18.5.2014

2 x Kreemi


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi

  . . .


Voikreemit ovat nykyään meille suomalaisille monesti tuntemattomampaa maastoa. Kakunkuorrutteeksi tykkäämme käyttää mieluiten perinteistä kermavaahtoa ja muffinsien päälle laitamme tomusokeripohjaista kuorrutusta.

Erilaisia kreemejä käytettiin suomalaisessakin konditoriassa enemmän entisinä aikoina. Edelleenkin muutamat klassikkoleivonnaiset, kuten bebet tai punssileivokset vaativat sisuksiinsa sen kreemin ollakseen oikeanlaisia.
Kakkujen välistä kreemi on kuitenkin erkaantunut ja nykyään suosimme enemmän raikkaita ja kevyentuntuisia makuja.

Voikreemille on kuitenkin edelleen paikka maailmassa.

Nyt kun englantilais- ja amerikkalaistyyliset massapäällysteiset kakut ovat saaneet paljon suosiota, on kuorrutteidenkin mukauduttava samaan uomaan. Sokerimassan tai marsipaanin alle on laitettava niin sanottu kosteussulkukerros, joka paitsi pitää kakun ja sen täytteiden kosteuden erossa päällystemassasta myös auttaa massaa kiinnittymään kakun pintaan ja pysymään paikoillaan. Kosteussulkukerros oikein muotoiltuna myös siistii kakun ulkomuotoa, sillä esimerkiksi voikreemiin on helppo muovata suorat reunat ja terävät kulmat, joiden päälle massa asettuu upeasti.

Kosteussuluksi suosittelen käyttämään joko voikreemiä tai suklaaganachea varsinkin, jos kakun on tarkoitus seistä tarjoilua odottamassa koristelun jälkeen tuntia kauemmin. Marsipaani kestää sokerimassaa paremmin kosteutta, mutta sekin hikoilee epämiellyttävästi kosteuden lävitseen. En siis suosittele laittamaan massoja suoraan kermavaahdon tai hillon päälle.

Voikreemin maku on kuitenkin monelle se kompastuskivi. Minunkin mielestäni maustamaton voikreemi on kauhistus, jota en todellakaan tahdo syödä.
Mutta sen ohitse on helppo päästä maustamalla kreemi hyvin jollain voimakkaahkolla maulla, joka sopii hyvin kakun muihin makuihin.
Kreemiä ei kuitenkaan ole välttämätöntä käyttää kosteussulkukerrokseen mahdottoman paljoa, joten sen maku ei tule sieltä ylenmääräisesti esiin.

Laitan oheen kahden suosikkikreemini reseptit, joita käytin, kun tein itselleni äitienpäiväkakun. Toinen on suklaakreemi,  joka maustetaan suurehkolla määrällä tummaa kaakaota ja on mukavan tymäkkä ja ei ällömakea. Toinen kreemi taas on maapähkinävoilla maustettu. Se on mielestäni niin hyvää, että voisin syödä sitä lusikalla kulhosta jopa paljaaltaan. No, ainakin vähän, sillä se on myös melkoisen makeaa.


Suklaakreemi


  • 175g huoneenlämpöistä voita
  • 110g kidesokeria
  • 75g kevytmaitoa
  • 60g tummaa kaakaojauhetta
  • 10g vaniljasokeria 

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään.
Mittaa sokeri, maito ja vaniljasokeri pieneen kasariin. Lämmitä ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut kokonaan ja sekoittunut hyvin maidon joukkoon. Ei ole tarpeen keittää kiehuvaksi. Anna jäähtyä kädenlämpöön tai kylmemmäksi.
Kun liemi on jäähtynyt, yhdistä se vähän kerrallaan voin ja kaakaon kanssa vatkaten esimerkiksi sähkövatkaimella. Älä kaada kaikkea maitoa kerralla voin joukkoon, sillä seos roiskuu herkästi ympäriinsä.
Jatka vatkaamista, kunnes seos on kuohkea ja vaalentunut hieman. Käytä heti valmistuttuaan tai painele kreemin pintaan tuorekelmua ja säilytä kylmässä viikon verran. Jos laitat kreemin kylmään, ota se noin tuntia ennen käyttötarvetta huoneenlämpöön ja vatkaa sähkövatkaimella uudelleen sileäksi ja pehmeäksi.

. . .

Maapähkinävoikreemi


  • 210g maapähkinävoita
  • 165g huoneenlämpöistä voita
  • 120g tomusokeria

Vatkaa ainekset huolellisesti sekaisin ja kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lopputuloksena on kauniin kuohkea ja vaaleanruskea kreemi.
Voit valmistaa tämän joko sileästä tai pähkinänpaloja sisältävästä maapähkinävoista riippuen, haluatko kreemiisi palasia vai et.
Käyttö esimerkiksi suklaisiin leivoksiin, kakkuihin, makeaan dippailuun jne.
Säilyy ilmatiiviisti pakattuna jääkaapissa noin kolme tai neljä päivää. Laita kreemi astiaan ja painele kreemin pintaan tuorekelmua kiinni, jotta kreemin pinta ei pääse kuivumaan. Kreemi kovettuu jossain määrin kylmässä, mutta pehmenee nopeasti huoneenlämmössä. 
Vatkaa jääkaapissa ollut kreemi uudelleen sileäksi ja pehmeäksi ennen käyttöä.

. . .

Ei kommentteja: