22.6.2014

Suklaa-lakritsapommit


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi
Suklaan ja lakritsan yhdistelmä on tiedetty hyväksi jo pitkään. Lämpenin sille itse vasta melko myöhään, mutta nyt minäkin olen niin sanotusti tullut järkiini. Nannaa on.

Sain idean näihin leivoksiin kesken työpäivän männäviikolla ja nyt kun tuli mahdollisuus, niin olihan näitä pakko kokeilla tehdä. Pidin perjantaina leivontamaratonin, jolloin puuhasin paljon muutakin kuin vain näitä mousseleivoksia, mutta näistä se koko leivontapäivä oikeastaan lähti muotoutumaan.
Suklaamousse kätkee sisälleen valuvan lakritsasydämen ja alla on kaakaoinen digestivepohja. Leivokset on valmistettu silikonisella puolipallomuotilla, mutta ne voi tarvittaessa kasata myös annoskuppeihin, mikäli silikonimuottilevyä ei ole saapuvilla.Suklaa-lakritsapommit


6 leivosta


Pohjat:
  • 90 g digestivekeksejä
  • 35 g voisulaa
  • 5 g kaakaojauhetta
Täyte:
  • 1/2-1 dl lakritsakastiketta
Mousse:
  • 200g kermaa
  • 4 g liivatejauhetta
  • 100 g  kevytmaitoa
  • 130 g suklaata (kaakaopitoisuus n. 50%)

Ota ensimmäiseksi lakritsakastike ja kuusi minimuffinivuokaa. Valuta vuokiin kastiketta noin sentin paksuudelta ja nosta vuoat pakastimeen jäätymään. Kastike ei välttämättä jäädy kunnolla, mutta muuttuu ainakin paksummaksi, jolloin sitä on helpompi käsitellä myöhemmin.
Valmista sitten digestivepohjat. Murskaa keksit ja sekoita keksimurun joukkoon ensin kaakaojauhe ja sitten voisula. Painele keksimurusta kuusi pientä leivospohjaa käyttäen apuna leivosrengasta tai vastaavaa rengasmuottia. Varmista, että käyttämäsi rengas on riittävän pieni silikoniseen puolipallomuottiisi nähden. Leivospohjien olisi hyvä olla aavistuksen pienempiä kuin muotti.
Digestivepohjat kannattaa painella leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tai muuhun pakkasen kestävään astiaan, sillä nekin pakastetaan. Anna digestivepohjien jäätyä rauhassa.
Odota sitten noin neljä tuntia. (tai kauemmin. Nämä työvaiheet voi tehdä vaikka edellisenä päivänä valmiiksi)
Sitten valmista suklaamousse.
Mittaa puolet maidosta mikronkestävään kuppiin ja mittaa sitten sen joukkoon liivatejauhe turpoamaan. 
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi, joka kuitenkin pitää muotonsa.
Mittaa loppu maito suklaapalojen joukkoon ja sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa. Suklaa on herkkää ylikuumenemiselle, joten ole varovainen.
Sulata suklaan jälkeen liivate mikrossa. Liivate sulaa nopeasti ja palaa helposti, joten käytä vain vähän aikaa kerrallaan. Sekoita sula liivatemaito suklaan joukkoon.
Sekoita sitten suklaa kermavaahdon joukkoon ohuena nauhana samalla hämmennellen.
Kaada suklaamoussea puolipallomuotteihin noin puolilleen. Nosta muottilevy sitten pakkaseen pikaisesti. Anna sen olla kylmässä noin viisi minuuttia ja nosta sitten takaisin työtasolle. Ota pakkasesta samalla myös digestivepohjat ja lakritsinapit.
Käyttäen veistä apuna, irroita tahmeat kastikenapit nopeasti papereistaan suklaamoussepohjien päälle vuokaan. Tähtää keskelle. Kastike ei välttämättä ole jäässä, joten veitsi on tahmean tavaran irroittamiseen ja siirtämiseen hyvä apu. Jos kastike onkin jäätynyt, irroittamisen voi tehdä pikaisesti sormillakin.
Valuta sitten nopsaan (ennen kastikkeen lämpenemistä) loput suklaamousset vuokiin tasaisesti ja aseta digestivepohjat paikoilleen tasainen pinta ylöspäin. Sitten nosta vuokalevy takaisin pakkaseen ja anna sen hyytyä siellä rauhassa noin tunnin verran, mieluiten kauemmin.
Leivokset kestävät pakastuksen ja olisikin suotavaa antaa niiden olla pakkasessa, kunnes ne on tarkoitus tarjoilla. Silloin ne irtoavat muotista siististi. Nosta sulamaan huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua.
Koristele valinnaisella tavalla ja nauti.


. . .

3 kommenttia:

Amanda kirjoitti...

Hei mä olen etsinyt juuri tällaisia leivosmuotteja jonkin aikaa, saako uudella että mistä olet nämä hankkinut? En jotenkin onnistu löytämään tällaisia ainakaan suomesta mistään. Nimenomaan silikonista puolipyöreä... Voih!

Paha Kakku kirjoitti...

@Amanda: Hommasin omat leivosmuottini Leipurinputiikista. Ostan sieltä yleensä myös leivosrasiani, kakkulaatikkoni ja kakkupahvinikin.
Mene www.leipurinputiikki.fi -> silikonituotteet -> Leivosmuotit ja sieltä kaivat esiin. Heillä on ainakin kahta eri halkaisijaakin mielestäni valikoimassa, ellei useampaa jopa. :)

Amanda kirjoitti...

Oi kiitos kovasti! Tuohan on varsinainen aarreaitta, pakko penkoa jos sieltä löytyisi jotain muutakin vielä! :D