhoja
  • 7g leivinjauhetta
  • 60g voisulaa
  • 90g kidesokeria
  • 55g kananmunaa (1kpl)
  • 60g maitoa
  • 1/4 maustemittaa jauhettua vaniljaa

Ruusutäytteeseen:
  • 60g huoneenlämpöistä voita
  • 20g ruusuvettä
  • 10g maitoa tai kermaa
  • 5g vaniljasokeria
  • 210g tomusokeria

Esilämmitä uuni 190C asteeseen.

Sulata voi. Mittaa sitten kaikki ainekset samaan kulhoon ja vatkaa huolellisesti tasaiseksi massaksi.
Lapa leivospohjamassa pursotinpussiin ja pursota leivinpapereille 2x16 tasakokoista pyörylää. Taikina leviää uunissa jonkun verran, joten huolehdi väleistä. Voit myös annostella taikinan lusikalla, jos haluat, mutta leivospohjista on silloin hankalampi saada siistin pyöreitä.
Paista leivospohjia uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes alkavat saada hieman väriä reunoilleen. Anna jäähtyä täysin ennen irroittamista.

Sillä välin vaahdota täyte.
Mittaa kaikki täytteen ainekset samaan kulhoon ja vatkaa aineksia sekaisin, kunnes täyte on vaaleaa ja kuohkean kermaisaa.
Pursota tai annostele lusikalla täytettä puolelle leivospohjista ja paina kuorruttamaton pohja päälle. Koristele halutessasi vaikka kierittämällä leivosten reunat nonparelleissa tai sirottelemalla hieman tomusokeria pintaan.

Leivokset ovat parhaimmillaan tuoreina, sillä ne kuivahtavat nopeasti. Voit pakastaa leivospohjat halutessasi.





. . .