Kokeilin jotain itselleni uutta ja erilaista. Valmistin päärynä-frangipanetarteletteja sekä päärynä-omenakompottitarteletteja, jotka molemmat ovat minulle vieraampaa maastoa.
Olen yleensä pitäytynyt sellaisessa tutun turvallisessa leivonnassa, mutta nyt sain kipinän testata jotain uutta.
Murotaikinapohjat leivoin käyttäen omaa ohjettani (kts. viestin loppu), mutta molemmat täyteohjeet ovat Tartelette-blogista.
Blogin kirjoittaja, Helene, on keliaakikko, joten alkuperäisissä ohjeissa pohjien ohjeet ovat gluteenittomat. Annos luotto-ohjeella tehtyä murotaikinaa ratkaisi asian kuitenkin kätevästi.
Päärynä-omenakompottitarteletit tein seuraavasti:
Leivoin kasan murotarteletteja, joista täytin omenakompotilla yhdeksän kappaletta. Ohje täällä.
Kahden omenan edestä kompottia riitti tarteleteille mainiosti.
Kompotin päälle asettelin voisulassa, sokeririppusessa ja sitruunamehutilkassa pyöräytettyjä ohkaisia päärynäsiivuja, minkä jälkeen paistoin tarteletit 180C-asteessa, kunnes päärynät alkoivat saada väriä, eli kymmenisen minuuttia noin suunnilleen.
Päärynä-frangipanetarteletit valmistin seuraavasti:
Leivoin kasan tartelettipohjia, joista täytin frangipaneseoksella kahdeksan. Ohje täällä.
Puolikas annos frangipanea riitti kahdeksaan tartelettiin. Lisäksi korvasin hunajan sulattamalla noin 60 grammaa palmusokeria vesitilkan kanssa kasarissa ja kaatamalla sen frangipaneseoksen joukkoon nestemäisenä.
Päälle asettelin ohuita päärynäsiivuja yhden päärynän verran ja paistoin 170C-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan.
Loppuun vielä luotto-ohjeeni murotaikinalle.
Murotaikina
16-20 kpl 9-senttisiä tarteletteja
- 200g voita
- 100g sokeria
- 55g kananmunaa
- 260g vehnäjauhoja
Sekoita huoneenlämpöiseen voihin ensin sokeri ja sitten kananmuna.
Lisää jauhot ja sekoita vain sen verran, että saat aikaan tasaisen massan.
Laita murotaikina tuorekelmuun käärittynä kylmään vähintään 30 minuutiksi.
Kauli piiraspohjiksi tai tarteletteihin.
Paista 180C-asteessa noin 8-15 minuuttia, riippuen tarteletin koosta.