26.6.2014

Valkosuklaa-limepommit



Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi




Leivoin viime perjantaina paljon kaikkea ihanaa. Oli niin monta asiaa kokeiltavana ja koko päivä menikin paakaroidessa niin hyvin, että siitä riittää juttua kerrottavaksi edelleen. Tai oikeamminkin ehkä reseptejä jaettavaksi edelleen. Päivän suosikkejani olivat suklaa-lakritsapommit sekä nämä valkosuklaa-limepommit, jotka oli vain pakko testata.

Molemmat mousseleivokset olivat viemisiäni ystävän tykö mennessäni. Sunnuntai oli meillä paperiaskartelupäivä, jollaisia tämän ystäväni kanssa pidämme aina silloin tällöin. Hörpimme teetä ja natustamme herkkuja aina silloin, kun sormet eivät ole (kovin pahasti) liimassa. Erittäin mukava tapa viettää leppoisaa aikaa hyvän ystävän kanssa jutellen ja puuhaillen.





Nämä leivokset noudattavat samaa kaavaa kuin suklaa-lakritsapommitkin. Mousse kätkee siis sisälleen pehmeän kastikesydämen ja alla on kaakaoinen digestivepohja.



Valkosuklaa-limepommit


6 leivosta



Pohja:

  • 90 g digestivekeksejä
  • 35 g voisulaa
  • 5 g kaakaojauhetta

Täyte:
  • 1/2 annos pehmeää limecurdia

Mousse:
  • 200 g kermaa
  • 100 g kevytmaitoa
  • 4 g liivatejauhetta
  • 130 g valkosuklaata

Koristeluun:
  • limecurdia
  • valkosuklaakiehkuroita
  • limenkuoriraastetta / limenkuorikiehkura

Tarvitset pommien valmistukseen silikonisen puolipallomuottilevyn. Ellet omista sellaista, voit valmistaa leivokset myös toisenmallisiin silikonimuotteihin tai sitten annoskuppeihin.

Aloita keittämällä limecurd (ohje alla)
Voit halutessasi käyttää myös valmista limecurdia tai keittää curdin käyttäen omaa ohjettasi, mutta silloin rakenne ei välttämättä täsmää. Ohjeellani tehty curd on valuvahkoa ja pehmeää.
Kun curd on valmista, kaada sitä lämpimänä noin sentin paksuudelta kuuteen minimuffinivuokaan ja nosta vuoat pakkaseen. 
Valmista digestivepohjat.
Murskaa keksit ja sekoita keksimurun joukkoon ensin kaakaojauhe ja sitten voisula. Painele leivosrenkaan tai muun vastaavan pyöreän muotin avulla pieniä pohjia leivinpaperoituun uunivuokaan tai muuhun astiaan, jossa pohjat on helppo nostaa pakkaseen. Tarkista, että käyttämäsi ympyrämuotti on riittävän pieni sopiakseen muottilevyn koloihin. Leivospohjan olisi hyvä olla aavistuksen pienempi kuin levyn kolot, jotta se sopii sinne hyvin.
Voit tehdä nämä työvaiheet jo aikaisemmin valmiiksi, sillä curd-napit ja digestivepohjat säilyvät pakkasessa erinomaisesti.
Jos teet kaiken samana päivänä, anna curd-nappien ja digestivepohjien jäätyä rauhassa noin neljän tunnin ajan.
Valmista sitten mousse.
Mittaa puolet maidosta mikronkestävään kuppiin ja punnitse sen sekaan liivatejauhe turpoamaan.
Vaahdota kerma pehmeäksi, mutta muotonsa pitäväksi vaahdoksi.
Mittaa suklaa ja loppu maito samaan astiaan ja sulata ne mikrossa tai vesihauteessa. Varsinkin valkosuklaa ylikuumenee herkästi, joten ole varovainen.
Kun suklaa on sula, sulata vielä liivate. Liivate sulaa nopeasti ja palaa herkästi, joten varo myös sen kanssa.
Sekoita sula liivatemaito suklaan kanssa. Lisää sitten suklaaseos kermavaahdon joukkoon ja hämmennä tasaiseksi.
Ota puolipallomuottilevy ja täytä kuusi koloa puolilleen suklaamassaa. Nosta levy viideksi minuutiksi pakkaseen.
Nappaa levyn kanssa ulos pakkasesta myös digestivepohjat ja limecurd-napit. Toimi reippaasti, ettei curd kerkeä sulaa. Irroita napit papereistaan ja aseta ne moussekerroksen päälle keskelle. Kaada sitten loput mousset tasaisesti muotin koloihin peittäen curd-napit näkyvistä. Aseta viimeiseksi digestivepohjalevyt tasainen pinta ylöspäin muotteihin.
Nosta pakastimeen ja anna hyytyä vähintään kaksi tuntia ennen irroittamista, mielellään anna jäätyä täysin. Jäisenä leivokset irtoavat muotista kauniisti.
Nosta jäiset leivokset huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua, jotta ne ehtivät sulaa sopivasti.
Koristele esimerkiksi limecurdilla, valkosuklaalla tai vaikka mansikanpuolikkailla.


Pehmeä limecurd


  • 75 g kidesokeria
  • 75 g limemehua
  • 40 g kananmunan keltuaista
  • 50 g voita

Mittaa sokeri ja limemehu pieneen kattilaan. Mittaa keltuaiset lämmönkestävään kulhoon ja punnitse voi odottamaan.
Kiehauta lime ja sokeri, kunnes sokeri on liuennut. 
Vispaa sitten limeseos keltuaisten joukkoon ohuena nauhana. Kaada seos takaisin kattilaan siivilän läpi ja kuumenna samalla sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa.
Nosta sitten kattila pois lämmöltä ja lisää voi. Sekoittele, kunnes voi on sulanut ja siirrä sitten curd toiseen astiaan jäähtymään loppuun.
Kun curd on jäähtynyt kylmäksi, se on käyttövalmista.

. . .