4.2.2015

Gluteenittomat kananmunattomat korvapuustit


Paha Kakku-blogi on muuttanut!

Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi




Gluteeniton pulla on ollut pitkään kokeilulistallani, joka on piiitkän pitkä ja tiuhaan kirjoitettu raapustus. Itseasiassa kokeilulistallani on ollut kolme erilaista erityisruokavaliopullaa, joista tämä gluteeniton on yksi. Kaksi muuta ovat hiivaton vehnäpulla ja hiivaton gluteeniton pulla. Niihin pääsen jonain toisena kertana varmasti kiinni.

Sain idean leipoa tätä pullaa aika ekstempore. Olin tekemässä kahta eri gluteenitonta piirakkaa ja tajusin äkkiä ainesten ja ajan riittävän myös pullaan. Houkutus oli liian suuri vastustettavaksi ja sen tuloksena syntyivät nämä kaunokaiset. Nämä pullat menivät yhtä maistelukappaletta lukuunottamatta lautapelitovereideni ruokintaan. Mm Roborallya, Bohnanzaa ja Kaikkien aikojen avaruuspeliä tahkotessa kaikki katosivat ahnaisiin kitoihin.




Pullan perusidea on napattu Gluteenitonta leivontaa-blogista, jonka korvapuustireseptiä käytin tehdessäni kaiken pohjana ja perustana. Jouduin kuitenkin muuttamaan reseptiä melko paljon, sillä alkuperäinen ohje käytti kananmunaa ja minä taas en näihin sitä voinut laittaa joukkomme kananmuna-allergikon vuoksi. Rukkasin siis jauhomääriä, rasvamääriä ja muutamaa muutakin ainesosan määrää. Punnasin kaiken grammoille, että voisin vastaisuudessakin helposti käyttää tätä ohjetta.

Pullat koristelin itsetekemälläni pomadalla, jonka reseptin nappasin talteen joe Pastry-blogista. Joe Pastryn takana on amerikkalainen leipurismies ja hänen reseptinsä ovat lähestulkoon aina täydellisen mahtavia ja hyvin toimivia. Ainut hidaste niitä käyttäessä on mittayksiköiden muuntaminen unsseista grammoihin, mutta senkin selättää laskinta näpräämällä.
Jos pomadaa ei tahdo alkaa itse keittelemään tai valmista tavaraa ei ole käsillä, pullat voi aivan hyvin koristella tomusokerin ja veden/maidon seoksella. Tahnan kannattaa olla sellaista, että se valuu lusikan kärjestä paksuhkona nauhana. Liian paksuna se ei asetu pullien päälle siististi ja liian ohuena se valuu niiden päältä pois ja tahmaa kaiken mennessään.
Koristelussa menin tällä kertaa rouheampi parempi-linjalle, mutta jos lusikalla valuttelu tuntuu väärältä vaihtoehdolta, kuorrutteen voi helposti lapata leivinpaperista pyöräytettyyn tötteröön ja spritsata siistit viivat yhdessä hujauksessa.

Mutta sitten resepti.




Gluteenittomat kananmunattomat korvapuustit


12kpl


Taikina:

  • 300g vettä
  • 9 g kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
  • 5 g psylliumia  
  • 7 g suolaa
  • 70 g kidesokeria
  • 400-450 g gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta 
  • 5 g ksantaania (jos jauhoseos ei sitä vielä sisällä)  
  • 50 g pehmeää voita


Väliin:

  • 60 g pehmeää voita
  • 100 g kidesokeria
  • 15 g jauhettua kanelia

 
Voiteluun:

  • tilkka maitoa tai voisulaa 

Kuorrutukseen:

  • pomadaa tai veden/maidon ja tomusokerin sekoitusta



Lämmitä neste hieman kättä lämpimämmäksi ja liuota kuivahiiva siihen.Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä neste kädenlämpöiseksi.

Lisää joukkoon psyllium ja anna turvota hetki. Sekoita taikinanesteeseen suola ja sokeri. Sekoita ksantaani jauhoihin, mikäli jauhoseos ei sitä jo sisällä ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa vielä muutaman minuutin ajan voimakkaasti.

Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti korvapuusteja. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Valmista täyteaineista tahna, jonka levität taikinalevylle. Rullaa taikinalevy tiiviiksi rullaksi, varmista, että sauma on alapuolella ja leikkaa kahteentoista palaan. Paina pullien keskustat alas, jotta puusteista tulisi kauniin muotoisia. Kohota pullia lämpimässä paikassa noin 30-45 minuuttia. Voitele pullat halutessasi maidolla tai voisulalla ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.



Sekoita pomadaan pieni tilkka vettä ja notkista se. Valuttele lämpimien pullien pintaan noroja. Vaihtoehtoisesti sekoita tomusokerista ja vesi-/maitotilkasta tahna, jonka valutat pullien pintaan koristeeksi.

Parhaimmillaan samana päivänä!



Vinkki!


Jos haluat pullasta vegaanista, käytä taikinanesteenä vettä ja korvaa voi kasvipohjaisella margariinilla kaikissa kohdissa. Valmista kuorrutus joko vedestä ja tomusokerista tai käytä pomadaa (joka ei ainakaan itsetehtynä sisällä eläinperäisiä aineksia)


[edit: olin unohtanut nesteen määrän reseptistä kokonaan! Lahopää kuin lahopää. Nyt on korjattu!]


. . .