20.5.2014

Erään kondiittorin työpäivä


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi

Olen ollut tämän kevään keikkatyöläisenä erään pitopalveluyrityksen konditoriapuolella. Nyt kun lakkiaisviikonloppu jo häämöttää näköpiirissä, minullekin riittää töitä vaikka kuinka.
Toimipiste, jossa olen töissä, on tilallisesti melko pieni. Sinne mahtuu työskentelemään mukavasti kaksi henkeä ja hieman ahtaasti kolme.
Valmistamme tilauksiin pääasiassa erilaisia kakkuja ja leivoksia, mutta erikoisempiakin tuotteita, kuten pannukakkua, on nähty.

Ajattelin kertoa hieman tyypillisestä päivästäni, sillä muistan itse miettineeni, millaisia kondiittorien työpäivät oikein voivat olla.Herätys klo 04:45

Työpäiväni alkaa kello kuudelta aamulla. Työmatkani on onneksi melko lyhyt, joten useimmiten siihen kuluu vain noin puoli tuntia aikaa.
Kun pääsen työpaikalleni, vaihdan ensimmäiseksi työvaatteet päälleni ja siirryn sitten samantien hommiin. Pomoni on tullut töihin jo puolisen tuntia aiemmin, joten kahvi on ehtinyt tippua sopivasti. Nappaan kupillisen mukaani juotavaksi sellaisessa välissä, jossa sen ehtii hörpätä. Onneksi pidän myös kylmästä kahvista.

Työtiloihin päästyäni ensimmäiseksi pesen kädet. Käsiä pestään käytännössä jatkuvalla syötöllä pitkin päivää, joten varsinkin talvisaikaan iho on koetuksella.

Aloitan päiväni useimmiten lounasleivän teolla. Ainekset pataan ja leipä saa pyöriä rauhassa melkein vartin verran. Kun taikina on valmis, se saa levätä hetken ennen leipomista. Itse leipominen on hyvin suoraviivaista hommaa.
Leivänteon lomassa ehtii myös tehdä kaikenlaista. Laitan monesti edellispäivän kuivuneita tiskejä paikoilleen tai aloitan seuraavan homman teon punnitsemalla aineksia valmiiksi sillä välin, kun taikina pyörii tai lepää.

Aamun tunnit ovat monesti päivän kiireisimmät. Edellispäivänä valmiiksi saadut kakut täytyy koristella ja pakata, jotta ne saadaan toimitettua päivän ensimmäisille asiakkaille. Samaan aikaan täytyy aloittaa kakkupohjien ja hyydykemassojen teko, sillä osa kakuista on monivaiheisia valmistaa ja tavallaan vaativat päivän verran valmistuakseen aina vähän kerrallaan.


Tauko  klo 8 ja 9 välimaastossa

Periaatteessa voin pitää hetken hengähdystauon milloin vain siihen ehdin, jos vain tahdon, mutta oikea tauko meillä on noin klo 8-9 tienoilla, kunhan työt antavat myöten. Silloin istumme hetken ja haen tuoretta kahvia, jonka kerkeän juoda kokonaan lämpimänä.

Tauon jälkeen meno jatkuu samanlaisena. Valmistan monina päivinä useita kiloja digestivemurua hyydykekakkujen pohjiksi. Suurten levymäisten pohjien lisäksi painelen myös kakkurenkaisiin pyöreitä pohjia. Pohjia tehdään aina kerralla paljon, jotta niitä ei tarvitsisi olla väkertämässä pitkin päivää.

Tehtäviini kuuluvat myös erilaisten moussejen valmistukset. Aloitan aina lukemalla ensin ohjeen ja miettimällä, missä järjestyksessä ainekset tulee valmistella. Joissakin kakkumassoissa tiettyjen ainesten vatkaus esimerkiksi vie paljon aikaa ja ne täytyy laittaa ensimmäisenä valmistumaan, jotta koko massan teko sujuisi nopeammin.
Tyypillisen päivän aikana saatan valmistaa 6-9 erilaista hyydykekakkumassaa.


Lounas klo 10:20

Olemme onnekkaita ja samassa talossa sijaitsee firman lounasravintola, jossa käymme syömässä. Voisin halutessani ottaa myös omat eväät, mutta yleensä syön reippaan ruoan ravintolassa.

