16.2.2015

Gluteeniton kananmunaton omenapiirakka



Toivottavasti viikonloppunne on sujunut yhtä mukavasti kuin minun. Olin perjantaina illastamassa ja iltaa viettämässä ystäväni kanssa hänen osakunnallaan ja siellä oli hurjan hauskaa! Sitten lauantaina tulikin siskoni kylään ja hän viipyy vielä tämän päivän luonamme. On ollut mukava vaihtaa kuulumisia, katsella leffoja, piirrellä ja leivoskella yhdessä. Ihanan rento löhöilyviikonloppu siis.

Olen koittanut katsella netistä myös uudistusvinkkejä tuolien ja pöytien tuunaukseen. Minulla on nykyään kiva parveke (ei enää pihalänttiä, jonne naapurit viskovat roskiaan!) ja sain sitä varten pari tuolia ja pienen pöydän. Nyt koitan miettiä, mitä niille tekisin, että saisin niistä omannäköiseni. Jos seuraatte yhtään Pinterestiäni, se hyvin luultavasti täyttyy seuraavat päivät erilaisista uudistusideoista. Muutenkin on valtava tekemisvimma nyt, kun valo alkaa taas lisääntyä ja energiaa on taas enemmän. Se on oikeastaan aika kiva se.

Mutta! Olin melkein kokonaan unohtaa, etten ollut vielä jakanut lautapelikerran viimeistä piirasta ollenkaan. Kaikenlaista muuta on ilmestynyt muka tärkeämpänä eteen. No, korjaan asian nyt heti.



Gluteeniton kananmunaton omenapiirakka


yksi 15-senttinen piiras


Pohja:

  • 40 g pehmeää voita
  • 40 g kidesokeria
  • 20 g maissijauhoa  
  • 15 g maissitärkkelystä
  • 45 g riisijauhoa  
  • 1 g ksantaania 
  • 15 g kylmää vettä  


Omenahilloke:

  • 250 g (Golden) omenaa paloiteltuna kuutioiksi
  • 10 g vaniljasokeria
  • 20 g vettä  


Pinnalle:

  • 1/2 kpl (Golden) omenaa siivuina tai paloina
  • kanelia (valinnainen)  
  • sokeria (valinnainen)



Keitä ensin omenahilloke.Kuori ja kuutioi omenat ja laita veden ja vaniljasokerin kanssa kattilaan. Keitä keskilämmöllä välillä hämmentäen noin 30 minuuttia, kunnes omena on täysin kypsää ja hajoaa lusikalla painaessa muhjuksi. Jos seos näyttää kuivalta, lisää pieni tilkka vettä kattilaan. Laita hilloke sivuun odottamaan.

Valmista pohjataikina.Hiero sekaisin pehmeä voi, kidesokeri sekä jauhot murumaiseksi. Lisää sitten kylmä vesi ja sekoita, kunnes massa on yhtenäistä ja tasaista.

Kauli taikina pientä riisijauhotippaa apuna käyttäen ohueksi pyöreäksi levyksi ja nosta halkaisijaltaan 15-senttisen piirasvuoan ylle. Taputtele varovasti taikinalevy kiinni piirasvuoan pohjalle ja reunoihin. Siisti ylimenevät reunat veitsellä tasaiseksi. Töki veitsenkärjellä taikinan pohjaan reikiä. Aseta vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Sitten esipaista piiraspohja.Lämmitä uuni 175C asteeseen tasalämmölle ja paista jääkaapista suoraan tullutta piiraspohjaa noin 10min ajan tai kunnes pinta tuntuu kuivalta, mutta pohja ei ole vielä saanut itseensä väriä.

Nosta sitten piiraspohja pois uunista, levitä sille ensin omenahilloke ja sen päälle siipaloitu omenanpuolikas. Ripsottele pintaan halutessasi kanelia ja sokeria. Sitten paista piirasta 15-20 minuuttia, kunnes omena on saanut hieman väriä, mutta ei paljon.

Anna jäähtyä ennen tarjoamista.



Vinkki!


Saat piiraasta vegaanisen vaihtamalla voin kasvipohjaiseen margariiniin.

. . .