22.3.2015

Gluteenittomat murokeksit


Paha Kakku-blogi on muuttanut!


Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi

. . .


Viikko on ollut yllättävän kiireinen tahdin koventuessa loppua kohden. Tänään on ehkä sitten se kaikkein hoppuisin päivä.
Huomenna järjestetään perheessämme isohkot juhlat, joiden valmisteluissa olen kovasti mukana tekemässä kaikenlaista, mutta pääasiassa leivontaa.

Tarjottavat eivät näissä tulevissa kemuissa ole karjalaisittain sen seitsemää sorttia (huh!), mutta kakussa, kekseissä ja parissa suolaisessa piiraassakin riittää ihan kivasti hommaa, kun niitä täytyy valmistaa noin parillekymmenelle hengelle. Piiraat sain delegoitua onneksi toiselle tekijälle.
Koska yksi vieraista on keliaakikko, päätimme valmistaa kaiken gluteenittomana suoraan. Sillä tavalla ei tarvitse tehdä tuplatyötä.

Kakusta tulee valkosuklainen ja puolukkainen, massapäällystetty ja maalattu. Valmistan sen tänään tarjoilukuntoon, sillä huomenna ei ole aikaa ennen pippaloita enää maalailla tai taiteilla tomusokerin ja kaulintamassan kanssa, kun aamu menee viimeisiin suoristustoimiin ja tukanlaittoon (minusta tehtiin leivontavastaavan lisäksi myös kampausvastaava ja oman tukkani lisäksi on laitettavana kaksi muutakin päätä katseenkestäväksi. )

Kakunlaiton lisäksi minulla on tänään vielä edessäni keksien pikeerausta. Kekseihin toivottiin koristeeksi pikeeripitsiä ja mikäs siinä sitten. Aloitin urakan jo eilen ja tänään on vielä noin kolmisenkymmentä pyöreää keksiä koristeltavana.

Tämä gluteenittomien murokeksien resepti on siitä ihana, että kunhan taikinan vain antaa tekeytyä tunnin parin verran ensin jääkaapissa, sitä voi erinomaisen hyvin kaulia ja ottaa muotilla vaikka minkälaisia keksejä. Keksit eivät ainakaan minulla levinneet paistossa käytännössä yhtään, joten hyvinkäyttäytyvästä keksimassasta on kyse.
Suosittelen kaulintaan tomusokeria, joka ei samalla tavalla kuivata taikinaa kuin jauhojen käyttö tekisi.

Omaan silmääni nämä näyttävät ja maistuvat samalta kuin vehnään tehdyt murokeksit. Suutuntuma toki on aavistuksen rakeinen, kuten gluteenittomilla leivonnaisilla yleensä on. Kannattaa kokeilla.



Gluteenittomat murokeksit


noin 55kpl 8-senttisiä pyöreitä keksejä


  • 225g huoneenlämpöistä voita
  • 270g kidesokeria
  • 170g kananmunaa
  • 130g maissijauhoja  (eri asia kuin maissitärkkelys!)
  • 260g riisijauhoja
  • 80g perunatärkkelystä
  • 3g ksantaania
  • 10g vaniljasokeria

Kaulinnan avuksi tomusokeria


Hiero sekaisin pehmennyt voi ja sokeri. Lisää kananmunat ja vispaa sormilla sekaisin.
Lisää sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet kerralla ja puristele ja vaivaa massasta tasaista. 

Massa ei saisi olla tahmeankosteaa, vaan sen pitäisi melko hyvin irrota käsistä. Jos se tarttuu vähän, se on ok. Samaten on huono, jos taikina on murenevaista tai kuivantuntuista. Silloin kannattaa lisätä ruokalusikallinen tai pari vettä taikinan joukkoon ja vaivata se sekaan. Taikinan pitäisi olla tässä vaiheessa vielä pehmeää. Jos tuntuu siltä, että jauhoja pitäisi vielä hieman lisätä, laita ihmeessä, mutta vähän kerrallaan.

Taputtele taikina tuorekelmulle levyksi, kääri huolellisesti kiinni ja aseta tunniksi tai pariksi kylmään tekeytymään.
Kylmässä voi kovettuu ja samalla jauhot imevät itseensä kosteutta tasoittaen massan rakennetta paremmaksi. Massasta tulee helpompi kaulia ja käsitellä.

Ota sitten keksimassa tomusokeroidulle työtasolle, kauli noin 3mm paksuuteen ja ota muotilla haluamiasi kuvioita.
Paista keksit 200C asteessa, kunnes reunat ovat saaneet hieman väriä.
Anna jäähtyä ennen siirtämistä.

. . .