Lounaan jälkeen vatsa täynnä työt jatkuvat edelleen. Koristelemme leivoksia ja kakkuja, valmistamme hyydykekakkumassoja, teemme kakkupohjia, leikkaamme leivoksia ja leivomme satunnaisen erän muffinseja.

Ja siivoamme. Oikeastaan siivoamme kyllä koko ajan sitä mukaa, kun sotkua muodostuu. Jos pöytä tahraantuu, hommien valmistuttua pesemme pöydän. Hoidamme aina työn valmistuttua tiskit koneeseen ja koneen päälle (meillä on sellainen pikakone ja erillinen tiskihuone). Kuivat tiskit laitetaan paikalleen sitä mukaa, kun niitä kerkeää muiden töiden lomassa hoitaa. 
Tärkein syy jatkuvalle tiskaamiselle on työvälineiden määrä. Niitä ei ole mahdottomasti ja suurinta osaa tarvitaan koko ajan uusien massojen valmistukseen, mitä varten niiden on oltava putipuhtaita. Lisäksi on niin paljon nopeampaa hoitaa loppusiivous, kun suurin osa tiskeistä on tiskattu jo aiemmin.


Loppusiivous klo 12:30 - 13:00

Vielä ennen kotiinlähtöä paikat täytyy laittaa kuntoon seuraavaa työpäivää varten.
Viemme roskat, tiskaamme kaikki tiskit ja laskemme vedet pois koneesta, pesemme tasot ja puhdistamme koneet. Lattia pestään kerran viikossa perjantaisin ja silloin samalla putsataan kaikki muukin perussiivousta perusteellisemmin.

Viimeisenä tarkistetaan, että kylmälaitteiden ovet ovat kiinni, sammutetaan valot ja vaihdetaan vielä työvaatteet tavallisiin.Tyypillinen työpäiväni voi erota merkittävästikin toisenlaisissa työpaikoissa työskentelevien kondiittoreiden päivistä. Minun vastuullani esimerkiksi eivät ole tukkutilausten teot, laskutusten tai muiden paperitöiden teot tai tilausten vastaanottaminen. Minä vain leivon.
Mutta se leivonta!
On vain jotenkin niin ihanaa, kun jokainen päivä on erilainen, vaikka työtehtävät ovatkin pääasiassa samoja. Opin joka työpäivä jotain uutta, mikä on mahtavaa. Ja kierolla tavalla suosikkihommakseni on muodostunut 118C-asteisen sokeriliemen kaataminen pyörivän valkuaismassan joukkoon -työvaihe, jota alussa jopa vähän pelkäsin. 

Päivät kuluvat seisten ja työ on fyysisesti melko rankkaa. Välillä täytyy nostella painavia asioita. Aamut ovat aikaisia. En silti vaihtaisi pois. Minulle tämä työ antaa enemmän kuin ottaa, joten jään mielestäni rutkasti plussan puolelle.


Ainiin! Se maistelupuoli.
Maistamme kaikkia massoja, joita teemme varmistaaksemme, että ne ovat oikeanlaisia. Maistamme usein myös leikkuuperkeitä, eli esimerkiksi leivosten leikkaamisesta mahdollisesti ylijääneitä siivuja. Koemaistamme kaikkea, mitä teemme tietääksemme, mitä asiakkaalle on menossa. Se ei ole aina niin hehkeää. Yllättävän nopeasti siitä tulee mekaaninen suoritus riemastuksen sijaan ja maisteluerien määrät kutistuvat minimiin.

. . .

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva raportti! Olen aloittamassa syksyllä näin kypsällä aikuisiällä leipuri-kondiittorin opintoja, joten oli kiva lukea työpäivän kulusta.

Paha Kakku kirjoitti...

@ anon: Hauska kuulla, että aloitat leipuri-kondiittoriopinnot! Minäkään en enää ihan teini ollut ,kun aloitin oman uudelleenkouluttautumiseni. Muistan koulun alussa ihmetelleeni sitä, millaisia päivät tulevat olemaan, joten on ihan hauska voida vähän avata omalta osaltani mysteerin verhoa. :)